תאונת עבודה – מההכרה ועד לקצבה
מאת: עו"ד איתמר קורן (קורצמן)
ביטוח נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי נועד לפצות מבוטחים שנפגעו בעבודה על אובדן שכר או הכנסה בתקופה שלאחר פגיעתם שבה נעשו בלתי כשירים לעבוד. נוסף על כך הנפגע יהא זכאי לטיפולים רפואיים חינם (במסגרת קופ"ח) בגין תוצאות הפגיעה. אם נותרה לנפגע נכות צמיתה כתוצאה מהפגיעה יהיה זכאי לקצבה או למענק בהתאם להחלטת הוועדה הרפואית שבפניה יופיע. אם נפטר המבוטח כתוצאה מהפגיעה בעבודה, תשולם לבני המשפחה שהיו תלויים בו קצבה או מענק.
תחילה יידרש הנפגע להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו "תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה" לה יצורפו תעודות רפואיות לנפגע בעבודה, תיעוד רפואי בדבר הפגיעה, אישורי שכר (החל משלושה חודשים עובר לתאונה) ולחתום, בין היתר, על כתבי ויתור על סודיות רפואית. זאת, בכדי לאפשר למוסד לביטוח לאומי לאסוף תיעוד רפואי ככל שיידרש.
יש לשים לב, כי את התביעה למוסד לביטוח לאומי יש להגיש תוך 12 חודשים מיום האירוע. שיהוי בהגשת התביעה פוגע בזכות לגימלה וכן, המוסד רשאי לדחות תביעה שהוגשה באיחור.
עם קבלת התביעה יבדוק המוסד לביטוח לאומי את זכאותו של הנפגע ובאם אירוע התאונה עונה להגדרת "תאונת עבודה" כהגדרתה בחוק. בהתאם לכך, יחליט באם לקבל את התביעה או לדחותה. ככל שנדחתה התביעה, רשאי הנפגע לערער על כך בפני בית הדין האזורי לעבודה (בתוך 6 חודשים ממועד קבלת הודעת הדחייה); רצוי ואף מומלץ להסתייע בעו"ד לשם כך.
לאחר קבלת התביעה ישולמו לנפגע דמי פגיעה בגין פרק הזמן שלא עבד בכל עבודה ונזקק לטיפול רפואי ולכל היותר בעד 13 שבועות (91 ימים) הנמנים ממחרת יום התאונה. דמי הפגיעה הינם בשיעור 75% מהכנסתו של הנפגע וכן, בעד פרק הזמן שהמבוטח זכאי לדמי פגיעה, לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.
עם תום תקופת הזכאות לדמי פגיעה, זכאי הנפגע להגיש "תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה ולתשלום גמלת נכות מעבודה". חשוב לציין, כי התביעה תטופל רק אם הוגשה קודם לכן תביעה לדמי פגיעה ולהכרה בתאונה כפי שפורט לעיל.
לאחר הגשת התביעה יזומן הנפגע לוועדה רפואית אשר תבדוק אם נכותו של הנפגע הינה כתוצאה מהפגיעה בעבודה ותקבע את שיעור נכותו (הצמיתה או הזמנית) בעטייה. אחוזי הנכות נקבעים עפ"י רשימת ליקויים רפואיים המופיעה בתקנות הביטוח הלאומי.
על החלטת הועדה הרפואית לעיל, ניתן לערער בפני ועדה רפואית לעררים, בתוך 30 יום מיום קבלת החלטת הועדה רפואית הראשונה.
בוועדה הרפואית לעררים יושבים שלושה מומחים רפואיים ופקיד המוסד לביטוח לאומי. על החלטתה ניתן לערער בשאלת חוק בלבד לבית הדין האזורי לעבודה בתוך 30 יום מיום קבלת החלטתה.
ב ה צ ל ח ה !!
הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני נזיקין. כל המידע הנכלל במאמר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד ואינו בגדר חוות דעת או ייעוץ משפטי מוסמך. על המשתמש לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה משפטית או אחרת המסתמכת על המאמר.
תאונת עבודה - מההכרה ועד הקצבה
תאונת עבודה - מההכרה ועד הקצבה
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך: