המציאות מלמדת כי ישנם מקרים בהם אדם "חדל להבין בדבר" (כהגדרת החוק), בשל גילו המבוגר או כתוצאה ממחלה או תאונה פתאומית. במצבים אלה הוא מוגדר כמי שכשירותו המשפטית נפגמה.
כאשר אדם אינו כשיר לדאוג לענייניו, רשאי ביהמ"ש למנות לו אפוטרופוס - אדם או גוף חיצוני, אשר ידאג לו ויקבל עבורו החלטות הנוגעות לתחום הרפואי ו/או הכלכלי. האפוטרופוס יכול להיות בן משפחה קרוב, ויכול להיות גם אדם חיצוני שהוא בעל תפקיד מטעם ביהמ"ש.
על האפוטרופוס להגיש דו"ח שנתי לאפוטרופוס הכללי, והוא כפוף לפיקוח שלו.
ייפוי כוח מתמשך - כלי משפטי חדשני
לפני שנים ספורות נכנס לתוקף תיקון בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אשר יצר כלי משפטי חדש - הוא ייפוי הכוח המתמשך.
ייפוי כוח מתמשך נועד במקרים מסוימים להחליף את הצו למינוי אפוטרופוס, תוך שהוא מאפשר לעורך המסמך גמישות ושליטה על עתידו.
באופן זה, עורך המסמך (הקרוי בחוק "ממנה"), מחליט את מי למנות כמיופה הכוח אשר ידאג לענייניו, ורשאי לתת הוראות קונקרטיות או הנחיות ביחס לאופן בו יפעל בעתיד.
חשוב להבין כי עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך נעשית על ידי אדם בעת שהוא כשיר מבחינת החוק, ויכול לקבל החלטות באופן מודע. כלומר אותו אדם נותן הוראות ביחס לעתיד הלא נודע, הוראות אשר ייכנסו לתוקף רק לאחר שהממנה יאבד את כשירותו המשפטית.
גמישותו של ייפוי הכוח המתמשך באה לידי ביטוי בכך שהממנה יכול לקבוע למשל כי מספר אנשים ישמשו כמיופי כוח מטעמו; הוא יכול לתת הנחיות הנוגעות הן לתחום הכלכלי והן לתחום הרפואי או האישי; וכן לקבוע כל הוראה אותה יבקש להחיל בעת שלא יהיה כשיר לדאוג לענייניו (לדוגמה - הוראה לפיה לא יאושפז במוסד רפואי אלא יישאר בביתו עם מטפל צמוד).
חשוב להבין גם, כי השימוש בייפוי כוח מתמשך מקל על בן המשפחה המטפל (אשר מונה כמיופה הכוח), וחוסך את הבירוקרטיה המשפטית המעיקה הכרוכה בפנייה לבית משפט לצורך מינוי אפוטרופוס, הגשת דו"חות שנתיים וכיוב'.
משום כך מומלץ ביותר לדאוג לענייננו מבעוד מועד, וליתן הוראות מדויקות בדרך של עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך אצל עו"ד אשר עבר הסמכה מיוחדת בתחום, ובקיא בפרטי ההליך.
מה בין ייפוי כוח מתמשך לבין אפוטרופסות
כאמור, רק אדם בעל כשירות משפטית יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך (אשר ייכנס לתוקף בעת שכשירותו המשפטית תיפגם).
כלומר, במקרה בו אדם לא הסדיר את ענייניו, לא תיוותר כל ברירה אלא למנות עבורו אפוטרופוס אשר יפעל כראות עיניו ועל פי הבנתו, וללא הנחיותיו המקדימות של הממנה.
במקרה מעניין שהגיע לביהמ"ש המחוזי, בו אדם ערך ייפוי כוח משפטי, ואולם חלק מילדיו התעלמו מכך וביקשו להתמנות כאפוטרופוסים, קבע ביהמ"ש כי ייפוי הכוח המתמשך גובר; כי יש לפעול בהתאם להוראות הממנה אשר ניתנו באותו מסמך; וכי לא ניתן לעקוף אותן בדרך של מינוי אפוטרופוס.