הליך פשיטת רגל (פש"ר) יכול להיפתח ביוזמת החייב או ביוזמת נושה. במאמר זה נדבר בעיקר על פתיחת ההליך ביוזמת החייב.
פש"ר בניגוד לפירוק, הוא הליך המבוצע על נכסיו של אדם פרטי בלבד. בהליך זה, מרכזים את כלל נכסיו של החייב, מממשים אותם, ומחלקים את תמורתם לנושי החייב. יתרון הליך פש"ר על פני הליכים אחרים להסדרת חובות, כגון "איחוד תיקים" וצווי תשלומים במסגרת ההוצאה לפועל, הוא כי בסופו של יום, יכול החייב להיפטר מכלל חובותיו, או באמצעות קבלת "הפטר" מחובותיו או באמצעות הגעה ל"הסדר נושים".
לאחר אישור ה"הפטר" או "הסדר הנושים" ע"י בית המשפט, יכול החייב לפתוח דף כלכלי חדש בחייו, בניגוד לחייב הבוחר בהליך של "איחוד תיקים וצו תשלומים", אשר עלול להישאר בהליך זה, על כל הגבלותיו, במשך כל חייו.
פשיטת רגל: הזדמנות של "פעם בחיים"
חשוב לדעת, כי הנטייה של הכונס הרשמי (הכנ"ר), שהינו גוף במשרד המשפטים המפקח על הליכי פש"ר, היא לאשר לכל אדם את הליכי פש"ר לא יותר מפעם אחת במהלך חייו. ולכן והיות ומדובר בהזדמנות של "פעם בחיים", רצוי וכדאי לתת את מלוא כובד הראש בתכנון ההליך, כך שיביא בסופו של יום לתוצאה הרצויה של "הפטר" או "הסדר נושים".
הצעדים הראשונים הם אמנם צעדים פרוצדוראליים – טכניים, המבוצעים על ידי עורך הדין של החייב, כגון מילוי והגשה של טפסים רשמיים ופתיחת תיק בכנ"ר ובבית המשפט, אך עם זאת יש לחשוב ולתכנן היטב את הנתונים שימולאו בטפסים אלו, שכן על פי נתונים אלו ועל פי האמור בתצהיר החייב, אותו יש לצרף לטפסים הנ"ל, יקבע הכנ"ר את גובה צו התשלומים של החייב ותקבע דעתו הראשונית של הכנ"ר על החייב.
עיקרון היווצרות החובות בתום לב
עיקרון מנחה בהליכי פש"ר ואישורם על ידי הכנ"ר, הינו עקרון היווצרות החובות בתום לב. כלומר, לאחר הגשת הבקשה לפש"ר אל הכנ"ר, בוחן הכנ"ר בחינה ראשונית, האם עולה מהחומר שבפניו, כי החייב הסתבך בחובותיו בתום לב. דוגמא להיווצרות חובות בתום לב, הינה היווצרות של חובות בגין צריכה נורמאלית של משק בית, כאשר מי ממפרנסי המשפחה איבד את יכולת ההשתכרות שלו. דוגמא להיווצרות חובות בחוסר תום לב, הינה היווצרות של חובות עקב "עוקץ" של ספקים, הזמנת סחורות כשברור שלא ניתן יהיה לשלם תמורתן. מכאן, החשיבות הרבה של מילוי טפסי בקשת הפש"ר בצורה אשר תציג את החייב באור חיובי, כאדם אשר נקלע לחובותיו בתום לב.
עקרון שני בהליכי פש"ר הינו עקרון השקיפות. החייב צריך להציג בפני הכנ"ר את מלוא נסיבות הסתבכותו הכלכלית ואת מלוא נכסיו. הסתרת מידע מהותי מהכנ"ר עלול להביא לפסילת הליך הפש"ר, בנימוק של "ניצול הליכים לרעה". עם זאת, מומלץ לדעת מה לשקף היטב לעיני הכנ"ר ומה לצרף כנספח צדדי ולהמעיט בחשיבותו.
לאחר מתן צו כינוס לחייב, מוטלות על החייב מספר חובות, כגון: איסור יציאה מהארץ, איסור החזקת כרטיסי אשראי ושיקים, צו תשלומים חודשי והגשת דוחות דו חודשיים בדבר הכנסותיו והוצאותיו של החייב ועוד.
כשנה לאחר מתן צו הכינוס, מתקיים בביהמ"ש המחוזי דיון בשאלה האם להכריז על החייב כפושט רגל אם לאו.
חלון הזדמנויות ל"הסדר נושים"
בין מתן צו הכינוס להכרזת החייב כפושט רגל, יש לחייב חלון הזדמנויות להציע לכנ"ר הצעה ל"הסדר נושים". בד"כ במסגרת ההצעה להסדר הנושים, עוברים הנושים "תספורת חובות" לא פשוטה, ומאידך החייב מציע להם סכום גדול יחסית בתשלום אחד או בפריסה קצרה, כפיצוי על "התספורת". לא אחת, חייבים סוגרים חובות של מיליוני שקלים, בכמה עשרות אלפי שקלים בודדים.
לאחר אישורה של הצעת "הסדר הנושים" ע"י ביהמ"ש, נסגר תיק הפש"ר בכפוף לביצוע ההסדר בפועל.
ככל שאין באפשרות החייב להציע הסדר נושים, הוא נותר עם החלופה השנייה – הכרזתו כפושט רגל. לאור הרפורמה החדשה של הכנ"ר (משנת 2013) תיקי פש"ר סטנדרטיים ימשכו לא יותר מ- 4 וחצי שנים מיום מתן צו הכינוס, כך שישנה תקווה לחייב לסיים את הליכי הפש"ר תוך תקופה של כ- 5 שנים מיום הגשת הבקשה לפש"ר. כמו כן, החייב יכול לחשב מה גובה הסכום שהוא עתיד לשלם בהליך, להוון אותו קדימה, ולבקש הפטר כבר עתה, ובכך להיפטר מהמגבלות המוטלות על חייב הנמצא בהליכי פש"ר.
כך לדוגמא, קבע בית המשפט המחוזי בחיפה (פש"ר חלבי נ' כנ"ר חיפה), כי היות והחייב היה בהליכי פש"ר כבר 3 שנים ועמד בצו התשלומים ע"ס 1,000 שקל לחודש, יוכל הוא להוון את השנה וחצי שנותרו לו להיות בהליך הפש"ר, לשלם כבר עתה 18,000 שקל שהיו מצטברים בקופה אילו היה משלים את שהותו בהליך הפש"ר לארבע וחצי שנים, ולקבל הפטר עם ביצוע התשלום בפועל.
במקרה זה, שילם החייב סך כולל של 54,000 שקלים וקיבל הפטר מחובות של למעלה מ- 2,700,000 שקלים (הנושים נאלצו לוותר על 98% מהחובות של החייב כלפיהם!). עינינו הרואות, כי במקרה דנא, הליך פשיטת הרגל היה ההליך הטוב ביותר בעבור החייב, חייב שאם היה בוחר בהליך חלופי במסגרת ההוצאה לפועל, היה נותר חייב, מוגבל ונרדף ע"י נושים, למשך שארית חייו.
כמה מילים על פתיחת תיק פש"ר כנגד חייב ביוזמת נושה: על פי פקודת פשיטת הרגל, נושה יכול להגיש בקשה לבית המשפט המחוזי, להכריז אלמוני פלוני החייב לו כספים, כפושט רגל. שימוש בהליך זה נעשה, ככל שהנושה לא מצליח להיפרע מהחייב באמצעות הליכי הוצאה לפועל "שגרתיים", ובאין אפשרות אחרת, מחליט ללחוץ את החייב ע"י "איום" בהליכי פש"ר ובכך להניע את החייב להגיע עימו להסדר תשלום חובות.
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד.