סערה בכוס יין/וודקה/בירה...
אגדה אורבנית אל מול המציאות הכואבת מדריך נבוכים מקוצר לנהג החשוד כשיכור.
הייתה אחלה מסיבה, ואתה גבר יוצא ממנה אחרי כמה שוטים, כמו בסרט, בחורה על יד אחת וביד השנייה המפתחות לרכב – הכל בראש טוב, נוסעים, אליך ? אליה?, לא בדיוק.
לפתע מאי שם, אתה קולט אור כחול ואחריו יצור מוזר, כחול עם וסט צהוב (ולא שחקן מדוכא של מכבי תל אביב) שאומר לך לעצור בצד.
כן, שלום !!!, אתה אומר מופתע, אבל הוא לא מתעניין לא בתוכניות שלך וגם לא בפוטו רצח ברשיון הנהיגה (ברור שבתוקף...), אלא מחייך אלייך חיוך ערמומי ושואל בשקט מקפיא דם: שתית משהו ? ... והערב החלומי הופך לסיוט.
ראש טוב או לא ראש טוב, הראש מתחיל לעבוד בהילוך גבוה, העיניים קולטות עוד שוטר מתקרב, ומה זה שם ? עוד ניידת ממתינה לי???, הרשת הולכת ונסגרת ויתכן שאתה, כן אתה, בדרך להיות המנה העיקרית – אז מה יקרה עכשיו ?, מה עושים עכשיו ?, מה אומרים ?.
אז בשבילכם ורק בשבילכם, קיבצנו את דרכי ההתנהגות הנפוצות, אל מול המציאות הקשה על פי החוק והפסיקה, בכל הנוגע לשתיה ונהיגה (אבל בצורה שגם אם שתיתם משהו, עדין תבינו אותם...).
1. אין שיטה חוקית למדידת האלכוהול, הרי קראתי את זה בעיתון!, אוי התמימות הקדושה, משטרת ישראל משתמשת בשתי שיטות לבדיקת אחוז האלכוהול, בדיקת דם ובדיקת נשיפה באמצעות מכשיר מדידה המכונה בעגה המקצועית "ינשוף", ולמגינת ליבם של הנהגים, ולמרות כל הפרסומים עד היום, בתי המשפט, מקבלים את תוצאות הבדיקות ומאשרים את עבודת המשטרה, כמעט באופן סיטונאי, כל עוד מקפידים השוטרים על נוהלי הבדיקות כנדרש והתוצאה, פסילה ממושכת לאשמים.
2. מה זה החרטה הזה ?, מקסימום ייקחו לי את הרישיון לחודש !, אולי בשביל ההתחלה זה נכון, מרבית הסיכויים שרשיון הנהיגה של נהג שנתפס נוהג בשכרות יילקח לחודש ימים כפסילה מנהלית, אך כאמור זוהי רק ההתחלה, לעיתים תבקש המשטרה להאריך את פסילת הרישוי עד תום ההליכים המשפטיים לעיתים יבקשו להחרים את הרכב שבו נהג החשוד לחודש ימים.
בסופו של יום, על פי החוק היבש, עונש המינימום לעבירת הנהיגה בזמן שכרות, הנו שנתיים ימים של פסילת רשיון ובתי המשפט כבר פסקו ששנתיים זה שנתיים, גם בכמויות גבוליות ונמוכות, שלא לדבר על קנס, פסילה על תנאי וכבונוס יתכן אף מאסר על תנאי – בקיצור אסון טבע.
3. טוב, אבל שתיתי רק 2 כוסיות, בדיוק כפי שהחוק מתיר, 2 מידות אלכוהול !, ממש לא, החוק אינו מפרט כמה מותר לשתות ומאיזה משקה ולמעשה אף לא מגדיר בפרוט מהו משקה משכר, הגדרת השכרות העיקרית (ויש כמה), הקבועה בחוק הנה מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שנקבע – והכמות הנה מתמטית, דהינו, 50 מיליגרם של אלכוהול במאה מיליליטר של דם או ריכוז אלכוהול באוויר נשוף ברמה של 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של דוגמה של אויר נשוף, זאת , נכון להיום, ללא שום קשר למשקל האדם, נכון שלא ניתן להבין מזה הרבה, שיושבים בפאב? – בינתיים, ככה זה.
4. "הבה ונתחכמה לו", לא שתיתי כלום, הכל בסדר אחי, עזוב אותי בשקט, נחמד, יכול לעזור במידה מסוימת, תלוי בעומס העבודה של השוטר..., אבל ברצינות, בסמכות השוטר לדרוש מנוהג רכב או ממונה (כגון מלווה של נהג חדש) למסור דגימה של אוויר נשוף, ללא כל סיבה מיוחדת, גם אם רק לפני רגע התחלת לנהוג ונהגת למופת, ללא כל קשר לנהיגה מסוכנת.
5. אז עזבו אותי בשקט !, לא רוצה להיבדק !, מה תעשו לי ?, אז זהו, שדי הרבה !, בפועל ומבלי להיכנס לדקדוקי חוק (הבטחנו נכון), בסמכות המשטרה לייחס לנהג שמסרב לשתף פעולה ומסרב לדרישה להיבדק, את אותה עבירה של נהיגה בשכרות, כאילו נבדק ונמצא שיכור והענישה זהה - שנתיים ימים של פסילת רשיון. אולם גם השוטרים אמורים לעמוד בדרישות מסוימות, הראשונה, לבקש את הסכמת הנבדק לבדיקה, השנייה, להודיע לנבדק את מטרת נטילת הבדיקה, השלישית להסביר לו את המשמעות המשפטית של סירוב לתת דגימה – שיראו אותו כשיכור. דרישות אלה הנם לעיתים נקודות תורפה, אך בכל מקרה עדיף לציית.
6. טוב, אני משת"פ !, מה עכשיו ?, סביר להניח שתתבקש לצאת מהרכב, יתכן כי תתבקש לנשוף לתוך שקית הנקראת "נשיפון", אשר גם אם תשנה צבעה לירוק בעקבות הנשיפה (סימן להמצאות אדי אלכוהול) – דע כי אין זה קביל בבית המשפט, אך שינוי הצבע, מהווה אינדיקציה לשוטר להמשיך בהליך הבדיקה, בינתיים תישאל שאלות שגרתיות יותר ושגרתיות פחות כגון מתי שתית או עישנת לאחרונה, תופנה לביצוע בדיקות מאפיינים, כגון הליכה על קו ישר, הבאת אצבע לאף וכדומה - תשומת לבך לעובדה שבדיקה זו, זכר לימים עברו בטרם קבלת הינשוף, אינה חובה וממצעיה אינם יכולים לסתור את בדיקת הינשוף או בדיקת הדם באם יצביעו על שכרות.
בדיקת השכרות עצמה, שכאמור יכולה להיות בדיקת דם בבית חולים בסביבה (קצת מפחיד וכואב, אך זו לא סיבה קבילה לסירוב), אולם ברוב המקרים מדובר בבדיקת נשיפה במכשיר ה"ינשוף", שלתוך צינור המחובר אליו ומצויד בפיה נשלפת תתבקש לנשוף מספר פעמים, מיד אחרי זה תימסר לך תוצאת הבדיקה, אם הכמות הנה מתחת ל- 290, סע לשלום המפתחות בפנים, מעל 290, הערב עוד צעיר ואתה ידידי בבעיה, כפי שיסביר לך הקצין שתופנה לשיחה עימו, קצין שבסמכותו לשלול את רשיון נהיגתך ולהשבית את רכבך ל- 30 יום.
7. אז אולי נעביר זמן, שהאלכוהול ירד קצת..! משחק מסוכן במקצת שיכול להביא את השוטרים למסקנה שאתה מסרב להיבדק (ועל זאת ראה מעל), ובכל מקרה כמות האלכוהול שמפרק גופך מידי שעה אינה גבוהה מספקת שיהיה בכך השפעה רצינית באם מדובר בכמות אלכוהול נכבדת, לדוגמה לגבי בדיקות דם, מעריכים שמדובר בירידה של %mg10 בשעה, לאנשים שאינם מורגלים בשתייה ועד %mg25 בשעה לאנשים שמורגלים בשתייה – אז תעשה חשבון ותבין שלרוב הסיכון לא משתלם.
8. אז מה, אם שתיתי אבוד לי, הלך הרישיון ??? לא בטוח!, הוזכרו מעל חלק מדרישות החוק בנושא. למשטרה נוהלים מסודרים לנטילת דגימות הדם/אוויר, למשל חיטוי אזור נטילת בדיקת הדם בגופך, החיטוי אמור להתבצע בחומר חיטוי נטול אלכוהול, ברור לא ?, לא תמיד זה ברור לנוטל הבדיקה וכבר היו דברים מעולם. גם בדיקת אויר נשוף אמורה להתבצע לאחר שלא שתית ולא הקאת 15 דקות ולא עישנת 5 דקות, כל כך ברור וכל כך מעורר מחלוקת, האם באמת חלף הזמן ?
האם השוטר אמור להמתין איתך 15 דקות כשהוא משגיח עליך אישית לוחצת או להסתפק בלשאול אותך בנושא, על כך נחלקות הדעות ובית המשפט העליון אמור ליתן דעתו בנושא – אך שוב, זו נקודת תורפה. האם המכשיר כויל בטרם בדיקה באופן נאות ?, האם המפעיל שבדק אותך מוסמך ? ועוד כהנה וכהנה שאלות שעורכי דין שמתמחים בתחום חוקי התעבורה יכולים להעלות בבית המשפט לתעבורה, אליו המואשמים בשכרות מגיעים בסופו של יום ואין זה המקום להמשיך ולפרט בנושא. אך יש להבהיר כי מספר נכבד של נאשמים זוכו ואחרים סיימו בעונשים מקלים ביותר, הפחותים בהרבה מעונש המינימום האכזרי, לאור בעיות באותם פרטים טכנים, קטנים שדורש החוק ויתכן שגם אתה תחמוק מהרשת.
סיכומו של דבר, ההמלצה הטובה ביותר הנה הפשוטה ביותר "אם שותים לא נוהגים", שהרי מדובר בנושא רציני, כמעט מידי שבוע שומעים על תאונות שבהם היו מעורבים נהגים שיכורים.
אבל למקרה שעצרו אותך בטעות ואתה משוכנע שאינך שתוי (אתה זכאי!!!)– ויש מקרים כאלה, שמור על ראש צלול, דע מול מה אתה ניצב ונסה לזכור כמה שוטרים היו שם ומי הם, זכור את מעשיך ומעשי השוטרים, את לוח הזמנים למעשים אלו, זכור שכל מילה שתאמר יכולה לשמש נגדך בבית משפט באם תואשם בשכרות, קרא היטב על מה מחתימים אותך ואל תחתום על הודאות שלא היו ולא נבראו, שלא תצטרך להסביר אחר כך מדוע אתה חתום על הודאה באשמה ובקשת סליחה מעץ שצומח שם – במצב זה קשה להוכיח שלא היית שיכור... והכי חשוב היוועץ בעורכי דין מומחים לנושא, מיד לאחר קבלת הדו"ח או כתב האישום ולבטח בטרם תגיע לבית משפט.
הערה: מדובר במאמר כללי, שאינו מהווה תחליף ללשון החוק (וראה לעניין זה פקודת התעבורה ותקנות התעבורה), המאמר אינו מהווה חוות דעת משפטית ואינו משמש תחליף לייעוץ משפטי.
עודכן ב: 25/08/2009