חוק המתנה, תשכ"ח-1968
סעיף 1 לחוק המתנה בעצם מגדיר לנו מהי "מהות המתנה". בסעיף 1 לחוק נקבע כי מתנה היא הקניית נכס שלא בתמורה. בנוסף, נקבע כי המתנה יכולה להיות במקרקעין, מיטלטלין או אפילו זכויות.
כמו כן סעיף 1 לחוק מלמד אותנו כי מתנה יכול שתהיה בוויתורו של נותן המתנה על זכות כלפי מקבל המתנה או במחילתו של הנותן על חיוב של המקבל כלפיו.
לשון סעיף 1 בחוק המתנה:
(א) מתנה היא הקניית נכס שלא בתמורה.
(ב) דבר-המתנה יכול שיהיה מקרקעין, מיטלטליו או זכויות.
(ג) מתנה יכול שתהיה בוויתורו של הנותן על זכות כלפי המקבל או במחילתו של הנותן על חיוב המקבל כלפיו.
סעיף 2 לחוק המתנה – "מתנה לאלתר":
בסעיף 2 לחוק נקבע כי חייבת להיות הסכמה בין הצדדים. כלומר, דבר המתנה הוא העברת הבעלות בין הנותן אל המקבל, הכל כאמור, כשהם מסכימים ביניהם כי מדובר במתנה. לפיכך, מדובר בהסכם לכל דבר ועניין אשר מחייב הצעה מצד הנותן והסכמה (קיבול) מצדו של המקבל. חוק המתנה הינו חוק שנועד בדיוק למקרים הספציפיים של הענקת מתנה.
לשון סעיף 2 בחוק המתנה:
2.מתנה נגמרת בהקניית דבר-המתנה על-ידי הנותן למקבל תוך הסכמה ביניהם שהדבר ניתן במתנה.
סעיף 3 לחוק המתנה – "חזקת הסכמה":
בסעיף 3 לחוק נקבע כי על מקבל המתנה קיימת חזקה שהוא הסכים למתנה, אלא אם מקבל המתנה הודיע לנותן המתנה כי הוא דוחה את קבלת המתנה בתוך זמן סביר מרגע שנודע לו על כך.
לשון סעיף 3 בחוק המתנה:
חזקה על מקבל המתנה שהסכים למתנה, זולת אם הודיע לנותן על דחייתה תוך זמן סביר לאחר שנודע לו עליה.
סעיף 4 לחוק המתנה – "תנאים וחיובים":
סעיף 4 לחוק מלמד אותנו כי הענקת המתנה יכול שתהיה על תנאי אשר יחייב את מקבל המתנה לעשות מעשה או להימנע מעשיית מעשה. בנוסף, רשאי לדרוש זאת מי שהחיוב הוא לזכותו, ואם היה בדבר ענין לציבור - היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.
לשון סעיף 4 בחוק המתנה:
מתנה יכול שתהיה על תנאי ויכול שתחייב את המקבל לעשות מעשה בדבר-המתנה או להימנע מעשיותו; נותן המתנה רשאי לדרוש מהמקבל את מילוי החיוב, ורשאי לדרוש זאת מי שהחיוב הוא לזכותו, ואם היה בדבר ענין לציבור – היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.
סעיף 5 לחוק – "התחייבות לתת מתנה":
סעיף 5 לחוק מלמד אותנו על מקרים בהם מדובר בהתחייבות למתן מתנה בעתיד. גם במקרה זה, מדובר בהסכם לכל דבר ועניין. חשוב לשים לב כי כל עוד לא הושלמה הענקת המתנה, ייחשב הדבר כהתחייבות בלבד.
במילים פשוטות, "התחייבות לתת מתנה" היא בעצם אחד מהשלבים בהסכם המתנה שבין הצדדים. תוקף ההתחייבות הינו מהמועד שבו נכרת הסכם המתנה ועד למועד שבו הושלמה הענקת המתנה. ביטול התחייבות להענקת מתנה מחייב שני תנאים:
התנאי הראשון, ההתחייבות בין הצדדים חייבת להיות בתוקף. התנאי השני, הענקת המתנה טרם הושלמה.
בנוסף, סעיף 5.(ב) לחוק קובע כי כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, רשאי נותן המתנה לחזור בו ממנה, אלא אם ויתר בכתב על רשות זו.
עם זאת, בסעיף 5.(ג) לחוק נקבע כי נותן המתנה רשאי לחזור בו מהתחייבותו אם חזרתו מההתחייבות הייתה מוצדקת בשל התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בן משפחתו או בהרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של הנותן.
לשון סעיף 5 בחוק המתנה:
(א)התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך בכתב.
(ב) כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, רשאי הנותן לחזור בו ממנה, זולת אם ויתר בכתב על רשות זו.
(ג) מלבד האמור בסעיף קטן (ב), רשאי הנותן לחזור בו מהתחייבותו אם היתה החזרה מוצדקת בהתנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בן-משפחתו או בהרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של הנותן.
סעיף 6 לחוק המתנה – "דרכי ההקניה":
6. בעלות בדבר-המתנה עוברת למקבל במסירת הדבר לידו, או במסירת מסמך לידו המזכה אותו לקבלו, ואם היה הדבר ברשות המקבל – בהודעת הנותן למקבל על המתנה; והכל כשאין בדין אחר הוראות מיוחדות לעניין הנדון.
לסיכום
1. חוק המתנה הוא בעצם חוק שנועד בדיוק למקרים הספציפיים של הענקת מתנה.
2. מדובר בחוק שבו ישנה דרישת סף בכתב בהתחייבות לתת מתנה.
3. בתי המשפט השונים פסקו לא אחת כי במידה ולא ניתן להבין מתוכן המסמך את ההתחייבות או את מהותה של המתנה, כך גם את הרכיבים והתנאים של ההתחייבות, יהי לכם קשה להוכיח או לטעון כי מדובר בהתחייבות.
4. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מוסמך בנושא זה.
מעוניינים לערוך הסכם מתנה? חשוב לפנות לעורך דין מומחה בנושא. משרדנו עוסק רבות בתחום, נשמח לעמוד לשירותכם.
כל המידע המופיע באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי או לטיפול משפטי, והוא אינו מוגדר כייעוץ משפטי מכל סוג. המידע המופיע באתר "יצחק מימון משרדי עורכי דין" כפוף לשינויים ולתיקונים אותם יש לבדוק ואין להסתמך עליהם ללא ייעוץ מעורך דין בהתאם למקרה ולגופו של עניין.