רוצה להתגרש – מה כדאי להכין מראש?
מאת : עוה"ד מיכל זלינגר
החלטת להתגרש, החלטה קשה הן רגשית והן כלכלית. מהמקרים הרבים המטופלים במשרדי עולה כי הפונים לא הקדישו מחשבה לתקופה הלא קצרה בה אורך ההליך ואיך עליהם להתנהל ולמה לצפות עד שהם יקבלו מענה מבית המשפט אליו פנו.
אתם כעת נמצאים על פרשת דרכים כואבת בין הפחד מהלא נודע , הסטיגמות הקיימות והקשיים הכלכליים לבין, הרצון לחיים טובים יותר כי זה מגיע לכם.
הנה מס' טיפים שיעזרו לכם, בזמן ההתלבטות, וטרם תחילת ההליך – מה כדאי לדעת מראש בכדי שהכניסה להליך עצמו תהא קלה עד כמה שרק ניתן:
1. מהמקרים הרבים בהם מטפל משרדי עולה כי כדאי לפתוח חשבון נפרד/חדש אליו תעבור המשכורת/ההכנסה החודשית מעתה והלאה. זה יאפשר עצמאות כלכלית למקרה בו הצד השני יחליט "להקפיא" את החשבון המשותף. תוכלו להמשיך ולהתנהל באופן טבעי מבלי לחוש מאוימים שמחר יילקח כרטיס האשראי שלכם .
2. רצוי גם לתת הוראה לבנק , בחשבון המשותף, "לחתימה הדדית" בכדי למנוע חריגה מיותרת בחשבון.ומה זה אומר למעשה? – "חתימה הדדית" , מקפיאה הלכה למעשה את החשבון המשותף וכך נמנעות משיכות חריגות בחשבון שבסופו של יום ,אם לא תתנו הוראה שכזו , תצטרכו לחלוק במינוס הגדול שייווצר.
3. יש להכין סכום כסף זמין עבור: מחיה שוטפת (עד מתן החלטה בבית המשפט לגבי סכומי מזונות) , שכר טרחת עורך דין, אגרות שיש לשלם לפתיחת הליכים בבית משפט ו/או בית הדין , חוקרים פרטיים וכו'. ניתן לפנות בלקיחת הלוואה לבנק או לפנות למשפחה. ייקח זמן עד שהתיק יישמע בפני שופט ועד שייפסקו מזונות וייתכן ועקב הסכסוך ייסגר חשבון הבנק אך עדין צריך להתנהל.
4. מידע הוא עניין חיוני לגירושין. לאורך חיי הנישואין צוברים שני הצדדים חסכונות , חובות, ביטוחי חיים וניירות ערך. לכן, יש לערוך בדיקות בבית לגבי מסמכים שונים ולצלם העתק מהם : חשבונות בנק, חסכונות, קופות גמל, קרנות, ביטוחים למיניהם וכו'. מידע זה יעזור לעורך הדין שיטפל בכם להגיש עבורכם את מרב הזכויות המגיעות לכם.
5. כמו כן, יש לבדוק במקום העבודה גם אם הנך שכיר וגם אם הנך עצמאי/ת מה הזכויות הסוציאליות שנצברו לטובתך , ייתכן ותצטרך/י לחלוק בסכום כולו או בחלקו עם בן /בת זוגך.
6. בהגיעכם להליך הגירושין רצוי שהכנסתכם תהא פנויה עד כמה שרק ניתן. לצורך כך יש לשם לב למקרה בו יש משכנתא על הדירה. – במצב זה , יש לנסות "למחזר" אותה ולהפחית את התשלום החודשי במטרה לקבל הכנסה פנויה יותר לפחות למספר החודשים בהם יתנהל ההליך , ללא קשר אם בסוף ההליך הדירה תימכר ו/או תירכש על ידי מי מהצדדים.
7. בעיה מאוד קשה וכואבת היא – איך לספר לילדים כי אנחנו מתגרשים. קיים רצון מאוד גדול ל"חסוך" מהילדים את הצער שבפרידה. אמנם, לא נוכל חסוך מהם את הכאב והצער אך בהחלט נוכל להפחיתו, אם נפנה לקבלת ייעוץ והדרכה אצל פסיכולוג ילדים אשר ידריך אותנו איך לספר לילד על הפרידה , ואלו "כלים" דרושים לו בכדי להתמודד איתה.
8. חשוב מאוד לפנות לעורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה. עורך הדין, יתאים עבורכם ועבור המרקם המשפחתי והכלכלי שלכם ייעוץ ספציפי שיעזור לכם להצליח בהליך, שהנו קשה ממילא.
9. עוד עניין שאנשים רבים סברו שהוא אינו רציני אבל המציאות הוכיחה דברים אחרים לחלוטין הנו נושא – הכתובה. שטר הכתובה , אותו נתתם או קיבלתן ביום החתונה, הסכום שרשות בו הוא בהחלט סכום שניתן לממשו. זהו מידע שיהיה חיוני עבור עורך הדין שיטפל בכם.
10. ואם כבר מחכה לכם אהבה בחוץ,שעבורה החלטתם לקבל את הצעד הקשה של הגירושין אז כבר רצוי להוריד פרופיל עד תום הליך הגירושין בכדי שחלילה לא תיפגעו ותפסידו זכות זו או אחרת בשל עובדה זו.
עודכן ב: 16/05/2009