הגבלה זו שמקורה ברציונל כלכלי היסטורי, כי פיצול הנחלה יגרום לכך שלא ניתן יהיה לקיים את המשק מבחינה כלכלית, גורם כיום למשפחות רבות לעמוד בפני דילמה כמעט בלתי אפשרית מי מבין הילדים יזכה להמשיך את הוריו בנחלה. החלטה זו מלווה לא אחת במתחים בין בני המשפחה ואף לסכסוכים ממושכים במקרים לא מעטים.
בפני בעלי הנחלה עומדות מספר אפשרויות להורשת הנחלה ויכול ותכנון נכון על ידי עורך דין שבקיא בתחום, תוך הסכמה ושקיפות מול כל בני המשפחה תביא לכך שהחיכוך בין בני המשפחה יצטמצם ויגיע למינימום האפשרי.
אפשרות אחת להורשת הנחלה היא על ידי הכרעה מי מבין הילדים יירש באופן בלעדי את הנחלה
המינוי יכול להיעשות בצורה של קביעתו כ"בן ממשיך" וזה במקרה שעל הנחלה חל "ההסכם משולש" - כלומר ששותפים לו, רשות מקרקעי ישראל הסוכנות היהודית והאגודה השיתופית, היה וחל ה"הסכם דו צדדי" על הנחלה, כלומר, הסכם שחתום רק בין רשות מקרקעי ישראל לאגודה ההורשה תהיה במסגרת צוואה שצריכה להיות בהתאם להחלטות הרשות והסכם המשבצת.
היה והוחלט להעביר את הנחלה לאחד הילדים, ניתן יהיה לקבוע כי אותו הילד שקיבל לידיו את הנחלה יפצה את יתר אחיו. פתרון מעין זה לא תמיד יהיה ישים, שכן בנחלות בעיקר במרכז הארץ ששווים גבוה במיוחד לא תמיד יש אפשרות לאותו הילד לפצות את יתר אחיו.
כמו כן, היה והוחלט על מינוי של "בן ממשיך", ניתן יהיה לקבוע בהסכמים פנים משפחתיים הסדרים בין ה"בן הממשיך" להורים ויתר בני המשפחה.
אפשרות אחרת הינה למכור את הנחלה לצד ג' וחלוקת מלוא התמורה בין כל הילדים
אפשרות זו מצד אחד נותנת מענה לכך שהרווח מהנחלה מתחלק באופן שווה בין כל הילדים, מצד שני, רבים מבעלי הנחלות מתקשים למכור את הנחלה לאחר שנים בהם טיפחו והשקיעו בה את מירב שנותיהם. כמו כן, עלויות המיסוי הגבוהות מאלצים לא אחת בעלי נחלה לוותר על אפשרות זו.
אפשרות נוספת שהופכת כיום לריאלית עבור בעלי הנחלות הינה כניסה להחלטה 1523 של מועצת מקרקעי ישראל, באופן כללי. החלטה זו מאפשרת לבעל הנחלה לפצל מגרשים משטח הנחלה לרשום אותם על שם מישהו אחר ואף לסחור בהם.
אפשרות זו נותנת למשפחות רבות גמישות באופן חלוקת הזכויות בנחלה בין הילדים. הכניסה להחלטה הינה וולונטרית, אך על בעל הנחלה יהיה לעמוד במספר תנאים שהציבה מועצת מקרקעי ישראל בהחלטה זו.
נראה שכיום על אף הקושי הטמון בהורשת הנחלה, תכנון נכון תוך הכרה של כל האפשרויות העומדות בפני בעלי הנחלות יכול ותמנע סכסוכים עתידים בין בני המשפחה כמו כן, יש צורך לשים לב כי ההורשה נעשתה בהתאם למגבלות שחלות על הסדר הנחלות, שכן אם היה וההורשה תהיה בניגוד למגבלות, יכול ולא יהיה תוקף להורשת הנחלה.
מתן חביביאן משרד עורכי דין
עודכן ב: 14/09/2021