התנהגות לאחר תאונת דרכים/ עו"ד אופיר מילר

אתם נוהגים לכם בהנאה בתוך החלל הבטוח של המכונית, מאזינים למוסיקה האהובה עליכם... ופתאום...!!!

דעו לכם, כי ע"פ הסטטיסטיקה קיים סיכוי של יותר מ- 50% כי מתי שהוא במהלך חייכם, התמונה האידילית הזאת תתנפץ ברעש גדול, עקב תאונת דרכים!!!

מעבר לכל המשמעויות של פגיעה גופנית כתוצאה מתאונת הדרכים, קיים גם פן כלכלי מובהק - אדם אשר נפגע בתאונת דרכים,זכאי לקבל פיצוי בגין פציעתו.

המחוקק במדינת ישראל בנה מנגנון מיוחד לצורך הטיפול בנפגעי תאונות הדרכים:

נושא הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים מוסדר בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 (נקרא גם "חוק הפיצויים"). חוק זה הינו מורכב ולא תמיד ברור ובתי המשפט עמלים רבות במתן פירושים לחוק זה.

חשוב לדעת כי על פי הגדרות החוק והפרשנות כפי שבאו לידי ביטוי בפסיקה, תאונת דרכים אינה רק סיטואציה בו נהגתם ברכב ונפגעתם ע"י רכב אחר (שזו תאונת הדרכים הקלאסית) אלא, החוק והפסיקה מכירים בסיטואציות נוספות כתאונות דרכים, לדוג':

- פגיעה במהלך כניסה לרכב או ירידה ממנו למטרת נסיעה.

- פגיעה כתוצאה מדחיפת הרכב או גרירה.

- פגיעה כתוצאה מטיפול או תיקון דרך.

- פגיעה כתוצאה מהידרדרות רכב או נפילת מטען. ועוד.

כמו כן החוק והפסיקה מכירים במגוון כלי רכב, ככלים אשר פגיעתם מהווה תאונות דרכים. לדו'ג: מלגזות, מנופים ועוד.
מאחר ונושאים אלה מורכבים, מומלץ בכל מקרה של פגיעה ע"י כלי מנועי כלשהו, להתייעץ עם עו"ד המומחה בתחום, לצורך בדיקה האם המדובר בתאונת דרכים.

היה וחס וחלילה נפגעתם בתאונה, להלן מספר עצות מעשיות לצורך הקלת הטיפול המשפטי:

פינוי ממקום התאונה

על פי הנחיות מגן דוד אדום, רצוי לא להזיז ממקומם נפגעים בתאונת דרכים, ולהמתין לקבלת סיוע ופינוי מקצועי על ידי עובדי ומתנדבי מד"א.
המימון של הפינוי באמבולנס ימומן על ידי חברת הביטוח.
את טופס הפינוי שניתן לכם על ידי מגן דוד אדום, יש לשמור ולהציגו בשעת הצורך לעורך הדין.
היה ונפגעתם בתאונת דרכים ולא פוניתם באמבולנס, רצוי שתגיעו לביה"ח בזמן הקצר ביותר שלאחר התאונה.


טיפול רפואי- חשיבותו.

כאשר נפגעים בתאונת דרכים אנו ממליצים תמיד לגשת לבדיקה רפואית, אם בחדר מיון בבית חולים ואם בקופת החולים. תאונת דרכים הינה טראומה. גם אם נדמה לכם כי הכאב הקל ממנו אתם סובלים בעקבות התאונה, הינו כאב סתמי וטורדני אשר יחלוף ואין צורך לטפל בו או להתלונן לגביו, הרי שקיימות פגיעות אשר רק מחמירות ללא טיפול נכון ועם הזמן, הופכות לחמורות ולבלתי הפיכות.
ישנן פגיעות אשר הסימפטומים שלהם מופיעים בשלבים מאוחרים ויכולים לגרום לנכויות ואף למוות (דוגמא לכך, דימום פנימי שאינו מובחן וכן פגיעות באברים פנימיים חיוניים).
לנפגע תאונת דרכים הביקור בחדר המיון אינו עולה כסף, בתנאי שממציאים לבית החולים אישור משטרה על התאונה. אין חובה לגשת למשטרה מיד עם קרות התאונה, אולם מומלץ לגשת ימים ספורים לאחריה, על מנת שפרטים חשובים לא יפרחו מזיכרוננו.
חשיבות נוספת לקבלת טיפול רפואי מיד בסמוך לאירוע, הינה האפשרות להוכיח את הפגיעה והקשר שלה לתאונה. כל תלונה אשר לא נשמעה מיד בסמוך לאירוע תגרום לכך שיקשה להוכיח הקשר בין התלונה והפגיעה לתאונה.
אם לא פניתם מיד לטיפול ואבחון רפואי מיד לאחר התאונה, עליכם לפנות בהזדמנות הראשונה לצורך אבחון הפגיעות. חשוב לציין בפני הצוות הרפואי, כי סיבת פנייתכם הינה תאונת דרכים שעברתם.
לאחר הטיפול הראשוני,, יש להקפיד ולהמשיך במעקב רפואי על מנת לטפל בצורה אופטימאלית בנזקי הפגיעה.
יש לציין בפני הרופא המטפל את סיבת פנייתכם (תאונת דרכים) ואת הפגיעות והכאבים מהם אתם סובלים.
עמדו על זכותכם לקבל מאת קופת החולים בה אתם חברים, הפנייה (במידת הצורך, לפי סוג הפגיעה) לרופא מומחה.
עלות הטיפול הרפואי ממומן בדרך כלל על ידי קופת החולים. היה והטיפול אינו נכלל בסל הבריאות, קיימת אפשרות שהטיפול ימומן על ידי חברת הביטוח.

תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה

תאונת דרכים יכולה להיחשב גם כתאונת עבודה במספר סיטואציות. לדוג': כאשר אנו נפגעים בדרכנו לעבודה או מהעבודה, כאשר אנו נוסעים ברכב המעביד בזמן העבודה ובסיטואציות נוספות.
ההבדל המשמעותי בין תאונת דרכים רגילה ובין תאונה הנחשבת גם כתאונת עבודה, הינו מעורבותו של המוסד לביטוח לאומי, אשר נושא בחלק מהפיצוי וההוצאות שלאחר הפגיעה בנוסף לחברת הביטוח.
ישנה חשיבות רבה למועד הפניה לביטוח הלאומי לאחר התאונה. מחד, יש זמן מוגבל לצורך פניה ודיווח לביטוח הלאומי בעקבות תאונה (12 חודשים לצורך קבלת דמי פגיעה) ומאידך, פניה מוקדמת למוסד עלולה לפגוע בזכויות הנפגע.
לפיכך, מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום לצורך עיתוי הפניה למוסד לביטוח הלאומי.

טיפול מול חברת הביטוח

לאחר קבלת הטיפול הרפואי המיידי, יש צורך בפניה לחברת הביטוח על מנת שזו תפעל לפיצוי בגין הנזק שנגרם ו/או לתשלום הוצאות מידיות.
בשלב הזה אנו, עורכי הדין נכנסים לתמונה, ומנהלים מו"מ אל מול חברות הביטוח.
ייעוץ והכוונה על ידי עורך דין חשובים ביותר, על מנת שהנפגע יהיה מודע לזכויותיו. לדוגמא: אדם אשר נפגע ואינו מסוגל לעבוד, זכאי לעיתים לקבל תשלומים מחברת הביטוח על חשבון תביעתו העתידית (הדבר נקרא "תשלום תכוף"). תשלום זה נועד לממן את צרכי מחיית הנפגע.
חשוב לציין כי הפניה לעורך הדין אינה עולה כסף לנפגע, מאחר ושכר טרחת עורך הדין נגזר מהסכום אותו הוא מקבל מחברת הביטוח ולמעשה משולם על ידה.
האחוזים אותם גובה עורך הדין הינם קבועים בחוק :

8% - במקרה שמושגת פשרה לפני הגשת תביעה לבית המשפט.

11% - במקרה שמושגת פשרה לאחר הגשת תביעה לבית המשפט.

13% - כאשר הוגשה תביעה לבית המשפט וניתן פס"ד בעניין.

החוק קובע כי לסכומים המצוינים לעיל יש להוסיף גם הוצאות כמו אגרות, צילומים וכד'.
מאחר וכאמור טיפולו של עורך הדין בתיק נזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים אינו כרוך בהוצאה כספית והינו חיוני ביותר לצורך טיפול מיטבי בתיק, מומלץ לפנות לעורך דין מיד בסמוך לאירוע התאונה.

נושא תאונות הדרכים הינו מורכב וקצרה היריעה מלהכיל את מלוא מורכבות הנושא. לכן ראשית - תנהגו בזהירות!!!
אנו נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה שתשאלו בנושא.

אין האמור ברשימה זו מהווה המלצה להתנהגות ו/או חוות דעת מחייבת, יש לבדוק כל מקרה לגופו ולנסיבותיו המיוחדות.


עודכן ב: 21/08/2013