תאונת עבודה הינה אירוע מפחיד, לא צפוי ולעיתים בעל השלכות הרסניות על הנפגע. לכן, החליטה מדינת ישראל כי כלל העובדים המשלמים ביטוח לאומי בין אם הם שכירים ובין אם עצמאים. יהיו מבוטחים בביטוח תאונות עבודה. לפיכך, חשוב שתדעו מהן זכויותך בתור נפגע עבודה ועל מה אסור להתפשר מול הביטוח הלאומי.
תאונת עבודה לפי הביטוח הלאומי
סעיף 80 בחוק הביטוח הלאומי מגדיר תאונת עבודה כאחד או יותר מן המקרים הבאים:
1. אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של הנפגע לעבודה לביתו או מן העבודה לביתו או ממקום עבודה אחד למקום עבודה אחר, ועקב נסיעתו או הליכתו זו;
2. אירעה תוך כדי עבודתו של הנפגע.
המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף האמון לפי חוק על תשלום פיצויים לנפגעי תאונות עבודה ובחלק מהמקרים ניתן בנוסף לתבוע גם את המעביד בגין רשלנות שגרמה לתאונה. נפגעים רבים כלל אינם מודעים לזכותם לקבל פיצוים בגין תאונת העבודה מהביטוח הלאומי וגם מכמה גורמים שונים כגון: המעביד, חברת הביטוח של המעביד, ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח תאונות אישיות וכו'.
דמי פגיעה
דמי פגיעה הם תשלום שהביטוח הלאומי משלם למי שנפגע בעבודה כפיצוי על אובדן שכר או הכנסה (מתאונת עבודה או ממחלת מקצוע), ובתנאי שהנפגע אינו מסוגל לעבוד לא בעבודתו ולא בעבודה מתאימה אחרת כתוצאה מהפגיעה. דמי הפגיעה משולמים בעבור פרק הזמן בו לא עבדת ונזקקת לטיפול רפואי, ולכל היותר 91 ימים. ככלל, תהיה זכאי לדמי פגיעה, אם אתה עונה על התנאים הבאים:
- אתה מבוטח בביטוח נפגעי עבודה.
- נפגעת בתאונת עבודה.
- המצאת לביטוח הלאומי "תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה", שבה רשומה האבחנה הרפואית והתקופה שבה אינך מסוגל לעבוד, בצירוף לטופס התביעה.
- לא עבדת כתוצאה מהפגיעה.
שיעור דמי הפגיעה
דמי הפגיעה ליום לעובד שכיר ולעובד עצמאי יחושבו באופן הבא:
75% מההכנסה החייבת בדמי ביטוח ב- 3 החודשים המלאים שקדמו ל-1 בחודש שבו הופסקה העבודה בשל הפגיעה, או חודש הפגיעה עד ליום הפגיעה ושני החודשים שקדמו לו, לחלק ב-90 - התשלום הגבוה מבין השניים, ועד למקסימום דמי הפגיעה ליום 1,114.38 ש"ח (החל ב- 01.01.2020).
*מדמי הפגיעה מנוכים מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.
קביעת דרגת נכות ע"י וועדה רפואית
נפגע שהגיש תביעה לגמלת נכות מעבודה יוזמן לוועדה רפואית. הוועדה תבדוק אם נותרה לנפגע נכות והאם נכות זו, כולה או חלקה היא תוצאה של הפגיעה בעבודה. הוועדה הרפואית תקבע את דרגת הנכות כתוצאה מהפגיעה בעבודה.
דרגות הנכות המזכות בגמלה / מענק חד פעמי
- נכה עבודה שנקבעה לו דרגת נכות לצמיתות בשיעור של 9% - 19%- יקבל מענק חד פעמי בגובה 43 קצבאות.
- נכה עבודה שנקבעה לו דרגת נכות לצמיתות בשיעור של 20% - 100% - יקבל קצבה חודשית.
- נכה עבודה שנקבעה לו דרגת נכות לצמיתות בשיעור הפחות מ-9% אינו זכאי לגמלה.
נכות זמנית
אם החליטה הוועדה הרפואית שמצבו של הנפגע אינו קבוע ועשוי להשתנות, היא תקבע לו דרגת נכות זמנית, לכל היותר לתקופה עתידית של שנה. בתקופה זו תשולם לנפגע קצבה לפי דרגת הנכות הזמנית. בתום התקופה הנפגע יוזמן לוועדה רפואית נוספת שם תקבע נכותו הקבועה.
"נכה נזקק"
נפגע שנקבעה לו דרגת נכות זמנית נמוכה מ-100%, ועקב נכותו הוא אינו מסוגל לעבוד בעבודה כשלהי וגם אין לו הכנסה מעיסוק כלשהו, עשוי להיות זכאי לדרגת נכות זמנית בשיעור של 100%. הדרגה תיקבע לתקופה של עד 4 חודשים. לשם כך הנפגע צריך להגיש תביעה ל"נכה נזקק", וההחלטה תינתן על ידי "ועדת רשות", שכוללת פקיד תביעות, עובד שיקום ורופא.
תאונת עבודה שהיא גם תאונת דרכים
אם נפצעת בתאונת דרכים בדרך לעבודה, בזמן העבודה או בחזרה ממנה. הרי שבנוסף לזכאות לקבלת פיצויים מהחברה המבטחת את הרכב בביטוח חובה, נוספת הזכאות לתבוע גם את הביטוח הלאומי מאחר ותאונה שכזו נחשבת גם לתאונת עבודה.
רשלנות וחבות מעסיקים
במקרה בו תאונת העבודה התרחשה בנסיבות המקימות חשד לרשלנות המעסיק, קמה עילת תביעה כנגד המעסיק וגם כנגד החברה המבטחת אותו בביטוח מעסיקים, וזאת בנוסף לתביעה המתנהלת מול הביטוח הלאומי בגין תאונת העבודה.
אובדן כושר עבודה
ככל והתאונה פגעה בכושר העבודה. קמה עילת תביעה כנגד חברת הפנסיה המבטחת בביטוח אובדן כושר עבודה. ככל ואובדן כושר העבודה מוערך למעל 25%, בכפוף לתנאי הפוליסה, נוצרת זכאות גם לפנסיית נכות מקרן הפנסיה.
עודכן ב: 26/12/2021