בהגיענו לגיל השלישי כולנו דואגים לקרובים לנו והקרובים לליבנו. והכל בכדאי לדאוג לזכויותיהם גם לאחר לכתנו מן העולם.
חשוב כי נדע שלאחר לכתנו מן העולם רצונותינו ימולאו במלואן, על כן צריך לתת לרצונות אלו תוקף משפטי חוקי, בנוסף, באם למוריש מספר נכסים חוב לחלקם ולאזן בין היורשים ולחסוך תשלומי מיסים.
על כן מספר נקודות עיקריות שחשוב לדעת על ירושות וצוואות:
ירושות
1. אדם אשר לא ערך צוואה – לאחר מותו מתחלק רכושו לפי חוק הירושה.
2. על פי חוק הירושה יורשיו של אדם הם מי שהיו בשעת מותו בן זוגו וילדיו.
3. במידה ולא היו בשעת מותו בן זוג ו/או ילדים הבאים בתור הם הנכדים, הורים, אחים וכו'.
4. באין יורש מקרב בני משפחה, תירש המדינה כיורשת על פי דין.
5. בן הזוג יורש את כל החפצים הנמצאים בבית כולל את המכונית במידה ויש.
6. במידה ואדם רוצה להמנע כי משהו מבני המשפחה יירש אותו עקב סכסוך או כל סיבה אחרת מומלץ לערוך צוואה.
צוואה
1. בצוואה חופשי אדם לצוות כי רכושו יחולק לפי רצונו, אין חובה להוריש לבני משפחה, ואם צוואה נערכה כדין – רכושו יחולק לפי רצונו כפי שנכתב בצוואה.
2. על פי חוק הירושה קימיים 4 סוגי צוואות.
3. צוואה בכתב יד – הינו מסמך הכתוב כולו בכתב יד, חתום בכתב יד, המצווה מורה מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. צוואה מסוג זה היא הקלה ביותר, אינה עולה כסף, ואינה נבדקת על ידי איש מקצוע, נעשת על ידי האדם עצמו עם עצמו. החיסרון בצוואה שכזו שיהיו בה שגיאות רבות שיביאו לפסילת המסמך כצוואה.
צוואה מסוג זה מומלצת רק למי שבטוח כי הוא מכיר את הוראות החוק וינסח צוואה תקפה ושלמה מבחינה צורנית שתשקף את רצונו ולא תיפסל בעתיד.
4. צוואה בעדים – מסמך בכתב מודפס הנושא תאריך וחתימת המוריש, ובסוף המסמך באה חתימתם של שני עדים. סוג זה של צוואה מאוד נפוץ ונערך לרוב אצל עורך דין.
בסוג זה של צוואה מסתייע המצווה לרוב בשירותי עורך הדין לניסוח הנכון של הצוואה. עורך הדין אשר יודע את מלאכתו יכול לתת רמת ביטחון גבוהה והלקוח יכול להיות רגוע כי הוא יודע שלאחר מותו ייעשה ברכושו כרצונו.
5. צוואה בפני רשות – אמירה בעל פה של רצונות המצווה בפני אדם מהאנשיים המנויים על פי חוק הירושה, לנאמר נערך פרוטוקול, ואותו אדם המוסמך על פי חוק מאשר על פני הפרוטוקול כי נערך בפניו.
השימוש בצוואה זו נדירה ביותר, במקרים מיוחדים במיוחד.
6. צוואה בעל פה – מי שרואה עצמו אל מול פני המוות, ומצווה בפני שני עדים, ועדים אלו ערכו זכרון דברים לנאמר מיד לאחר אמירתם, והפקידו את זכרון הדברים אצל הרשם לענייני ירושה סמוך ככל האפשר לאמירת הדברים. במידה והמצווה נותר בחיים חודש לאחר הנאמר פוקעת הצוואה וכאילו לא נעשתה.
אין באמור לעיל כדי להחליף ייעוץ משפטי, חשוב מאוד לפנות לייעוץ בכדאי שלא יווצר מצב כי יהיו פגמים בצוואה והיא תיפסל ואז רצונו של המצווה לא ימומש. בנוסף, חשוב לקבל יעוץ לגבי חלוקת הרכוש וחיסכון מבחינת מיסויי במידה ויש מספר נכסים אשר עליהם יהיה צורך בתשלום מס.