על פי הדין העברי, על הגבר לחתום על כתובה בעת נישואיו, וזאת מאחר שהרכוש אשר יצבור הזוג במשך שנות הנישואין ייחשב לרכושו, כך שאם יתגרש מאשתו בעתיד היא לא תיוותר ללא רכוש. הכתובה אשר עליה חותם החתן מורכבת משני חלקים: עיקר הכתובה, אשר הסכום המצוין בו שווה לשכר שנתי ונועד להספיק את מחייתה של האישה במשך שנה, ותוספת הכתובה, ובה הבעל יכול להתחייב על סכום כספי נוסף.


מטרתה של הכתובה לא נועדה לרושש את הגבר ולהעשיר את האישה לאחר הגירושין, אלא לאפשר לאישה להתקיים בכבוד. לאור זאת, בתי הדין הרבניים קבעו כי ישנן כתובות עם סכומים מופרזים, וכאשר מדובר בכתובה עם סכום הגבוה יותר מעשרת אלפים שקלים בחודש למשך שנה, מדובר בכתובה מופרזת. לפיכך, חיוב בכתובה עם סכום גבוה ייקבע בהתאם למצבם הכלכלי של בני הזוג וכן בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.


הגבר אשר סובל מהלם קרב לא עבד במשך רוב תקופת הנישואין, ואילו לאישה הכנסות בסכום של כ-20 אלף שקלים בחודש מעבודתה


לאחרונה דן בית הדין הרבני האזורי בפתח תקווה בתביעת כתובה על סכום של שני מיליון שקלים שהגישה אישה כנגד בעלה לשעבר, מספר חודשים לאחר הגירושין. האישה היא זו שהגישה את התביעה לגירושין, ולבסוף השניים התגרשו בהסכמה.


בחינת רכושם המשותף של השניים העלתה כי מדובר רק בזכויות כספיות ממקומות העבודה, כאשר לאישה יש הכנסות נאות ממשכורתה ואילו הגבר, הלום קרב ממלחמת לבנון השנייה, סובל ממצב נפשי מורכב ולא עבד במשך רוב חיי הנישואין.


שלושת דייני בית הדין קבעו כי מדובר בכתובה מוגזמת, ומאחר שבני הזוג התגרשו בהסכמה ולבעל לא היה כושר השתכרות בשל מצבו הנפשי כבר מתחילת הנישואין, האישה אינה זכאית לקבל את תוספת הכתובה המוגזמת, אלא רק את עיקר הכתובה בסכום של כמה מאות שקלים בלבד.


באילו מקרים יחויב הגבר לשלם חלק מהכתובה המוגזמת, וכיצד קובעים את הסכום?


בתחילת הדיון הזכירו הדיינים כי נושא הכתובה המוגזמת נדון בשורה של פסקי דין הלכתיים של בתי הדין הרבניים, כאשר הגישה הרווחת היא כי כאשר מדובר בסכום של מאות אלפי שקלים או מיליוני שקלים, מבלי שלבני הזוג היו נכסים או ממון - מדובר בכתובה מוגזמת.


לאחר מכן דנו שלושת הדיינים בשאלה באילו מקרים אפשר לחייב חלק מהכתובה המוגזמת, ובאילו מקרים אין לחייב את הגבר כלל. זאת לאור מספר פסיקות שניתנו לאחרונה בבתי הדין הרבניים, אשר קבעו דרך של פשרה במקרים של כתובות מוגזמות.


מדובר במגמה חדשה בפסיקת בתי הדין, היות שבעבר תביעות של כתובות מוגזמות נדחו באופן מוחלט, ואילו היום יש נטייה לחייב את הגבר בסכום שאינו נחשב מופרז. ואולם, שלושת הדיינים במקרה זה דחו את המגמה הזו, וקבעו כי לדעתם מדובר בטעות.


האם כאשר האישה יוזמת את הגירושין יש לחייב את הבעל בפיצויי גירושין?


הדיינים הזכירו נימוק נוסף שהציגו כמה פסקי דין אשר ניתנו לאחרונה במקרים של כתובה מוגזמת, אשר לפיו ניתן לקבוע כי הגבר ישלם לאישה פיצויי גירושין במקרים שבהם הכתובה מוגזמת אולם הגבר הוא זה שיזם את הגירושין. ואולם, לנימוק זה אין בסיס הלכתי, קבעו הדיינים. כאשר קיימת עילה הלכתית לגירושין - על הגבר לשלם את הכתובה, אך לא מדובר בפיצויי גירושין. פיצויים אלו ניתנים לכל היותר בתור תמריץ להסדרת הגט, במקרים שבהם האישה אינה מעוניינת בגירושין.


במקרה הזה, סיכמו הדיינים, בני הזוג התגרשו בהסכמה כאשר האישה היא זו שיזמה את הגירושין. הסכום אשר נקוב בכתובה שעליה חתם הגבר הוא דמיוני, ואילו בני הזוג חיו בשכירות ללא נכס בבעלותם, כאשר הגבר לא עבד בשל מצבו והתקיים מקצבת הביטוח הלאומי.

 

יש לך שאלה?

פורום טוען רבני | סרבנות גט | כתובה - יש לך שאלה?

 

במצב דברים זה, ביטלו הדיינים את הכתובה המופרזת ואף קבעו כי אין מקום אף לפסוק חלק מסכום הכתובה. הדיינים דחו את תביעתה של האישה, וקבעו כי היא זכאית רק לעיקר הכתובה - בסכום של כמה מאות שקלים.


תיק ‏1278440/4