חוק העונשין מאפשר לבית המשפט לחרוג לטובתו של אדם המורשע בעבירה פלילית במסגרת גזר דינו, במקרים שבהם הנאשם השתקם או שקיים סיכוי ממשי לשיקומו. לאחרונה ניתן בבית משפט השלום בקריות גזר דינו של צעיר בן 29, אשר נתפס בשנת 2019 מגדל 12 עציצי קנאביס בדירה ששכר. במסגרת ההליך המשפטי הוא שולב באופן מוצלח בשיקום תעסוקתי, וגם שירות המבחן התרשם כי הוא מעוניין לשנות ולשקם את חייו והמליץ להקל בעונשו.


השופט הדגיש כי אמנם מדובר בעבירה חמורה, אשר מתחם הענישה ההולם בגינה כולל מאסר בפועל או עבודות שירות, אך במקרה זה, מדובר בצעיר נורמטיבי ללא עבר פלילי, אשר מתמודד עם נכות בעקבות תאונת עבודה ואף קיבל רישיון לצריכת קנאביס רפואי.


על כן קבע השופט כי עונש מאסר אינו הולם את הנסיבות, והחליט להטיל עליו עונש שיקומי וקל החורג ממתחם הענישה, וכולל ריצוי 250 שעות שירות לתועלת הציבור, קנס בסך 4,000 שקלים ועמידה בפיקוח שירות המבחן למשך שנה.


הפרקליטות ביקשה עונש מאסר בפועל של עשרה חודשים, הסניגור ביקש להקל בענישה ולהסתפק בענישה שיקומית


בין הצדדים הושג הסדר טיעון שבמסגרתו הודה הצעיר בעבירת גידול, ייצור והכנת סמים, אך ההסדר לא כלל הסכמה על העונש. הוא הופנה לשירות המבחן לצורך התרשמות, ובמסגרת התסקיר שהוגש בעניינו ציינה קצינת המבחן את השתלבותו המוצלחת בהליך שיקום תעסוקתי ואת השינוי המשמעותי שביצע בחייו. קצינת המבחן התרשמה כי המשך השיקום יפחית באופן משמעותי את הסיכוי לביצוע העבירה בשנית, והמליצה על עונש קל הכולל צו מבחן למשך חצי שנה ושירות לתועלת הציבור.


בניגוד לעמדת שירות המבחן, הפרקליטות הדגישה את חומרת העבירה שבה הורשע הצעיר, הכוללת תכנון מוקדם. על פי הפסיקה הנהוגה במקרים מסוג זה, טענה הפרקליטות, מתחם הענישה הראוי נע בין עשרה חודשי מאסר ועד שנתיים, ובמקרה זה עתרה לענוש מאסר לתקופה של עשרה חודשים.


מנגד הדגיש סנגורו של הצעיר את עברו הנקי ואת האחריות שלקח על מעשיו כבר במהלך החקירה המשטרתית. הוא ביקש להתחשב בנסיבות חייו המורכבות ובין היתר במצבו הפיזי והבריאותי, אשר לטעמו מצדיקות הקלה בענישה.


עבירת גידול קנאביס מחייבת תכנון מוקדם ומקיף, ונחשבת עבירת סמים חמורה במיוחד


תחילה קבע השופט את מתחם העונש הראוי בגין העבירה שביצע הצעיר, כאשר הוא חוזר ומדגיש כי בתי המשפט רואים בחומרה רבה את עבירות גידול הסמים, אשר כוללות תכנון והתמדה. עם זאת, במקרה זה מדובר במספר קטן של עציצים ביחס למקרים אחרים, ולא מדובר בגידול המיועד להפצה או למכירה אלא לשימוש עצמי בלבד.


השופט אף הביא בחשבון את מטרת גידול הקנאביס. בעוד טענתו של הסניגור הייתה כי מדובר בתרופה עבור הצעיר, אשר אכן קיבל רישיון לקנאביס רפואי מעט אחרי שנתפס, הפרקליטות שתקה בעניין זה. כלומר, גם הפרקליטות לא טענה שמדובר בגידול למטרת סחר.


על כן, אף על פי שמדובר בכמות הגדולה יותר מהכמות המקסימלית אשר נחשבת בחוק כמות לצריכה עצמית, מסקנתו של השופט הייתה כי מבחינת הענישה, יש להתחשב בכך שהצעיר גידל את העציצים לצריכתו העצמית בלבד. מתחם הענישה שקבע השופט נע בין שישה חודשי מאסר ועד שנה וחצי.


נסיבות המקרה והמלצת שירות המבחן הובילו להעדפת הפן השיקומי וחריגה ממתחם הענישה שנקבע


בבואו לקבוע את עונשו של הצעיר, ציין השופט כי מדובר באדם נורמטיבי עם נסיבות חיים מורכבות, אשר רצף חייו נקטע בעקבות תאונה שעבר. למרות מגבלותיו הפיזיות, הוא הצליח להשתלב היטב בשיקום תעסוקתי והביע מוטיבציה גדולה להמשיך באפיק השיקומי.


מסיבה זו המליץ שירות המבחן להטיל עליו ענישה קלה ושיקומית, והשופט קיבל את עמדתו. אין מחלוקת שהצעיר ביצע עבירה חמורה, הדגיש השופט, אך בנסיבות המקרה הטלת עונש מאסר אינה נכונה. לצעיר אין דפוס התנהגות עברייני ואין לו עבר פלילי, ויש לאפשר לו להמשיך בהליך השיקומי שהוא עובר.

 

יש לך שאלה?

פורום סמים


לצד זאת, השופט החליט להאריך את תקופת צו המבחן שעליה המליצה קצינת המבחן, ולהעמיד אותה על שנה, במטרה להבטיח רצף טיפולי עבורו. על כן בסופו של דבר הוטל על הצעיר להיות בפיקוח צו מבחן למשך שנה, וכמו כן נגזר עליו לשלם קנס בסכום של 4,000 שקלים ולרצות שירות לתועלת הציבור במשך 250 שעות.

 

ת"פ 47396-07-19