בני זוג שהתגרשו חתמו על הסכם גירושין אשר לפיו האב ישלם מזונות עבור שני ילדיהם החל מחודש נובמבר 2017, ועד שיגיע הבן הקטן לגיל 21 - הוא ישלם עבורו דמי מזונות בסכום של 5,000 שקלים מדי חודש.


ואולם, עוד לפני שמלאו לילד 21 שנים, הגיש האב תביעה בבית המשפט לענייני משפחה בטבריה, וביקש להפחית או לבטל את סכום המזונות. לטענתו, מאז שנערך הסכם הגירושין חל שינוי נסיבות מהותי אשר מצדיק את ביטול המזונות, לרבות העובדה שבנו נשלח לפנימייה ולא התגורר בבית גרושתו כפי שסוכם, וכן מכיוון שנישא בשנית והביא עם אשתו החדשה ילד נוסף. עוד טען האב שבנו הפך לבגיר ויש לו הכנסות משירותו הצבאי ומעבודה.


לאחרונה התקבלה תביעתו של הגבר בשל העובדה שהבן אכן עובד ומקבל משכורת תוך כדי שירותו בצבא, אך עם זאת השופט הבהיר שמדובר בשינוי נסיבות שאינו משמעותי, ואינו מצדיק את ביטול המזונות אלא רק את הפחתתם במקצת. על כן השופט קבע כי האב ישלם מזונות עבור בנו בסכום של 4,600 שקלים במקום הסכום שנקבע בהסכם הגירושין, אשר עומד על סך של 5,000 שקלים.


מה נקבע בהסכם הגירושין, והאם מאז אישורו הנסיבות השתנו באופן שמצדיק את הפחתת המזונות או ביטולם?


הרקע לתביעה שנדונה בבית המשפט הוא גירושיהם של בני הזוג וחתימתם על הסכם הגירושין שקבע את הסכמותיהם בסוגיות שונות, ובין היתר בסוגיית תשלום המזונות עבור הילדים. במהלך נישואיהם אימצו בני הזוג שני ילדים, שניהם בני יותר מ-18 היום, כאשר התביעה התמקדה בבן שמשרת בשירות סדיר.


בהסכם הגירושין קבעו השניים שהילד יהיה במשמורתה של האם, וכן שהחל מחודש נובמבר 2017 האב ישלם עבורו מזונות בסכום של 6,500 שקלים למשך שנה וחצי, ולאחר מכן ועד שימלאו לו 21 שנים - תשלום המזונות יעמוד על סך של 5,000 שקלים. כמו כן הסכימו בני הזוג לשעבר שהאישה תקבל את מלוא הזכויות בדירה המשותפת, ואת כל הרכוש שנשאר בה.


לאב נולד ילד מנישואיו השניים, לאחר שנחתם הסכם הגירושין. האם הדבר מהווה עילה להקטין את המזונות לבנו מהנישואין הראשונים?


במסגרת התביעה טען הגבר כי הסכם הגירושין היה מבוסס על כך שבנו יישאר להתגורר עם גרושתו, אך למעשה הוא עבר לגור בפנימייה, ובכל סוף שבוע הגיע לשהות אצל אחד מהוריו בחלוקת זמן שוויונית. עוד טען כי נישא מחדש והוצאותיו הכספיות עלו מאחר שנולד לו ילד חדש, וכן כי בנו מקבל שכר מהצבא ומעבודה ומתפרנס בכוחות עצמו.


זוגתו לשעבר התנגדה לתביעה שהגיש, הבהירה כי לא חל שינוי נסיבות שיכול להצדיק את הפחתת המזונות והבהירה כי הסכם הגירושין נחתם כבר בזמן שהילד התגורר בפנימייה. עוד טענה כי הכנסותיו של האב גדלו עם השנים, כך שבעצם אם הנסיבות השתנו - הן השתנו לטובתו של האב.


האם העובדה שהילד הפך לבגיר שמשרת בצבא ומתפרנס למחייתו מהווה שינוי נסיבות המאפשר את הפחתת המזונות?


בירור הדברים הביא את השופט למסקנה כי אכן, הבן החל ללמוד ולהתגורר בפנימייה עוד לפני שבני הזוג חתמו על הסכם הגירושין והאב אף התחייב לשלם את כל התשלומים לפנימייה, כך שהדבר אינו מהווה שינוי נסיבות מהותי, מאחר שמדובר בהסכמה שהובאה בחשבון במסגרת הסכם הגירושין.


לדבריו של השופט, הדבר היחיד שמהווה שינוי נסיבות, אם כי לא מהותי, הוא שירותו הצבאי של הבן אשר אף עובד ומתפרנס למחייתו תוך כדי השירות. על כן קבע השופט שאין מקום לבטל באופן מוחלט את דמי המזונות, אלא רק להפחיתם במקצת.

 

יש לך שאלה?

פורום תביעת מזונות - הערך סיכוייך!


השופט הבהיר כי אף על פי שמסקנתו היא כי יש להתערב בגובה המזונות שמשלם האב, ההתערבות תהיה באופן חלקי בלבד. זאת בין היתר גם בשל המסקנה כי מצבו הכלכלי של הרב השתפר מאז שנחתם הסכם הגירושין. נוכח זאת נקבע כי יופחת סכום של 400 שקלים מגובה המזונות ששילם האב עד כה, ומעתה הוא ישלם מדי חודש סך של 4,600 שקלים.

 

תלה"מ 17711-05-20