ראשית יש להגדיר מהי חברה בע"מ (חברה בעירבון מוגבל).
חברה בע"מ הינה חברה בה אחריות בעלי המניות מוגבלת בהתאם למפורט בתקנון החברה (לדוגמה חברה המוגבלת במניות או חברה המוגבלת בערבות בעלי המניות עבור השתתפות בחובות החברה). תקנון החברה הוא אחד המסמכים החשובים ביותר עת מייסדים חברה ויש להקדיש לו זמן ומחשבה מרובה משום שהחברה פועלת בהתאם לתקנון שנקבע על ידי מייסדי ובעלי החברה.
עיקרון החברה בע"מ, הוא ליצור הפרדת אחריות בין החברה לבין בעלי המניות שלה, ובכך, לאפשר להם הגנה מפני תביעת תשלום החורגת מהסכום שהשקיעו ברכישת מניות החברה (ועל כך בהמשך). סוג זה של התאגדות מעניק ביטחון לבעלים ולמשקיעים, הוא מעודד השקעות, ומאפשר לחברה לגייס את ההון הדרוש לה לצורך התפתחות בקלות יחסית, על ידי הנפקת המניות.
רבים סבורים כי חברה בע"מ היא הפתרון המושלם עבור העסק. במאמר זה תקבלו מידע חשוב ביחס לחברה בע"מ, על מנת שתוכלו לקבל החלטה מושכלת יותר ונכונה יותר בעיקר בראי הכלכלי האם נכון לפתוח חברה בע"מ או שמא עוסק מורשה. ננסה במאמרנו זה להשיב על כמה מהסוגיות הנפוצות בהן נתקלים לקוחות בעלי עסקים.
מהי חברה בע"מ?
חברה בע"מ היא סוג של תאגיד. התאגדות של מספר גורמים (בני אדם, תאגידים). אך ייתכן כי מדובר גם בצורה שבה בחר להתארגן אדם יחיד. חברה יכולה להוות תאגיד שבעליו הם אדם אחד יותר. מקובל שבעל המניות בחברה הוא בדרך כלל גם הבעלים אבל זה לא בהכרח.
חברה בע"מ חייבת להיות חברה רשומה אצל רשם החברות. כלומר, לא תוכלו להכריז על העסק שבכוונתכם לפתוח כעסק שמתפקד כחברה בע"מ (או חברה בכלל) על דעת עצמכם. האישור לכך, אם תרצו, ורישומה מבוצע בידי גורם רשמי, והאמון על כך הוא רשם החברות, כאמור. התאגדותה של החברה כמו גם אופן ניהולה (ופירוקה) קבועים בחוק החברות, התשנ"ט- 1999. החוק מגדיר מגדיר חברה כ"אישיות משפטית כשרה לכל זכות, חובה ופעולה המתיישבת עם אופיה וטבעה כגוף מואגד.", כלומר, חברה הינה ישות משפטית, שלה חובות וזכויות, ודרכי הפעולה החוקיות שלה מתאימות לטיבה, לאופייה ולמטרותיה. במרבית המקרים, "חברה" נחשבת לגוף עסקי שמטרותיו יצירת פעולות רווחיות, כאשר הבעלות עליה יכולה להיות בידי המייסדים או בידי מחזיקי המניות.
האחריות על החברה
בניגוד לעסקים עצמאיים או לשותפויות, בהם נחשבים המייסדים/בעלים לאחראיים בלעדיים לחובות העסק או השותפות, ב"חברה" קיימת הפרדה בין הבעלים לישות המשפטית, והאחריות מוטלת גם על המחזיקים במניות כך שחברה מקטינה את מידת הסיכון והאחריות הפיננסיים המוטלים על בעליה. הפרדת האחריות שבין הבעלים לישות המשפטית נועדה לעודד אנשי עסקים להעסיק עובדים ולפתח את הכלכלה, בעיקר בשל כך שבחברה מוסרת האחריות הבלעדית מהבעלים באופן שמאפשר לו לפעול באופן חופשי יותר.
מהי משמעותו של הביטוי בע"מ?
חברה בע"מ (חברה בעירבון מוגבל), הינה חברה בה אחריות בעלי המניות מוגבלת בהתאם למפורט בתקנון החברה (לדוגמה חברה המוגבלת במניות או חברה המוגבלת בערבות בעלי המניות עבור השתתפות בחובות החברה). עיקרון החברה בע"מ, הוא ליצור הפרדת אחריות בין החברה לבין בעלי המניות שלה, ובכך, לאפשר להם הגנה מפני תביעת תשלום החורגת מהסכום שהשקיעו ברכישת מניות החברה.
דוגמא:
בחברה זו ההון הרשום הינו 1,000 כאשר ערך כל מניה הוא 1 ₪.
ההון המוקצה הוא 100 מניות.
אם כך, בעל החברה שלו הוקצו 100 מניות יהיה אחראי עד סך של ההון המוקצה היינו 100 ₪.
חברה בע"מ כאישיות משפטית
החברה הינה אישיות משפטית בפני עצמה, דהיינו אישיות נפרדת מהבעלים. מספר דוג' להמחשה:
נכסים - אם לחברה יש נכסים הרי שהם שייכים לחברה ולא שייכים לבעלים שלה.
אם החברה צוברת חובות החובות הם של החברה ולא של הבעלים באופן אישי.
עיקרון ההפרדה וחברה בע"מ עם בעלים יחיד
כפי שציינו לעיל, חברה בע"מ יכולה להיות גם חברת יחיד ואין כל חובה שחברה בע"מ תיוסד עם יותר מאדם אחד. במקרה כזה, יישמר עקרון ההפרדה- היינו, גם אם אתם הבעלים היחידים, עדיין החברה תהיה אישיות משפטית נפרדת החובות שלה, יהיו חובות החברה, וחובותיו של בעליה - שלו הם.
סייגים לאחריות
כפי שאמרנו לעיל, ישנה הפרדה בין הבעלים של החברה לחברה עצמה. האם בכך ניתן לכאורה אישור לנהוג בחברה באופן בו החברה תייצר חובות ובעל המניות שבה לא ישא באחריות?
התשובה לכך היא שלילית. ישנם מקרים רבם בהם בית המשפט מוצא לנכון לייחס חובות וזכויות של החברה לבעלי המניות שלה (ואפילו לנושאי תפקידים בחברה). פעולה זו אינה שכיחה והיא מתבצעת רק במצבים מסוים.
ישנם תנאים הקבועים בחוק החברות ופותחו בפסיקה, שבהם ייתכנו מצבים בהם בית המשפט יעשה כן, ויבצע - הרמת מסך (מושג משפטי שבו מייחסים את חוב החברה לבעל המניות בה המעוגן בסעיף 6 לחוק החברות) חריג זה של הרמת מסך נותן בידי בית המשפט במקרים המתאימים את הסמכות להרים מעל החברה את המסך, ובכך לדוגמה לייחס את חובות החברה לבעלי המניות.
דוגמאות מתוך פסיקה:
ע"א 3773/16 עו"ד איתן ארז בתפקידו כנאמן לנכסי החייבת רחל סופר נ' סופר, פסקה 60 [פורסם בנבו 03.10.2018.
רע"א 3925/12 רונן נ' עו"ד יובל כהן, פסקה 16[ פורסם בנבו) (17.6.2013)). תכליתה של הרמת המסך היא למנוע שימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של החברה, ולהגן על נושים חיצוניים מפני התנהגות בלתי נאותה של החברה ובעלי מניותיה)
ע"א 8133/03 יצחק נ' לוטם שיווק בע"מ, פ"ד נט(3) 66, 75 (2005)
ע"א 4606/90 מוברמן נ' תל מר בע"מ, פ"ד מו(5) 353, 366-362 (1992)
ע"א 10582/02 בן אבו נ' דלתות חמדיה בע"מ פורסם בנבו (16.10.2005)
ע"א 2146/06 ברק נ' עו"ד ברוך אבוקרט – מפרק, פסקה 40 [פורסם בנבו (18.11.2010)
סיום
כפי שהראנו לעיל, השיקולים בין פתיחת עוסק מורשה או חברה בע"מ הם שיקולים כבדי משקל. כדאי ואף רצוי להיוועץ עם בעלי מקצוע לבחון את ההיתכנות של חברה בע"מ.