צעדים ראשונים בהליכי גירושין

החוק ליישוב סכסוך במשפחה מחייב כי כל הליך גירושין יפתח בהגשת בקשה ליישוב סכסוך.

רק לאחר כמה פגישות גישור יהיה רשאי מי שהגיש את הבקשה לפנות בתביעות לבית המשפט למשפחה או לבית הדין הרבני, לפי בחירתו, לצורך מתן הכרעה משפטית במכלול הנושאים הכרוכים עם גירושים.

לכאורה, נראה כי ההליך ליישוב סכסוך הינו פשוט ואפילו כדאי מהפן הכלכלי, לאלה שהם אינם בעלי נכסים וממון רב, שכן על פניו נראה, כי בחלוקה של דירת מגורים ורכב משותף ובהסכמה על מזונות ילדים אין קושי רב, אך לא כך הוא.

ככל ויש לבני הזוג עסק, רכוש, נכסי מקרקעין או קריירה או שיש ביניהם עניינים סודיים, עלול להפוך הליך יישוב הסכסוך למכשול נוסף בדרך לגירושים מתישים ומכוערים.

קיים ספק גדול האם הליך יישוב סכסוך בהם מעורבים רגשות קשים, כספים ונכסים הוא שיוביל בהכרח לפתרון כולל וסביר או שמע כל צד ינסה רק לצלוח את ההליך בשלום ובאמצעותו לחשוף מידע בעל ערך רב מהצד השני על מנת לעשות בו שימוש בהמשך ההליך המשפטי לטובתו.

בכל מקרה, הליך יישוב הסכסוך, מעניק יתרון טקטי עצום למי שיזם אותו, שכן בידיו נתונה הזכות לבחור את הערכאה שתדון בהליך המשפטי כל זאת בכפוף לסמכויות הייחודיות המנויות לו ולפסיקה.

את אסטרטגית הגירושים רצוי מאוד לתכנן מראש, דבר אשר מצריך מיומנות מיוחדת, שכן טעויות שיעשו בשלב הראשוני ספק אם יהיה ניתן לתקנן בהמשך.

גירושים הם חוויה מורכבת ומי שההליכים עלולים לגרום לו טלטלה רגשית עמוקה עלול למצוא עצמו נפגע, לפיכך צריך לתכנן את המסלול הרצוי בוא נתקדם התפור באופן אישי למידותיך בכל הקשור עם חיי משפחה וחברה, משמורת, טיפול בילדים, קריירה והתפתחות אישית והתמודדות עם גילוי סודות מביכים מחיי הנישואין. הליך יישוב הסכסוך עלול להעצים סיכונים אלה.

על דברים העולים בהליך הגישור חל חיסיון. קיים חשש כבד כי הצד השני, עלול לנצל את ההליך כדי לאסוף מידע, שלא היה מצוי ברשותו קודם, שיסייע לו בהמשך ההליך המשפטי, כדי להגיש תביעות נרחבות יותר ומבוססות יותר שיסתמכו על מידע שהגיע לידיו תוך כדי ההליך.

הסיכון גדול יותר אם הצד השני הוא זה שיזם את ההליך, ולפיכך הוא מחזיק בזכות להגיש ראשון את התביעות לערכאה על פי בחירתו. לעומת זאת התנהלות תוך טשטוש והסוואה במסגרת ההליך רק תגביר את החשדנות ועלולה להניב תוצאות מיותרות אשר יגררו את הצדדים למאבק מר.

לא אחת מסתיימים הליכי הגישור בהסכם שאינו ברור וחד במידה מספקת. במקרה של הסכם שאינו בהיר ולא סופי דיו עלול ההסכם להיפתח בעתיד על ידי מי מהצדדים או שהוא יהיה נתון לפרשנויות שונות שיעסיקו את הצדדים לשווא בסכסוכי משנה מתמשכים ולהוצאות כספיות ניכרות.

מומלץ לקבל ליווי משפטי כבר בשלב יישוב הסכסוך מטעמכם שכן לחלק מהפגישות ניתן להגיע בלוויית עו"ד מייצג אשר ידאג למיצוי זכויותיכם ולמלא אחר האינטרסים שלכם.

למעלה מכך, החוק קובע כי הצדדים לא יחתמו על הסכם כולל ולא יקבלו על עצמם התחייבות משפטיות מבלי שניתנה להם ההזדמנות להתייעץ תחילה עם עו"ד גירושין מטעמם.

פתיחת יישוב סכסוך הינו תהליך פשוט שעלותו הראשונית היא בסדר גודל של מאות שקלים, ללא דרישה לצין את הסיבה לפתיחתו. פשטות ההליך ועלותו הנמוכה יחסית מובילה למצב של תביעות "המרצה" רבות המוגשות בעת סכסוך משפחתי נסגרות זמן קצר לאחר הפיוס. תכלית בקשות "המרצה" אלה אינו בהכרח גירושין אלא שינוי מאזן הכוחות הפנימי בנישואין.

איך מתנהל יישוב סכסוך?

הליך יישוב סכסוך מתחיל בבקשה המוגשת לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.

הבקשה לא תכלול טענות או עובדות הקשורות עם הסכסוך.

יחידת הסיוע המורכבת בעיקר מעו"סים תזמן את הצדדים לסדרה של עד ארבע פגישות במהלכן ינסו לסייע לזוג להגיע להסכמות ביניהם בין אם למטרת גירושין ובין אם למטרת המשך חיי השיתוף.

הפגישות יתקיימו בתוך 45 ימים מיום הגשת הבקשה ויחידת הסיוע רשאית להאריך את התקופה פעם אחת בעוד 15 ימים. במהלך תקופה זו מנועים הצדדים להגיש לבתי המשפט את תביעותיהם אולם ניתן להגיש בקשות לסעדים זמניים דחופים.

ככל והצדדים לא הגיעו להסכמות במסגרת פגישות הגישור או שצד לא מעוניין בהמשך המפגשים עליהם להודיע על כך ליחידת הסיוע והצד אשר יזם את הבקשה רשאי להגיש את תביעותיו לבית המשפט או לבית הדין הרבני לפי דרישתו תוך 15 ימים.

ככל והצד שיזם לא יגיש את תביעותיו במועד יוכל הצד השני להגיש תביעותיו לערכאה לפי בחירתו.

חלק מפגישות הגישור הן בעלות אופן טיפולי וחלקן בעלות אופי משפטי. לפגישה בעלת אופי משפטי רשאי צד להגיע בלוויית מייצג ובכל מקרה הוא רשאי להתייעץ עם עורך דינו.

ההליך מעניק יתרון טקטי משמעותי לצד שיזם את ההליך ולכן רצוי לקבל ייעוץ וייצוג משפטי עוד בטרם החלה פגישת הגישור הראשונה.

לכל הדברים הנאמרים במסגרת ההליך יש משמעות והשלכות על סיכויי הצלחת ההליך ועל המשך ההליכים במידה והגישור יכשל.

טעות נפוצה בקרב רבים היא לחשוב שאפשר לחסוך את תשלום שכר הטרחה לעו"ד בשלב ההליך ליישוב סכסוך. על טעויות שנעשות בשלבים המוקדמים יש השלכות כבדות שלעיתים אף אינן ברות תיקון בעתיד.

החשוב מכל הוא לגבש בשלב מוקדם ככל האפשר אסטרטגיה ותוכנית פעולה בשיתוף עו"ד מומחה בתחום הגירושין למקרה וההליך יכשל כדי להצליח לממש את מטרותיכם ולשמור על האינטרסים החשובים לכם. מי שיסתפק בפחות מכך עלול למצוא עצמו בתוך הליך בהפסד ניכר של חלק ממטרותיו במישור המשמורת, הסדרי הראיה, מזונות והרכוש המשותף.


עודכן ב: 02/12/2020