בית משפט השלום בירושלים עסק לאחרונה בשאלת העונש הראוי עבור בחור שהואשם בעבירות של השמטת הכנסה מדו"ח, הוצאת חשבוניות שלא כדין, השמטת הכנסות מדו"ח וניהול ספרים כוזבים.


הבחור עבד כשכיר במוסך וכן ניהל עסק עצמאי של הסעות. כאשר עבד במוסך, היה מקבל ממנהל המוסך שיקים, והוא פרע אותם למזומן, השאיר לעצמו את המע"מ ואת שאר הכסף העביר למנהל שלו בחזרה. הבחור הוציא חשבוניות מזויפות בסכום של 137,000 לאורך השנים.


כמו כן, בכדי להתחמק מתשלום מס, הבחור לא דיווח על הכנסות בעסק ההסעות הפרטי שלו, בסכום של 220,000 שקלים במשך 7 שנים.


יתרה מזאת, הבחור אפשר לחברו שעסק גם כן בתחום ההסעות, להוציא חשבוניות על שם העסק שלו בכדי שיוכלו להתחמק מתשלום מיסים, ובעקבות זאת זכה ברווח של 86,000 שקלים.


לבחור יש בן שסובל מפיגור שכלי


מתסקיר שביצעו שירותי המבחן עלה כי הבחור נשוי ואב לשלושה ילדים ואין לו תיק פלילי.


עוד עלה מן התסקיר שבנו של הבחור סובל מפיגור שכלי, אומנם הוא מטופל ומתפקד היטב תחת סביבה תומכת. כמו כן, צוין בתסקיר שהבחור סובל מקשיים פיזיים ונפשיים, אך אינו סובל ממוגבלות חמורה ועל כן מצליח לתפקד בצורה תקינה מבחינה תעסוקתית ומשפחתית גם כן.


נוסף על כך, שירות המבחן העריך כי הסיבה לביצוע העבירה הייתה רצון לרווח קל ומהיר כפיצוי על הקשיים המשפחתיים והתעסוקתיים של הבחור. על כן, שירות המבחן המליץ להימנע מעונש מאסר בשל החשש מפגיעה בתפקודו.


הבחור ביצע כמה עבירות לאורך שנים רבות


המאשימה הדגישה את העובדה שהבחור ביצע את העבירות במהלך שנים רבות, כמו כן ציינה את הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מפעולתו, ביניהם נשיאה משותפת בנטל המס ושמירה על הקופה הציבורית.


כמו כן, המאשימה טענה שיש לקבוע עונשים שונים בגין כל עבירה, בגין השמטת ההכנסות המליצה להשית על הבחור עונש מאסר למשך תקופה של 5-9 חודשים, בגין עבירת מכירת החשבוניות המליצה על קביעת עונש מאסר לתקופה שנעה בין 10-24 חודשים.


בטיעוניו, הסנגור התייחס לנסיבות חייו האישיות של הבחור, שלא היו קשורות בביצוע העבירה, ביניהן הטיפול בבנו של הבחור, שסובל מפיגור שכלי, והדאגה הכלכלית כלפיו. כמו כן, ציין הסנגור את יכולותיו הנחותות של הבחור, וטען שכאשר הוא עבד במוסך, היה מנוצל על ידי הבוס שלו, נוסף על כך ציין שהבחור לא הרוויח כסף מביצוע העבירה, ואף הפסיד כסף, משום שהוא שילם מס שלא כמו הבוס שלו שלא הועמד לדין.


על כן, המליץ הסנגור על קביעת עונש שמדורג נמוך ביחס למתחם הענישה, וכן על הימנעות מעונש מאסר בפועל, ואף ציין כי במקרים דומים לא הוטלו עונשי מאסר.


הבחור הצטער ואף הביע חרטה על מעשיו, והסביר בפני בית המשפט את מצבו הכלכלי והרפואי הקשה, שנובע מהטיפול בבנו שסובל מפיגור שכלי, ואת העובדה שהוא מקבל קצבה ממשרד הבטחון ועל פיה הוא חי.


השופט השית על הבחור עבודות שירות בלבד בשל נסיבות חייו האישיות


השופט התייחס לטענותיו של הסנגור לגבי ניצולו של הבחור בעבודתו במוסך, וקבע שעל פי החומר שהוגש לבית המשפט, לא נראה שיש לקבוע כי אירע ניצול. אומנם, השופט קבע שהבחור לא יזם את העבירות, אלא היה שותף להם בלבד.


השופט ייחס חשיבות למצבו הרפואי של הבחור, וקבע שלא ניתן לייחס למצבו אחריות פלילית משום שהוא מתפקד באופן נורמטיבי הן במישור המקצועי והן במישור המשפחתי.


השופט ציין שהבחור ביצע מספר רב של עבירות לאורך תקופת זמן ממושכת, אך כולן פגעו באותם ערכים מוגנים. ועל כן, בחר שלא לקבל את טענתה של המאשימה, ולהתייחס לכל העבירות כאחת.


השופט הדגיש את הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מהמעשים שביצע הבחור, ביניהם ערך השוויון בנטל המס וערך הפגיעה בקופה הציבורית, וציין כי סכום הנזק הוא בשיעור של 250,000 שקלים.


כמו כן, בקביעת מתחם העונש הראוי, השופט שם דגש על חומרת העבירות, והתייחס לעובדה שהבחור פגע בקופת המדינה במגוון דרכים שונות ואף סייע לאחרים לעשות זאת גם כן.


השופט זקף לטובתו של הנאשם את הודאתו, את העובדה שאין לו הרשעות קודמות ואת קשייו הפיזיים והמנטליים.

 

יש לך שאלה?

פורום דיני מיסים, מס הכנסה מע"מ


על כן, השופט החליט להשית על הבחור 6 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות, 9 חודשי מאסר על תנאי, וקנס כספי בסך 10,000 שקלים.


ת"פ 422-01-18