בית המשפט המחוזי בירושלים עסק לאחרונה בשאלת העונש הראוי עבור בחור בן 29, שקשר קשר יחד עם שני חבריו במטרה לבצע שוד בדירה שבה דודתו הייתה מועסקת כמנקה.
השותפים ביקשו מהבחור לאסוף מידע על הזוג שמתגורר בבית באמצעות דודתו. לאחר שגילה שמדובר בזוג אמיד, הבחור שכנע את דודתו להכניס אותו ואת שותפיו לדירה כדי לבצע את השוד.
הבחורים נפגשו ונסעו יחדיו לדירה. בהגיעם לדירה הם קשרו את בעלת הדירה בידיה וברגליה, והדביקו נייר דבק על הפה שלה. כמו כן, השותפים קשרו גם את דודתו של הבחור, כדי להסתיר את הקשר שלה לפשע. לאחר מכן, הם השתמשו באיומים כלפי בעלת הדירה ולבסוף שדדו את הכספת שלה וברחו כאשר בעלת הדירה והדודה נותרו כפותות בדירה.
בהמשך, הבחורים מכרו את התכשיטים הגנובים, וברכבו של אחד מהם נמצא סך של 48,900 שקלים.
הבחור מכור לסמים במהלך שש השנים האחרונות
מתסקיר שירות המבחן התגלה שהבחור בן 29, מתגורר אצל הוריו ועובד בתחום השיפוצים. נוסף על כך עלה כי הבחור מכור לסמים בשש השנים האחרונות.
עוד צוין בתסקיר כי מצבו הכלכלי של הבחור ושל משפחתו הוא רעוע וכי הוא ביצע את השוד במטרה להשיג כסף לקניית סמים.
כמו כן, בתסקיר צוין כי במהלך מעצרו הבחור השתתף בקבוצת טיפול והראה נכונות לשיפור ושינוי חייו. לפיכך, קצינת המבחן הציעה להטיל על הבחור עונש של מאסר בפועל ומאסר על תנאי, נוסף על בחינת שילובו בהליך שיקומי.
האישה נותרה מלאת חרדה ובתחושה מתמדת של חוסר בטחון
המאשימה טענה שהבחור לקח חלק בביצוע שוד שתוכנן מראש בדירה של קשישה אשר במהלכו אף נעשה שימוש באלימות בעת שהשלושה קשרו וכפתו את האישה. כמו כן, הדגישה את העובדה שלבחור יש עבר פלילי.
נוסף על כך טענה המאשימה כי כתוצאה מהשוד הקשישה נותרה מלאת חרדה. היא שמה דגש על תסקיר הנפגעת שבו התגלה שהשוד שהתרחש בביתה, הותיר אותה עם פגיעה פיזית, פגיעה נפשית, פחד, ותחושה של חוסר ביטחון שהוביל אותה גם לחשש ודריכות מתמדת בכל פעם שהיא נמצאת בדירה.
עם זאת, המאשימה ציינה כי הבחור הודה באשמה ובכך חסך זמן שיפוטי.
על כן, המאשימה ביקשה מבית המשפט להשית על הצעיר עונש מאסר בפועל לתקופה שנעה בין 5-8 שנים. נוסף על כך המאשימה ביקשה לדחות את הצעת שירות המבחן לשילובו של הבחור בהליך שיקומי, לחלט את הרכב בו נהג הבחור בעת ביצוע העבירה ולחייב אותו להחזיר את הכסף שגנב מהקשישה.
סנגורו של הבחור טען שהוא לא תכנן את השוד בעצמו, ושלא היה לוקח בו חלק אם חבריו לא היו מתכננים אותו. עוד טען הסנגור שכאשר האישה התקשתה לנשום, הבחור הוריד את נייר הדבק מאפה, הרגיע אותה ואף אסר על שותפו להדביק נייר דבק על עיניה של האישה. על כן, הסנגור טען שהבחור הראה חמלה ורגישות ולא היה הגורם המרכזי בביצוע העבירה.
יתרה מזאת, הסנגור הדגיש את העובדה שהבחור הודה באשמה באופן מידי, הביע חרטה ואף שלח מכתב התנצלות לקשישה.
כמו כן, הסנגור טען כי נסיבות חייו של הבחור היו קשות וכללו התמכרות לסמים ששלטה על חייו במהלך השנים האחרונות. הסנגור הוסיף וטען כי למרות הקשיים, הבחור עבד בעבודה מסודרת וקבועה עד למעצרו.
לפי גרסת הסנגור, הפגיעה בקשישה הייתה בעיקר נפשית, ואילו הפגיעה הפיזית בה הייתה זניחה ולראייה ציין כי היא שוחררה מבית החולים באותו היום שבו היא נפצעה.
על כן, הסנגור ביקש לקבוע עונש שנע בין 12-36 חודשי מאסר בפועל ועבודות שירות.
הכסף הוחזר לאישה אך התכשיטים כבר לא ישובו אליה
השופטת קבעה שהשוד היה מתוכנן מראש ובמהלכו האישה ספגה פגיעה נפשית קשה שהובילה לאובדן בטחונה. עוד נקבע כי האישה סבלה מפגיעה פיזית בעת שנקשרה. אומנם, הפגיעה הפיזית הייתה בדרגה נמוכה משום שלא נגרם נזק רב לקשישה.
נוסף על כך, השופטת ציינה כי נגנבו מהאישה תכשיטים יקרי ערך, וגם אם סכום הכסף שנגנב מביתה הוחזר לידה, את התכשיטים שלה היא לא קיבלה בחזרה.
אומנם, בהכרעתה בדבר העונש הראוי השופטת התייחסה להבעת החרטה של הבחור על מעשיו, לכך שהוא הודה באשמה באופן מידי ובכך חסך זמן שיפוטי, ולכך שהוא לא היה האדם שיזם את האירוע, אלא אחד המשתתפים. כמו כן, השופטת התחשבה בכך שהבחור ביצע את העבירה תחת השפעה של לחץ חברתי ולעובדה שהוא גילה אמפתיה וחמלה כלפי הקשישה במהלך השוד.
על כן, השופטת השיתה על הבחור עונש מאסר בפועל לתקופה של ארבע וחצי שנים, מאסר על תנאי למשך תקופה של חצי שנה למשך שלוש שנים, חילוט הרכב ששימש לביצוע העבירה, ופיצוי כספי עבור האישה בסך 5,000 שקלים.
יש לך שאלה?
ת"פ 67902-02-20