בית משפט השלום בחדרה עסק לאחרונה בשאלת העונש הראוי לגבר שהורשע לאחר שהודה בביצוע עבירות של תקיפת סתם (בן זוג), היזק לרכוש במזיד, תקיפה סתם ואיומים, במסגרת שני אירועים שונים שהתרחשו בחודשים פברואר וספטמבר בשנת 2021. לפי עובדות כתב האישום הגבר איים על אשתו מספר פעמים, חבט בה, תקף אותה, משך בשיערה ובעט בבטנה בנוכחות ילדיהם המשותפים. עוד צוין כי האישה נאלצה להימלט מפני בעלה ולנעול עצמה ואילו בעלה בעט בדלת עד שציריה נשברו.
השופט קבע שהתנהגותו של האיש פגעה בזכות של אשתו לביטחון, להגנה ולשלמות הגוף והרכוש. השופט ציין כי האיש לא ביקש להפנותו לשירות המבחן ולא קיבל כל טיפול שעשוי ללמד על שינוי דרכי חשיבה וכוונה כנה להשתנות. על כן, השופט החליט להשית על האיש עונש מאסר בפועל לתקופה של 6 חודשים ורכיבי ענישה נוספים.
התביעה ביקשה להשית על האיש עונש מאסר ממושך כדי להרחיקו ממשפחתו
התביעה ביקשה לשלוח את האיש לקבלת תסקיר של שירות המבחן אך סנגורו של האיש התנגד לכך. התביעה ביקשה להשית על האיש עונש מאסר לתקופה ממושכת כדי להרחיק את האיש ממשפחתו בתוספת ענישה מרתיעה צופה פני עתיד ותשלום פיצויים.
התביעה הוסיפה וטענה כי למעשים שביצע האיש מיוחסת חומרה מיוחדת בגלל שנעשו בפני ילדיהם הקטינים של בני הזוג וכי לא מדובר במעידה חד פעמית אלא בהתנהגות שיטתית ומתמשכת. עוד נטען כי האיש תקף את אשתו ואת קרוב משפחתה אשר ניסה לסייע לה.
התביעה טענה כי במקרה זה מתחם העונש ההולם נע בין 16-24 חודשי מאסר ולנוכח עברו הנקי של האיש, ביקשה להשית עליו עונש שממוקם ברף התחתון של מתחם הענישה.
מנגד, סנגורו של האיש טען כי הודאתו חסכה מהמתלוננים את הצורך למסור עדויות ולשחזר את האירועים. כמו כן, הוא הוסיף כי התנהלותו של האיש הביאה לחיסכון בזמן שיפוטי. לפי גרסת הסנגור, האיש נעדר הרשעות קודמות, מתבייש במעשיו ונטל עליהם אחריות מלאה.
הסנגור טען שהאישה לא נזקקה לקבל טיפול רפואי לאחר מעשי האלימות מצד הבעל
הסנגור ציין כי האישה לא נזקקה לטיפול רפואי לאחר מעשי האלימות מצד בעלה ושהנזק שנגרם לרכוש נגרם גם לאיש מכיוון שמדובר ברכוש משותף. הסנגור ביקש לקבוע לאיש מתחם ענישה שנע בין מאסר קצר שניתן לריצוי בעבודות שירות ולמקם את האיש ברף התחתון של מתחם הענישה.
השופט ציין שהמעשים שביצע האיש הופנו כלפי בני משפחתו כאשר האלימות שאשתו ספגה פגעה בזכותה לביטחון ולהגנה, בכבודה ובשלמות גופה ורכושה. השופט ציין כי בעבירות תקיפה, איומים והיזק לרכוש נקבע בפסיקה מנעד רחב של מתחמי עונש הולמים ועל כן יש לבחון את נסיבותיו של כל מקרה לגופו לפני קבלת החלטה בנוגע לעונש.
עובדות כתב האישום מלמדות על התנהגות אלימה ומכוערת מצד האיש
השופט ציין כי במקרה זה עובדות כתב האישום מלמדות על התנהגות אלימה ומכוערת מצד האיש אשר פצעה את גופה ונפשה של אשתו גם אם לא גרמה לחבלות חמורות שחייבו קבלת טיפול רפואי.
השופט הוסיף שהאיש איים על אשתו מספר פעמים, חבט בה, תקף אותה, משך בשיערה ובעט בבטנה וכל זאת לעיני ילדיהם הקטינים. השופט ציין כי האישה נאלצה להימלט מבעלה ולנעול עצמה פעמיים כאשר בשתיהן הבעל בעט בדלת עד שציריה נשברו.
לפיכך, השופט קבע כי נסיבות המקרה מובילות למתחם עונש הולם שנע בין מאסר לתקופה קצרה ועד למאסר בפעול לתקופה של 12 חודשים, וכולל גם ענישה צופה פני עתיד, התחייבות ותשלום קנס.
האיש נהג באלימות כלפי אשתו למרות שילדיהם הקטינים נמצאו במקום
השופט קבע שבמסגרת שני אירועים נפרדים שבהם למרות הימצאות ילדיו הקטינים במקום, האיש התנהג באגרסיביות ובאלימות כלפי אשתו אחרי ששתה משקאות אלכוהוליים. השופט הוסיף כי האיש לא ביקש להפנותו לשירות המבחן ולא קיבל טיפול שעשוי ללמד על שינוי דרכי חשיבתו ועל חרטה כנה מצידו.
מנגד, השופט זקף לזכות האיש את העובדה שאין לו הרשעות קודמות, שהוא הודה במעשים בהזדמנות הראשונה, נטל אחריות על מעשיו, חסך את עדויות המתלוננים וזמן שיפוטי יקר. השופט גם התייחס לכך שהאיש נתון במעצר במשך תקופה ממושכת של ארבעה חודשים וציין כי לאשתו לא נגרמו חבלות והיא לא נזקקה לטיפול רפואי.
יש לך שאלה?
לפיכך, השופט החליט למקם את האיש באמצע מתחם הענישה ולהשית עליו תקופת מאסר קצרה בתוספת ענישה צופה פני עתיד ופיצוי למתלוננת. בסופו של דבר השופט הטיל על האיש עונש מאסר בפועל לתקופה של 6 חודשים, מאסר מותנה לתקופה של 6 חודשים למשך 3 שנים אשר לא יופעל אלא אם האיש יעבור עבירת אלימות שעונשה הוא שנתיים ומעלה, פיצוי בסך 2,000 שקלים לאשתו וחתימה על התחייבות כספית בסך 3,000 שקלים שלא לעבור עבירת אלימות במשפחה שעונשה יותר משנתיים מאסר במשך 3 שנים לאחר שחרורו ממאסר.
ת"פ 12793-10-21