בית משפט השלום בפתח תקווה קיבל לאחרונה תביעת פיצויים שהגישה מורה מחליפה בבית ספר יסודי לאחר שנחבלה בראשה מבקבוק מים מתכתי שפגע בה במהלך ההפסקה בעת שירדה במדרגות בדרכה לכיתה. לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות השופטת קבעה כי השילוב בין מצבן הפיזי של המדרגות ובין ההתרחשות שאפיינה את השימוש בהן מצד התלמידים בשעת הצלצול חייבה את בית הספר לנקוט באמצעים למניעת מצבים כדוגמת המצב שגרם לפגיעה.


לפי קביעת השופטת, מאחר שלא הוכח כי בעת האירוע היה נוכח במקום איש צוות שתפקידו להשגיח ולפקח על הנעשה בחדר המדרגות, מחדל זה מגבש את יסודות הרשלנות של בית הספר ומשרד החינוך. לפי גרסת המורה המחליפה שפורטה בפסק הדין, בתאריך 27.12.12 בשעה 10:00 בבוקר בערך, היא נפגעה מבקבוק מים שנפל על ראשה בזמן שירדה במדרגות עם תום ההפסקה.


בקבוק שנפל מקומה שלישית בבית ספר יסודי פגע בראשה של מורה מחליפה


לטענת המורה המחליפה, הבקבוק הושלך או נשמט מידיו של תלמיד שעמד בקומה השלישית אשר הייתה מוצמדת לו עובדת מטעם בית הספר שתפקידה היה לפקח עליו ולשהות עימו לאורך כל שעות לימודיו.


לאחר הפגיעה, המורה פונתה לבית חולים ובבדיקות שנערכו לה אובחנו רגישות בקרקפת באזור הקודקוד בשילוב נפיחות מקומית. לאחר שקיבלה טיפול ראשוני שכלל בדיקת CT ראש, המורה שוחררה לביתה והומלץ לה להמשיך מעקב רופא מטפל, מעקב רופא עיניים ונטילת משככי כאבים.


המורה טענה כי בעקבות התאונה היא סובלת מדיכאונות, בעיות שינה וכאבי גב תחתון


המורה טענה כי בעקבות הפגיעה היא אובחנה כסובלת מדיכאונות, חרדות ופחדים ולפיכך נמצאת בטיפול פסיכולוגי במחלקה לבריאות הנפש. לטענתה היא סובלת מבלבול, שכחה, רגישות לרעש ובעיות שינה. נוסף על כך, היא טענה כי היא עדיין סובלת מכאבי גב תחתון למרות טיפולי פיזיותרפיה שביצעה ולא הביאו להטבה במצבה. המורה צירפה לתביעתה חוות דעת של מומחה רפואי בתחום האורתופדי שלפיה היא סובלת מנכות קבועה בשיעור של 10% בגין הגבלה בתנועות עמוד השדרה הצווארי.


מנגד, בית הספר ומשרד החינוך טענו כי הם לא נושאים באחריות לנזקי המורה מאחר שהאחריות רובצת על גורמים אחרים לרבות העירייה שהעסיקה את הסייעת של הילד שהשליך את הבקבוק. לטענתם, התאונה אירעה עקב אירוע פתאומי ובלתי צפוי אשר לא הייתה להם כל שליטה עליו ולא היה ביכולתם למנוע אותו.


העירייה התנערה מאחריות וטענה כי התאונה כלל לא התרחשה


העירייה טענה כי התאונה לא התרחשה כלל ולכן אין לה כל אחריות ביחס אליה ולנזק שנגרם בעקבותיה. לחילופין טענה העירייה כי מדובר באירוע פתאומי שהיא לא הייתה יכולה לצפות כאשר רשלנות בית הספר ומשרד החינוך גרמה לניתוק הקשר הסיבתי בין התנהלות העירייה ובין הנזק המוכחש.


בחוות דעתו של המומחה רפואי מטעם בית הספר, משרד החינוך והעירייה נקבע כי לא נותרה למורה נכות אורתופדית בעקבות הפגיעה.
התאונה הוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה ולמורה נקבעה נכות קבועה בתחום הנפשי בשיעור של 10% בגין הפרעת הסתגלות עם קווים חרדתיים.


לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות השופטת קבעה כי פגיעתה של המורה המחליפה אירעה עקב נפילת בקבוק על ראשה, אך עם זאת קבעה כי לא ניתן להסיק שבקבוק זה היה שייך לתלמיד אשר הוצמדה לו סייעת.


משרד החינוך ובית הספר התרשלו כלפי המורה המחליפה


לפי קביעת השופטת, במצב דברים שבו מאות תלמידים משתמשים בגרמי המדרגות במקביל היה מקום להציב איש צוות בסמוך לגרם המדרגות הרלבנטי כדי לפקח ולווסת את תנועת התלמידים. מכיוון שלא הוכח כי בעת התאונה היה נוכח במקום איש צוות שתפקידו לפקח ולהשגיח על ההתרחשות בחדר המדרגות, השופטת קבעה כי משרד החינוך ובית הספר התרשלו כלפי המורה.


לאחר שבחנה את חוות הדעת הרפואיות מטעם המומחים הרפואיים שהגישו הצדדים השופטת קבעה כי הנכות הרפואית הקבועה של המורה תהיה בשיעור של 5% באופן שישקף מיצוע של הנכויות. כמו כן נקבע כי נכותה התפקודית של המורה היא גם בשיעור של 5%.

 

יש לך שאלה?

פורום תאונות כלליות - בבית, ברחוב, שטח ציבורי, מתקני ספורט, פיצויים ועוד


בסופו של דבר, השופטת קבעה כי סך נזקיה של המורה המחליפה הם בסך של 121,154 שקלים עבור עזרת צד שלישי, הוצאות רפואיות ונסיעות, כאב וסבל, הפסדי שכר לעבר ואובדן כושר השתכרות בעתיד. מאחר שהתאונה הוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי, נקבע כי יש לנכות מסכום הפיצוי הכולל סך של 43,380 שקלים כך שבית הספר ומשרד החינוך ישלמו למורה סך של 77,774 שקלים בתוספת שכר טרחת עורך דין בסך 18,665 שקלים והוצאות משפט.


ת"א 39382-10-16