נהגת ונעצרת לבדיקת אלכוהול?
בהתחלה תתבקש לבצע בדיקת נשיפון, אם תוצאות הבדיקה יצביעו על כך ששתית אלכוהול מעל לכמות המותרת, תידרש לבצע גם בדיקת ינשוף.
מאחר שבאמצעות בדיקת נשיפון לא ניתן להוכיח בבית המשפט את רמת האלכוהול בדם, יש דרישה לבצע את בדיקת הינשוף שהיא בדיקה מדויקת ואמינה יותר, ורק על פיה ניתן לבסס הרשעה בבית המשפט בעבירה של נהיגה בשכרות.
במידה ואתה מסרב לבצע בדיקת נשיפון, אין לשוטר אפשרות להכריח אותך לעשות כן. אולם לא כך הדבר לגבי בדיקת ינשוף.
נהגים הנדרשים לבצע בדיקת ינשוף ומסרבים לעשותה, מודעים לעובדה שהם שתו אלכוהול טרם נהיגתם, וחוששים בעצם שכך תתגלה רמת האלכוהול בדמם. נהגים אלה מקווים שסירוב לבדיקה ימלט אותם מהאישום של נהיגה בשכרות, שכן אין הוכחה למידת האלכוהול בדמם. האמנם?
סעיף 64 ד' לפקודת התעבורה קובע חזקה לפיה אדם המסרב לבצע בדיקת ינשוף יחשב כ"שיכור" עפ"י חוק, וניתן יהיה להאשימו בעבירה של נהיגה בשכרות.
בבית המשפט מתייחסים לעבירה של נהיגה בשכרות עקב סירוב, באופן חמור יותר מזו שהם מתייחסים לעבירה של נהיגה בשכרות עפ"י תוצאה שהתקבלה בבדיקת ינשוף. הנחת בית המשפט היא שבדמו של הנהג הסרבן היה אלכוהול בכמות הגבוהה ביותר, ומסיבה זו הוא סירב לבצע את הבדיקה.
מעבר לכך, במידה והנהג סירב לבדיקת ינשוף, סנגורו המתכוון להוציאו זכאי במשפט נמצא בבעיה והאפשרות להשיג עבור הלקוח שלו הסדר טיעון טוב יותר היא לא גבוהה.
בעבירה של נהיגה בשכרות על פי בדיקת ינשוף, על התביעה להוכיח כי כל מהלך עיכובו של הנאשם מרגע שנעצר עד לרגע שביצע את בדיקת הינשוף היה תקין. זאת בנוסף להוכחה כי הנאשם היה בהשגחה מתמדת כל משך הבדיקה וכי מכשיר הינשוף היה תקין ועבר את כל הבדיקות התקופתיות הנדרשות.
בעבירה של נהיגה בשכרות על פי סירוב לעומת זאת, כל שעל התביעה להוכיח הוא כי הוסברו לנאשם המשמעויות המשפטיות של הסירוב לבצע את בדיקת הינשוף.
לאור מכלול הראיות שעל התביעה להציג בבית המשפט על מנת להביא להרשעתו של נאשם בשכרות עפ"י בדיקת ינשוף, יש לסנגור אפשרויות רבות להוכיח כשלים כאלה ואחרים בראיות ובפעולות שביצעה המשטרה במעמד בדיקת הינשוף שבוצעה בשטח.
בעבירה של סירוב לעומת זאת, הנטל הרובץ על התביעה להוכחת האשמה קל הרבה יותר, ולכן האפשרויות העומדות בפני הסנגור לשכנע את התביעה להגיע עימו להסדר טיעון נוח, מצומצמת הרבה יותר.
חלק מהנהגים הנדרשים לבצע את הבדיקה אינם מסרבים מפורשות לבצע את בדיקת הינשוף אלא הם מכשילים את הבדיקה באופן שהם נושפים נשיפה לא מספיקה למכשיר הינשוף, תוך שהם מנסים לתרץ זאת בכך שהם סובלים מאסטמה או ממחלה ריאתית אחרת כלשהיא. כאן המקום לציין כי כל טענה כזאת צריכה להיות מגובה במסמכים רפואיים מוכחים כי לא הצליח לנשוף עקב מצבו הרפואי.
בהיעדר הוכחה מספקת לגבי המצב הרפואי של הנהג, בית המשפט יראה בבדיקתו כהכשלה של הבדיקה , וכסירוב לבצע את בדיקת השכרות על כל המשתמע מכך.
בשורה התחתונה - אם נדרשתם לבצע בדיקת ינשוף, אל תסרבו ואל תכשילו במתכוון את הבדיקה גם אם אתם מודעים לעובדה ששתיתם אלכוהול, וגם אם אתם בטוחים שהבדיקה תגלה שכמות האלכוהול אצלכם גבוהה מן המותר.