יש משהו מטלטל ומשתק ברגע שבו מתקבל טלפון ממספר חסוי ומסתבר שזו המשטרה שמזמנת אותך לחקירה. אחרי שתפסת את הראש, מגיע הרגע שבו צריך להחליט האם להתייעץ קודם עם עורך דין.


יש כל כך הרבה סיבות שבגללן אנשים לא פונים בשלב הזה לעורך דין - מה לי ולעבריינות, מי שחף מפשע לא צריך עו"ד, חבל על הכסף, חבל על הזמן, מה כבר יכול עו"ד לעשות כרגע, עדיף לגשת קודם למשטרה ולראות על מה הסיפור, מה בכלל יש להם ומקסימום אם נצטרך נבקש את זה בהמשך.


מה קורה בפגישת הייעוץ עם עורך הדין?


יש רשימה אבל היא לא העיקר - רשימה לא קצרה של מה לעשות ומה לא לעשות, אני יכולה להגיד לך לא לזלזל באינטליגנציה של החוקרים וגם לא לחשוב שהם יחשפו בפניך את כל המידע שיש להם לפני שמוסרים גרסה ראשונית. כמו כן, אני יכולה להסביר לך שכל מה שאנחנו אומרים נחשב, גם בשיחת מסדרון אגבית ולא רק בחדר החקירות ולספר לך על תרגילי חקירה ועל עוד ועוד דברים שחשוב לדעת.


אני יכולה גם להכין אותך לפעולות חקירה אפשריות במידה והן צפויות בתיק - זה אחרת לגמרי לנהל עימות מתוך הבנה של המקום שלך ואת הגבולות של כלי החקירה הזה (רוב החשודים לא מבינים, למשל שגם הם יכולים להיות אקטיביים ולא חייבים רק להגיב), מאשר להיקלע למצב כזה בלי להבין מימינך ומשמאלך ואחר כך זה ישמש נגדך.


עורך הדין ישמע את הסיפור המלא מפי הנחקר ויתכנן אסטרטגיית פעולה מתאימה


אבל הדבר הכי חשוב, שאין לו תחליף והוא הלב של כל הכנה לחקירה הוא שמיעת הסיפור המלא תוך הבנת הסיטואציה כולה, ניתוח המצב שלך, ניסיון להבין איזה ראיות יכולות לשמש נגדך, איזה ראיות מהצד שלנו יכולות לעזור להוכיח את הטענות שלנו, חידוד של מה שחשוב להגיד והתמודדות עם נקודות חלשות או כאלה שלא חשבת עליהן. זאת נקודת המוצא של כל הכנה ואין לה תחליף.


צריך להבין שחוקרי המשטרה מטפלים בכמות אדירה של תיקים והם עובדים בדרך כלל עם מה שיש מולם. אין טעם לחכות שהם יחקרו כפי שאתם הייתם רוצים ויגלו את האמת. לא נכון ולא חכם להשאיר דברים ליד המקרה ואם יש נקודות שחשוב להבהיר, באמירה או בראיות, צריך לעשות זאת. אם מי שהגיש נגדכם תלונה מוסר ראיות למשטרה, כמובן רק כאלה שטובות עבורו, אז צריך לבחון גם את מה שאתם יכולים להביא כדי לאזן את התמונה.


ייעוץ משפטי לפני החקירה עשוי לשנות את התוצאה באופן משמעותי


ההכנה יכולה להתבצע אצלי במשרד בשקט ובנוחות יחסיים, היא יכולה להיות בתחנת המשטרה ממש בתחילתה של חקירה והיא יכולה גם להיות עם עצור אזוק והמום אחרי לילה ראשון במעצר. בכל אחד מהמקרים האלה אני רואה איך נוצר הבדל במצב המנטלי של החשוד מהרגע שהתחלנו ועד שסיימנו. לגשת לחקירה בידיעה והבנה, ולו חלקית של מה שצפוי, בידיעה של מה חשוב להבהיר ואיך להתמודד, משנה באופן משמעותי את התמונה.


המצב האידיאלי הוא קבלת ייעוץ עוד לפני החקירה הראשונה, אבל כל עוד החקירה מתנהלת כדאי לפנות ולהתייעץ, תמיד יש מה לעשות.


עורכת דין חלי דואני-קיל עוסקת בפלילים ובדיני תעבורה.


*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.