שינוי שחל לאחרונה באופן ניהול תביעות לפינוי מושכר בבתי המשפט, מביא עמו תקווה של ממש שמעתה ואילך ניתן יהיה לפנות שוכרים סרבנים בהליך משפטי זול, מהיר ויעיל.

 

 

המקרה הנפוץ ביותר של שוכר סרבן, הוא שוכר שחדל לשלם את דמי השכירות ומסרב לפנות את המושכר.

 

 

בעיית השוכר הסרבן הוחרפה מאוד בשנים האחרונות ממספר סיבות כלכליות, חברתיות ואחרות (כגון הירידה הכללית במוסר התשלומים במשק, המשבר הכלכלי, הפגיעה במנגנוני הרווחה, הגבלות וצמצומים במתן אשראי בנקאי וכו'). גורם משמעותי נוסף להחמרה בתופעת השוכר הסרבן, היה חוסר יכולתה של המערכת המשפטית להפעיל ביעילות ובמהירות סנקציה של פינוי שוכר סרבן.

 

 

הימצאות שוכר סרבן במושכר עשויה לגרום למשכיר נזקים כבדים של אבדן דמי שכירות ובמקרים מסוימים יחויב המשכיר גם בחובות כלפי ספקי השירות והרשויות השונות, כגון ספקי חשמל מים ארנונה וכו'. לכל אלו עשויים להתווסף גם קלקולים ותקלות שגרם השוכר למושכר עצמו, לסביבתו ולצדדים אחרים.

 

 

המשכיר לא יצליח לקבל פיצוי על נזקיו אם לשוכר עצמו אין יכולת לשלם והמשכיר לא השכיל לקבל מראש ביטוחים וערבויות מתאימות (במקרה כזה גם פסק דין לא יועיל). הואיל ובכל יום שעובר גדלים נזקי המשכיר, יש חשיבות רבה לפינוי מהיר ויעיל של השוכר הסרבן.

 

 

משכירים שנטלו לידם את היוזמה והוציאו בכוח את השוכר הסרבן מהמושכר בהסתמכם על סעיף בחוק המקרקעין המאפשר פינוי בכוח של פולש, נחשבו למשיגי גבול ונחשפו לתביעות אזרחיות ולהליכים פליליים, וזאת גם במקרים בהם צוין בהסכם השכירות בפירוש כי המשכיר יהיה רשאי לפנות את השוכר במקרה של הפרת ההסכם על ידו.

 

לאורך השנים ניסו גם עורכי דין שונים למצוא פתרונות "יצירתיים" שמטרתם סילוק מהיר של השוכר (לא נפרטם כאן) ואולם רק במקרים בודדים ונדירים הצליחו לקבל צווי פינוי ביעילות ובמהירות יחסית. ידיו של בית המשפט היו, עד כה, כבולות לכללי ניהול המשפט הרגילים, "הפרוצדורה", שעד כה לא התאימה לבירור מהיר ויעיל של תביעת פינוי.

 

 

הפרוצדורה החדשה, שכאמור הוסדרה לאחרונה, קובעת כי תביעה לפינוי מושכר תעסוק בשאלת הפינוי בלבד (ללא טענות כספיות וכו'). קביעה זו מצמצמת את יכולתו של השוכר הסרבן להערים מכשולים על בירור מהיר של התביעה ע"י העלאת טענות סרק בעניינים שאינם נוגעים לשאלת הפינוי עצמו.

 

 

כמו כן, לפי הפרוצדורה החדשה על הצדדים (השוכר והמשכיר) לצרף את כל הראיות ("ההוכחות") לכתב התביעה ולכתב ההגנה, ללא צורך בהליכים מקדמיים הקיימים בפרוצדורה הרגילה ומאריכים את משך הטיפול. בנוסף, הנתבע (השוכר), אינו רשאי להגיש בהליך זה תביעה נגדית או לצרף להליך צדדים נוספים, ובכך נחסמת דרך נוספת בה נהגו שוכרים להערים קשיים על ניהול התביעות כנגדם.

 

 

לפי הפרוצדורה החדשה כתב ההגנה יוגש על ידי השוכר בתוך 30 יום, הדיון בתביעה יהיה בתוך 30 יום ממועד הגשת כתב ההגנה ויסתיים ביום אחד. שינוי זה בפרוצדורה מאפשר לקבל פסק דין לפינוי השוכר בטווח של כ- 60 יום ממועד הגשת התביעה ואף פחות מכך. מצב זה הנו טוב לאין שיעור מהמצב שקדם לשינוי הפרוצדורה, אז המתינו המשכירים חודשים רבים ואף שנים, עד לקבלת פסק הדין.

 

 

השופטים העוסקים בתחום זה הנם שופטים מקצועיים ומיומנים המכירים היטב את כל ה"תרגילים" ומודעים לסחבת ולעינוי הדין שנגרם עד כה למשכירים. ניתן לצפות כי השופטים העוסקים בכך ומבינים היטב את המטרות שבבסיס הפרוצדורה החדשה, יפעלו ביעילות ובמהירות לפינוי שוכרים סרבנים.

 

נראה כי הפרוצדורה החדשה אכן מביאה איתה בשורה של ממש לבעלי נכסים הנתקלים בתופעת השוכר הסרבן. על מנת לנצל בצורה מיטבית את יתרונות הפרוצדורה החדשה יש לפנות לעו"ד בעל ידע וניסיון בתחום זה.