משרד עו"ד רחלי אייבס עוסק בדיני משפחה, עריכת הסכמי ממון, גירושין, תביעות אפוטרופסות, ייפוי כוח מתמשך וחדלות פירעון. עו"ד אייבס עוסקת בתחום מעל שמונה שנים וצברה ידע וניסיון מצטבר ומקיף.
מתי נעשה הסכם ממון?
"בדרך כלל, הסכם ממון נערך לפני הנישואין או כשבני זוג כבר נישאו ומשהו ביחסי הכוחות משתנה – כשאחד מהם רוצה לרכוש דירה, לפתוח עסק או לעשות שינוי משמעותי כלשהו, וכן במקרים בהם אחד מבני הזוג יורד מנכסיו. הסכם ממון נעשה גם בנישואין ראשונים וגם בפרק ב'".
על פי רוב - מי יוזם עריכת הסכם ממון?
"פעם כל נושא הסכמי הממון היה שמור בעיקר לעשירים, לאנשים בני המעמד הגבוה. כיום, יש מודעות רחבה לנושא וישנם זוגות רבים שיוזמים חתימה על הסכם ממון גם כאשר אין הרבה נכסים להגן עליהם. למשל, אם לאחד מבני הזוג יש דירה שנרכשה על ידו לפני הנישואין, חשוב לו להגן על זכויותיו בדירה, או כאשר אחד מבני הזוג מקים עסק שעתיד לקיים את התא המשפחתי והוא חושש שיצטרך להתחלק בו במקרה של גירושין".
מה אפשר לכלול בהסכם בממון?
"אפשר לכלול הכל. החוכמה היא לתפור את הסכם הממון לפי מידותיו של הזוג. ישנם זוגות בהם אחד מבני הזוג רוצה להגן על נכס מסוים, ישנם כאלה שרוצים לקבוע הפרדה מוחלטת לגבי נכסים וכספים שצברו בעבר ולהתחלק באלה שיצברו בעתיד, וישנם גם זוגות שרוצים להתנהל כ'שני קווים מקבילים' - לא להתחלק בפנסיה ובזכויות העתידיות ולא בנכסים שיצברו בתקופת הנישואין.
"ישנם זוגות שבוחרים להנהיג שיתוף כלשהו בנכסים שייצברו בעתיד, אך לשמור על נכסים שצברו בעבר (למשל בנישואים קודמים) - זה בדרך כלל מה שעושים זוגות בפרק ב', כשבני זוג מגיעים לנישואין עם רכוש שהביאו מהנישואין הקודמים, או שצברו בין לבין ורוצים להגן על הנכסים הללו ולא לשתף אותם בעיקר כיוון שישנם ילדים שאינם משותפים לבני הזוג.
"בהקשר הזה חשוב להבהיר שהסכם ממון הוא חשוב מאוד אבל הוא לא מספיק כדי להגשים את המטרה של שמירה על הנכסים. כדי להשלים את ההגנה על אותם הנכסים חובה לערוך גם צוואה. הסכם הממון מתייחס לתקופה בה אנחנו חיים ולאחר פטירתו של אדם עוברים לדיני הירושה".
כעורכת דין מנוסה בתחום את מציעה להם איזה תוכן ליצוק להסכם?
"אני יושבת עם בני הזוג, מכירה אותם, שואלת מהם הנכסים והכספים שיש לכל אחד מהם, מבררת מה נכון להם ומהי גישתם, ובהתאמה מסבירה להם את כל מה שמומלץ להכניס להסכם לפי הצרכים הספציפיים שלהם. אפשר וחובה להיות מאוד יצירתיים בהסכמי ממון וחשוב להסביר לבני הזוג את כל התמונה. כמו כן, כאמור מומלץ להשלים את ההסכם בצוואה".
אם אין הסכם ממון לפני נישואין, כל הרכוש מתחלק אוטומטית?
"חוק יחסי ממון מחריג נכסים שהועברו בירושה, מתנות ופיצויים (למשל פיצוי בהליך נזיקי), אך גם זה לא מוחלט כיוון שלפעמים במהלך החיים המשותפים אנשים 'מערבבים' את הנכסים, כך יכול להיווצר מצב בו אדם קיבל למשל סכום כסף גדול מאוד בירושה ובני הזוג השתמשו בו לרכישת דירה והתוצאה תהיה שהסכום הזה כן יאוזן ביניהם.
"לכן חשוב לערוך הסכם ממון טרום הנישואין. במסגרת הייעוץ שאני נותנת לזוגות אני מסבירה להם, מלבד ההסכם, איך לשמור על הנכסים בהתאם להסכם, למשל: להפקיד את כספי הירושה בחשבון בנק נפרד, להפריד אותו מיתר הנכסים המשותפים, במידה ובני הזוג קונים דירה ואחד מהם משתמש לשם כך בכספי ירושה. כלומר: אחד מבני הזוג הביא סכום גבוה יותר לצורך הרכישה, מומלץ לא לרשום את הדירה בחלקים שווים אלא לתת איזשהו ביטוי לסכום הנוסף הזה באופן שבו נרשמות הזכויות בדירה, כאשר לצד שהביא לצורך הרכישה יותר מחצי מהסכום, ירשם חלק גדול יותר בזכויות בדירה".
מה את מייעצת לאנשים שחוששים לערוך הסכם ממון לפני הנישואים?
"הרבה אנשים חוששים לערוך הסכם ממון בגלל שהם חוששים שזה יפגע באהבה או ברומנטיקה, אני דווקא חושבת שזה בדיוק להפך. הסכם ממון ערוך וחתום שם את הוויכוחים הכלכליים מחוץ למשוואה ולקשר הזוגי ומסיר את 'העננה' הזו מעל ראשם של בני הזוג. הם לא צריכים יותר להתעסק בחלוקת הכספים והרכוש כשהם נשואים ואם חלילה יתגרשו, ההסכם ישמור עליהם מניהול קרבות קשים ויקרים בבתי המשפט.
"דבר נוסף שאני ממליצה הוא לאשר את ההסכם בבית משפט, כיוון שכך ההסכם מקבל תוקף של פסק דין, הצדדים מובאים לדיון לפני שופט אשר קורא בפניהם את כל אחד מסעיפי ההסכם ומסביר את השלכותיו, מה שמונע מהצדדים לטעון בעתיד שלא הבינו את המשמעויות המשפטיות שלו".
עודכן ב: 22/12/2021