בימים אלו עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת תיקון (מס' 24) ל"חוק הגנת השכר" (להלן: "התיקון"), שהינו יוזמה מבורכת של חברת הכנסת הגב' שלי יחימוביץ'. יש האומרים שהמדובר הוא בלא פחות מאשר מהפכה בכל הקשור לזכויות עובדים בישראל.
מטרתו הראשונית של התיקון הינה להפסיק את המצב שבו תלוש שכר עמום ובלתי קריא משמש תכופות כסות לניצול שיטתי של העובדים החלשים ולעבריינות קשה על חוקי העבודה במסגרת יחסי עובד - מעביד.
לתיקון שלושה עיקרים:
1) החובות והסנקציות: עם כניסתו לתוקף של התיקון, מעביד שלא ימסור לעובד תלוש שכר, או לחילופין ימסור תלוש שכר אשר אינו משקף את המציאות, יהא צפוי לקנס של 13,500 ₪ לכל עובד אשר לגביו נעשתה העברה, ובנסיבות חמורות – 27,000 ₪. בית הדין יוכל גם לפסוק פיצויים לדוגמא (ללא הוכחת נזק) של עד 5,000 ₪ על כל תלוש שנעברה עליו העבירה. כמו כן, העונש על ניכוי כספים שלא כדין משכרו של העובד יהיה עד שנתיים מאסר, או קנס של עד מליון שקלים.
אם בתלוש השכר לא יצוינו הרכיבים של שעות נוספות, מנוחה שבועית, דמי חופשה, דמי הבראה או דמי נסיעות, ייקבע שהמעביד לא שילם את הרכיבים הללו כלל.
2) בהירות התלוש: על המעביד חלה החובה לנהל רישומים של שכר העבודה ופרטי השכר ובהתאם למסור לעובד תלוש בו מפורטים רכיבים רבים, בהם: מספר ימי העבודה ושעות העבודה שבהם עבד העובד בפועל; היקף המשרה או הבסיס לשכר; ימי החופשה והמחלה שנתנו ואלה שנותרו; ערך השכר המשולם לעובד בעד שעת עבודה; זכויות סוציאליות ופנסיוניות; כל הניכויים - מס הכנסה, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות, קופת גמל (כולל שם הקופה); וגם שכר המינימום לחודש ולשעה הנהוג באותה עת במשק.
3) העברת נטל ההוכחה אל המעביד: במצב דברים בו מגיש העובד תביעה בעניין שכרו והמעביד לא הציג רישומי נוכחות מתוך פנקס שעות עבודה, על המעביד יהא להוכיח כי העובד לא עבד במשך שעות העבודה הנטענות בכתב התביעה, ולא להיפך. שהרי, אם ימלא המעביד את לשון החוק, ממילא לא תהיה לו בעיה לעשות כן.
לנוסח החוק
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד
עודכן ב: 21/08/2013
זכויות עובדים - שינוי נטל ההוכחה בתביעה
מהפכה בזכויות עובדים: עבר בקריאה שנייה ושלישית חוק הגנת השכר הקובע כי נטל ההוכחה בתביעות עובדים יחול על המעביד ולא על העובד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך: