הסדר מותנה הוא הסדר בין הפרקליטות לבין החשוד או הנאשם בהליך הפלילי. לרוב ההסדר נוצר עוד לפני הגשת כתב אישום ואף גם אחריו. כך, שאלת ההרשעה והרישום הפלילי אינה עומדת על הפרק, מאחר שהתיק נסגר - עוד לפני שהגיע לפתחו של בית המשפט.
מהי המשמעות המשפטית של הסדר מותנה?
מדובר באפשרות הסדר עם הפרקליטות, במסגרתו הפרקליטות נמנעת מהגשת כתב אישום. ההסדר נכנס לחוק במסגרת תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי משנת 2013 ובהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה, הקובעת כי במקרים מסוימים ניתן להימנע מהגשת כתב אישום ולסגור את התיק.
מהו ההבדל המשפטי בין הסדר טיעון להסדר מותנה?
הסדר טיעון - הסדר בין הפרקליטות לנאשם, במסגרתו הנאשם מודה בכתב האישום או בכתב אישום מתוקן ובתמורה לכך, הפרקליטות מסכימה להקל בעונשו.
בדרך כלל, התנאים של הסדר טיעון יהיו מאוד חמורים, וילוו בעונשי מאסר על תנאי, קנס, פיצויי, ביצוע שעות לתועלת הציבור, צו מבחן, ושוב החמור מכל - רישום פלילי והרשעה בבית המשפט אשר ילוו את הנאשם כ - 17 שנים. שימו לב כי שכאשר מדובר על רישום פלילי - חשופים לו גופים רבים וישנם הגבלות על בעלי מקצוע לעסוק בעיסוקם אם ישנו רישום פלילי, למשל; סוכן מכס, מתווך מקרקעין, מדביר, קבלן, סוכן ביטוח, נהג אוטובוס/מונית, אנשי חינוך ועוד.
הסדר מותנה - הסדר בין הפרקליטות לבין החשוד בעבירה. ההסדר נוצר עוד לפני הגשת כתב אישום ולעיתים אף לאחריו. כך, שאלת ההרשעה והרישום הפלילי אינה עומדת על הפרק, מאחר שהתיק נסגר עוד לפני שהגיע לפתחו של בית המשפט (בדומה לתיק שנסגר מחוסר עניין לציבור). בשלב זה, מיוחסת לחשוד ביצוע העבירה בה היה מואשם בבית המשפט, נכתבת טיוטת כתב אישום ונעשית פנייה - לסגור את התיק, באמצעות הסדר מותנה.
החשוד מודה בטיוטת כתב האישום, אשר לרוב ניתן לתקן אותה ולהמיר את עבירת המקור בעבירה שחומרתה פחותה ולאחר מו"מ עם הפרקליטות לשפר את התנאים במתכונת ההסדר. למשל: ללקוח המשרד יוחס ביצוע שש עבירות של היזק במזיד לרכב, באמצעות ניהול מו"מ כתב האישום תוקן לעבירה אחת כללית של נזק לרכוש ולמעשה מכתב אישום של עבירת פשע, - התיק נסגר בפיצוי בלבד.
מהי המשמעות של הסדר מותנה לעומת הסדר טיעון, בכל הקשור לרישום פלילי ורישום משטרתי?
הסדר טיעון - לרוב בית המשפט יטיל עונש מאסר על תנאי. מדובר בהרשעה שתלווה את הנאשם בהליך הפלילי בד"כ משך 17 שנה ורק לאחר מכן, התיק נמחק.
הסדר מותנה - הרישום הוא רישום משטרתי בלבד. המשמעות כפולה: א. רשימת הגופים החשופים לרישום הרבה יותר מצומצמת: לרוב ייחשפו לרישום משטרת ישראל, צה"ל, שב"כ והמוסד, ולרוב אינו מונע מבעלי הרישום להמשיך ולעסוק בעיסוקם. ב. כעבור חמש שנים, ניתן להגיש בקשה לבטל את הרישום המשטרתי. ובכל מקרה, הרישום יימחק לאחר שבע שנים (אם לא נפתחו תיקים חדשים).
אז מהם התנאים הנדרשים להגעה להסדר מותנה?
קודם כל, מדובר בעבירת עוון - עבירה שהעונש המקסימלי בגינה עד שלוש שנות מאסר.
שנית, התובע הבוחן את התיק סבור שהעונש לעבירה אינו מתאים למאסר בפועל; ומעריך כי ראוי שהתיק יסתיים במאסר על תנאי או בעבודות שירות.
שלישית, לחשוד אין רישום פלילי בחמש השנים שקדמו לביצוע העבירה או הליכים פלילים אחרים נוספים שמתקיימים במקביל.
וכמובן, שמילוי תנאי ההסדר יענה על העניין הציבורי.
מהו העונש או הפיצוי עליו ניתן להסכים במסגרת של הסדר מותנה?
- תשלום קנס העשוי להגיע עד ל-29,200 שקלים
- פיצוי לנפגע העבירה העשוי להגיע עד ל-29,200 שקלים.
- התחייבות להימנע מביצוע עבירה.
עם זאת, במציאות הסכומים הרבה יותר נמוכים.
האם ניתן להגיע להסדר מותנה גם לאחר הגשת כתב אישום?
גם אם הוגש כתב אישום חמור ניתן להגיע להסדר מותנה - יש לשים לב כי במקרים יוצאי דופן, ניתן להגיע להסדר מותנה גם לאחר הגשת כתב אישום. כך, למשל: במקרים בהם יש חולשה ראייתית, אם הסניגור מצביע בפני התביעה כי התיק מתאים וראוי להיסגר על דרך של הסדר מותנה, או על כך שהתיק חסר תשתית ראייתית, התביעה יכולה לחזור בה מכתב האישום ולבקש לבטל את כתב האישום.
כך למשל, במקרה שהגיע למשרדנו אשר כלל סעיף של תקיפה וחבלה ממשית במסגרת של סכסוך שכנים, הח"מ הצליח לגרום לתביעה לחזור בה מכתב האישום במסדרונות בית המשפט, באמצעות תמונות שצולמו מטעמנו בחדר המדרגות והוכיחו כי תלונותיה של המתלוננת שקריות ואינן מתיישבות עם הממצאים בזירה.
לסיכום, הסדר מותנה הוא הליך לסגירת תיק פלילי שיכול להקל מאוד על חשודים בעבירות ולייעל את ההליך המשפטי. במקרים בהם החשוד או הנאשם עומד בתנאים, יש לנסות להגיע עם הפרקליטות להסדר מותנה לסגור את התיק וליהנות מיתרונותיו הרבים.
עודכן ב: 17/02/2019