בחודשים האחרונים עבר החוק לחובת גישור בין בני זוג. מדובר בתחנה נוספת – גישור על ידי נציג משרד הרווחה - לפני ההגעה להליך גירושין בבית הדין הרבני או לבית המשפט.
טרם חקיקת החוק כשיחסים בין בני זוג עלו על שרטון והם החליטו להתגרש, פנה כל אחד מן הצדדים לעורך דין על פי בחירתו - לצורך ייצוג בדיון בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. כל צד הציג את עמדתו בשילוב נסיבות כלכליות או סוציאליות, כדי שלבית המשפט או לבית הדין יהיו את הכלים להגיע להחלטות ביחס לילדים או לאופן חלוקת הרכוש.
עם כניסת החוק לתוקפו, תיקים שטופלו תוך כדי עימותים או קשיים ידונו ברוגע ובשלווה יחסית. ההתייחסות תהיה אך ורק לנתונים רלוונטיים אשר יוצגו לבית המשפט. כל זוג יחויב בארבעה מפגשים עם נציגי הרווחה ולא עם מגשרים פרטיים טרם הגעתם לבית הדין.
מה מהיר יותר? פרטי או ממשלתי?
בעקבות החוק החדש מוקמים מרכזי גישור רבים ברחבי הארץ, אך אין בהם צורך. לא כל הזוגות מעוניינים בגישור בכדי לזרז הליכים ולהגיע להסדר ממוני וסידורי ראיית הילדים במהירות האפשרית.
אם כן, מדוע על זוגות אלו לפנות למי שאינו בהכרח מתמקצע ומומחה בתחום? הרי מותר לעורכי הדין של בני הזוג להיות נוכחים בפגישות הגישור החל מהמפגש השני ועד לסיום התהליך. אם אותם עורכי דין הינם בעלי ניסיון בניהול משא ומתן בין בני זוג ובעלי שיעורי הצלחה גבוהים בישוב סכסוכים במסגרת הליכי גישור, הרי הגיוני יותר לפנות אליהם מלכתחילה ולא להסתפק במגשר הממשלתי.
איך מקצרים תהליכים?
כיום בממוצע, לוקח לזוג המעוניין בהליכי גישור כ-100 ימים רק כדי להתחיל את סדרת הפגישות. לאחר המתנה כה ארוכה עלול אחד מן הצדדים לגלות כי חיכה פרק זמן כדי למצוא שההליך אינו מצליח ועליו לגשת לבית הדין או לבית משפט לענייני משפחה.
עדיף להמתין פרק זמן קצר יותר ולגלות זאת אצל המגשר המקובל והרגיל. לצורך כך אפשר לפנות למגשר מוסמך מטעם לשכת עורכי הדין ולקבל שירותי גישור מקצועיים בהבנה וברגישות מרבית. יש להקפיד כי אכן יהיה לו ניסיון בניהול משא ומתן בין בני זוג, ושיעורי הצלחה גבוהים בישוב סכסוכים במסגרת הליכי גישור.
גירושין בשיתוף פעולה
אפשרות נוספת, מהירה וקלה יותר העומדת לרשות הזוגות המתגרשים, היא דרך חדשה יחסית בארץ - "גירושין בשיתוף פעולה". זוהי שיטה חדשה ליישוב סכסוך בתמיכת אנשי מקצוע מובילים הנוגעים לתחום, מחוץ לכותלי בית המשפט. ההליך מאפשר את פירוק חיי הנישואין וכינונו מחדש של התא המשפחתי ברגישות ובתמיכה מרבית, כאשר לרשות שני הצדדים עומדים עורכי דין, פסיכולוגים ויועצים שונים להשלמת התהליך.
הסדר או פיצוץ
אם בחרתם בהליך גישור פרטי והגעתם להסדר, סביר להניח שדעתו של מגשר שהוא עורך דין הבקי היטב בדיני המשפחה, תכובד ע"י מערכת הגישור שהוקמה על ידי המדינה. כבר לאחר מפגש אחד או שניים, ניתן לדעת לאן פני הדברים - להסדר או לפיצוץ. גם אם המערכת תתעקש להושיב אתכם לפגישת גישור מטעמה, סביר להניח שלאחר קריאת חוות הדעת של המפגשים הקודמים שנערכו באופן פרטי, תכובד דעתו של המגשר הפרטי.
עודכן ב: 28/03/2017