נסעת ברכבך ולפתע נתבקשת ע"י שוטר לעצור ולבצע בדיקה לגילוי אלכוהול באמצעות ה"ינשוף"?


להלן הסבר מקוצר על ההליך וזכויותיך:

שוטר רשאי לדרוש מהנהג או מהממונה על הרכב, למסור דגימה של אוויר הינשוף מפיו, לשם בדיקה אם מצוי בגופו אלכוהול וכן ריכוזו וזאת באמצעות מכשיר "הינשוף". ניתן לדרוש מתן דגימה באופן שיגרתי, אף בהעדר חשד כי נעברה עבירת תנועה.


שוטר הדורש מנהג לבצע בדיקת נשיפה מחויב ליידע את הנהג בדבר מטרת הבדיקה,לבקש את הסכמתו ולהסביר את המשמעות המשפטית של סירוב לבצע בדיקה.

משך הזמן ששוטר רשאי לעכבך לצורך הבדיקה

לצורך הבדיקה מוסמך שוטר לעכב את הנבדק במקרה שמדובר בבדיקה שגרתית עד חצי שעה. כלומר, תהיה זו טענת הגנה לנאשם אם יראה כי עוכב, מהרגע שנעצר לבדיקה ועד הבדיקה עצמה, למעלה מחצי שעה. נתונים אלה ניתן לדלותם מדו"ח העיכוב של השוטר וכן מפלט בדיקת הנשיפה

עריכת דו"ח ע"י השוטר בדבר הבדיקה

על השוטר , עורך הבדיקה לערוך דו"ח לגבי הבדיקה כמתבקש עפ"י פקודת התעבורה. סעיף 64ג לפקודת התעבורה קובע כי על השוטר שערך את בדיקת הנשיפה לרשום בתום הבדיקה דו"ח על מהלך הבדיקה ולחתום עליו. העתק הדו"ח יימסר מיד לנבדק.


יודגש כי מכיוון שמדובר בעבירה חמורה אשר נהג אשר מורשע בביצועה צפוי לפסילת רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים למאסר מותנה, לעיתים אף למאסר בפועל, לפיכך השוטרים המפעילים את המכשיר חייבים להקפיד הקפדה מלאה על הוראות הפעלת המכשיר כפי שנקבעו על ידי היצרן.

משמעות בדיקת הנשיפה באופן מיידי


עורך בדיקת הנשיפה צריך לוודא כי הנבדק לא שתה ולא הקיא 15 דקות לפני הבדיקה, וכמו כן לא עישן 5 דקות לפני הבדיקה.


ברישום הדו"ח המשטרתי יצוין באיזו שעה נלקח הנהג לבדיקת אלכוהול. בפלט מכשיר הינשוף יצויין במדויק הזמן בו נערכה הבדיקה , ובהתאם ניתן לבדוק האם חלפו להן 15 דקות או שמא הבדיקה נערכה קודם, ולכן הינה פגומה.

מקום כיול מכשיר הינשוף

תקנה 169ז לתקנות התעבורה קובעת, כי הבדיקה במכשיר של נבדק אחד או נבדקים אחדים, זה אחר זה, באותו מקום, תיעשה לאחר ביצוע פעולת כיול המכשיר.


הנושא הנ"ל שנוי במחלוקת בקרב שופטי ישראל כשחלקם סבור שאין הכרח שהבדיקות המקדימות ייערכו באותו מקום, ואילו חלקם סבור כי יש ללכת עפ"י פירוש דווקני של התקנה ולבצע את הבדיקות באותו מקום טרם בדיקת הנהג.


ועד שתתקבל ההלכה בנושא זה רשאי הנאשם ואף צריך לטעון טענה זו להגנתו .

החלפת פייה ב"ינשוף" עובר לבדיקה


על השוטר לדאוג להחלפת הפייה בין בדיקה לבדיקה.


לעובדה זו ישנה חשיבות רבה, שכן במידה ולא הוחלפה הפייה קיים חשש כי בפיה של נבדק היו שרידי אלכוהול מנבדק קודם, וכן שמבדיקת האלכוהול השנייה היו שרידי בדיקת אלכוהול של הבדיקה הראשונה. החלפת הפיה היא תנאי הכרחי לקביעת אמינות הבדיקה.

אז כל שנותר הוא לאחל לכם נסיעה מהנה ובטוחה.

האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

 


עודכן ב: 02/04/2009