במקרים רבים בהם עובדים מפוטרים, מעבידיהם מנסים להציג זאת כהתפטרות. זאת במטרה שלא לשלם פיצויי פיטורים כפי שמתחייב בחוק. במקרים אלו, העובדים יכולים לפנות לבית הדין לעבודה על מנת לתבוע פיצויי פיטורין ובמקרה שגרסתם מתקבלת, המעבידים יחויבו בתשלום הכסף. דוגמא לכך ראה בפסק הדיו דנא.
יש לך שאלה?
פורום פיצוי פיטורין
פורום חוזה עבודה
פורום זכויות עובדים
פורום זכויות וחובות מעסיקים
במקרה דנן, בית הדין לעבודה הכריע בתביעה לתשלום פיצוי פיטורים, תמורת הודעה מוקדמת, דמי מחלה והוצאות נסיעה. על פי העובדות, התובעת החלה לעבוד אצל הנתבעת במהלך חודש ספטמבר 2003. ביום תחילת העבודה, נחתם חוזה בכתב בין הצדדים. בחוזה העבודה נקבעו תנאי השכר, מספר ימי העבודה השבועיים והתשלום עבור הוצאות הנסיעה.
רקע
התובעת עבדה עבור הנתבעת במשך מספר שנים, ומנהל בית העסק היה מרוצה מהראשונה ואף העלה את שכרה. ביום ה-5.2.05, התובעת ביקשה ממנהל העבודה אישור לקבל יום חופשה למחרת. המנהל לא הסכים, אך בסוף השיחה אמר לתובעת: "תעשי מה שאת חושבת". למרות מחאת המנהל, התובעת לא הגיעה למחרת לעבודה. למחרת, התובעת הגיעה כרגיל למקום העבודה, אך מנהל הנתבעת הורה לה לשוב לביתה לחופשה נוספת ואמר לה שהיא תזומן כשיהיה בה צורך. התובעת עשתה כדבריו.
התובעת שהתה בביתה במשך שבוע, כאשר ביום שישי התקשרה אליה אחת מעובדות הנתבעת ואמרה לה לשוב לעבודה ביום ראשון. אז, התובעת הודיעה שהיא חולה ואם לא יחול שיפור בהרגשתה, היא תפנה לרופא ותבקש אישור מחלה. ביום ראשון, התובעת לא התייצבה לעבודה עקב מחלתה, לאחר שפנתה לרופא המשפחה שהנפיק לה אישור מחלה.
התובעת מסרה אישור זה למזכירה במקום עבודתה, לאחר שהודיעה לה על מחלתה. למחרת, מנהל העבודה התקשר לתובעת והורה לה לבוא לעבודה. התובעת סירבה בשל מחלתה והודיעה לו שהיה ברשותה אישור מחלה תקף, שאף הועבר לידי המזכירה. מנהל העבודה לא קיבל סירוב זה וחייב את התובעת לשוב לעבודה. הוא אף הודיע לה שאם לא תשוב, תפוטר. התובעת לא שבה לעבודתה למחרת.
פיצוי פיטורים והודעה מוקדמת
בפתח הדיון, השופט קבע שגרסת התובעת להשתלשלות האירועים הייתה מהימנה ואמינה יותר לעומת גרסת הנתבעת, לפיה העובדת התפטרה ולא פוטרה. לאור קביעה זו, השופט פסק שמהעובדות עלה שהתובעת פוטרה. לפיכך, היא הייתה זכאית לפיצויי פיטורים, לתמורת הודעה מוקדמת ולהחזר התמורה שקוזזה משכרה.
לאחר מכן, השופט סקר את נתוני השכר של התובעת ומשך תקופת העסקתה אצל הנתבעת. זאת לצורך הערכת שווי הפיצויים להם היא נמצאה זכאית. בסופו של דבר, פיצוי הפיטורים הוערך בסך של 4,703 ₪ ותמורת ההודעה המוקדמת הוערכה בסך של 2,128 ₪. השופט הוסיף וקבע שהתובעת הייתה זכאית לתשלום דמי מחלה בסך 57 ₪, ולהוצאות נסיעה.