בני זוג רבים מנהלים חשבון בנק משותף, כאשר אחד מהם הוא שאחראי על תפעולו השוטף. עם זאת, על בן הזוג השני מוטלת החובה לבדוק אחת לכמה זמן את התנועות בחשבון, על מנת לוודא שלא בוצעו פעולות חריגות על ידי האחר. דוגמא לכך, בפסק הדין הבא.


יש לכם שאלה?
פורום חשבון מוגבל
פורום גביית חובות


במקרה זה, הוגשה תביעה נגד בנק לחיובו להשבת כספים שהועברו מחשבון אחד למשנהו. על פי הנטען בכתב התביעה, התובע ואשתו ניהלו חשבון בנק משותף בסניף של הנתבע. בנוסף, אשת התובע ניהלה חשבון בנק אישי. שני חשבונות אלו רוקנו על ידי האישה, שהותירה את התובע ביתרת חוב גדולה.


לטענת התובע, הבנק ידע שאשתו לא עבדה מעולם ושכל הכספים שהופקדו בחשבון המשותף היו פרי עמלו ולמרות זאת, הנתבע אפשר את ריקון החיסכון כליל. לא זו אף זו, הבנק אף לא יידע את התובע בדבר הפעולות שבוצעו בחשבון על ידי אשתו ובנוסף, הוענק לאחרונה אשראי בסך מאות אלפי שקלים בחשבון האישי, למרות שלא הייתה לה אפשרות פירעון. למעשה, כאשר נוצרו חובות בחשבון האישי, אשת התובע נהגה להעביר כספים מהחשבון המשותף, לצורך פירעונם. בסופו של דבר, התובע עצמו נדרש לחתום על כתב ערבות אישי לחובות אשתו לבנק. על כן, הוא ביקש מבית המשפט לחייב את הבנק בהשבת הכספים שהועברו לחשבון האישי מהחשבון המשותף.


מנגד, הנתבע טען שלאורך כל השנים, החשבון המשותף נוהל על ידי אשת התובע, בידיעת האחרון. על כן, תפקידו של התובע, כשותף בחשבון, היה לעקוב אחר הפעילות. משלא עשה כן, לא היה לו להלין אלא על עצמו. הנתבע טען שמחדלו של התובע לפקח על הפעולות, לא היה ניתן לגלגול לפתחו של הבנק. לא זו אף זו, אשת התובע ניהלה את החשבון במשך שנים רבות ונחשבה ללקוחה אמינה, שעמדה בהתחייבויותיה ולכן, לא היה מקום לפקפק במהימנותה. יתרה מזאת, במשך השנים, התובע לא העלה טענות באשר לאופן ניהול החשבון המשותף וכך נוצר מצג לפיו הפעולות הבנקאיות נעשו בהסכמתו המלאה.


דיון והכרעה


לאחר שמיעת טענות הצדדים, השופט דחה את התביעה. הודגש שהתובע עצמו הודה שהוא לא התעניין בתנועות בחשבון המשותף, מאחר ובכל מקרה של בעיה, הבנק נהג להתקשר אליו. התובע הודה שבמשך עשרת החודשים טרם החתימה על כתב הערבות לאשתו, הוא לא בדק מה נעשה בחשבון ואף לא קיבל תדפיסי תנועות בחלק מהזמן. השופט פסק שלו התובע היה נוקט בזהירות סבירה ופונה מיד לבנק על מנת לקבל תדפיסי תנועות, הוא היה מגלה על פעילותה של אשתו בחשבון המשותף. אולם, מאחר והוא לא עשה זאת, לא היה לו להלין אלא על עצמו.


השופט אף ציין שהתובע ישן על זכויותיו ונמנע מפנייה לבנק במשך חודשים ארוכים והעברת הכספים על ידי אשתו, מחשבון אחד למשנהו, נעשתה בהתאם להרשאה שהייתה בידה. בנסיבות אלו, נקבע שלא היה מקום לחייב את הבנק להשיב לחשבון המשותף את הכספים שהועברו ממנו לחשבון האישי של אשת התובע. לפיכך, התביעה נדחתה.