מטרתו של כלל מעשה בית דין היא לייעל את ההליך המשפטי ולמנוע הכרעות סותרות והטרדות של בעלי דין באמצעות התדיינויות בלתי פוסקות. לכלל זה שני היבטים. האחד, השתק עילה והשני, השתק פלוגתא. לפי ההיבט הראשון, מקום בו התביעה הוכרעה בעבר בין בעלי דין ועל ידי בית משפט מוסמך, לא ניתן להגיש תביעה חדשה בגין אותה עילה ונגד אותו צד. על פי ההיבט השני, כאשר בית משפט מוסמך מכריע במחלוקת עובדתית שהינה חיונית לתוצאה הסופית, אזי הצדדים מושתקים מלהתדיין עליה בשנית בהליך אחר, גם אם עילות התביעה אינן זהות. דוגמא להעלאת טענה של מעשה בית דין ניתן לראות בפסק הדין הבא.
יש לכם שאלה?
פורום התנגדות לביצוע שטר
פורום גביית חובות
פורום הוצאה לפועל
במקרה זה, הוגשה לבית המשפט בקשה לדחיית התביעה על הסף. ראשית הסיפור בבקשה שהוגשה על ידי המבקשת לביצוע שטרות של חברה בע"מ בלשכת ההוצאה לפועל בחיפה. לאחר שהמשיבים, בעלי המניות בחברה, לא הופיעו לחקירה, ראש ההוצאה לפועל החליט לחייבם במלוא סכום החוב שנפסק נגד החברה בבעלותם. כלומר, בעלי המניות חויבו לשלם את חובה של החברה לגביה המבקשת הגישה בקשה לביצוע השטר. אז, המשיבים הגישו התנגדות לביצוע השטר. התנגדותם נדחתה לאחר שלא הופיעו לדיונים בנושא וראש לשכת ההוצאה לפועל חייבם לשלם את החוב. ההחלטה הנ"ל הפכה לחלוטה, לאחר שלא הובעה כל התנגדות בעניינה במשך שנה וחצי לאחר קבלתה.
מעשה בית דין
בחלוף שנה וחצי, אחד מהמשיבים ביקש לבטל את ההחלטה לחייבו בתשלום חובה של החברה. בקשה זו נדחתה מאחר ונקבע שהיה מדובר בהחלטה חלוטה עליה לא הוגש ערעור. המשיב הגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי ועניינו נידון אף בבית המשפט העליון. כך או כך, כל הערכאות השיפוטיות הגיעו למסקנה זהה, לפיה המשיבים ידעו על ההחלטה לחייבם בחובה של החברה. על כן, לא היה ניתן למנוע את חיובו של המשיב בתשלום החוב. בנוסף, נקבע שהמשיב הגיש בקשתו בשיהוי ניכר ורק כאשר התברר לו שהליכי הגבייה נשאו פרי. קרי, רק לאחר שהבין שהוא יאלץ לשלם כספים למבקשת.
כעת, המשיבים ביקשו מבית המשפט המחוזי שיצהיר על בטלות החלטת לשכת ההוצאה לפועל, מן הטעם שהם לא ידעו על ההליכים שנוהלו נגדם ולכן לא הופיעו לדיונים ולחקירות. אולם, המבקשת טענה שהיה על בית המשפט לדחות בקשה זו מחמת הפיכת החלטת לשכת ההוצאה לפועל למעשה בית דין. עוד נטען שהתנהגות המשיבים עלתה לקתה בחוסר ניקיון כפיים שהצדיק את דחיית התביעה על הסף.
החלטה
לאחר שמיעת טענות הצדדים, השופט החליט לקבל את הבקשה ולדחות את התביעה על הסף. זאת מאחר והמחלוקת שעלתה הייתה זהה לפלוגתא שנדונה בעבר בערכאות השיפוטיות, ונדחתה על ידן – האם המשיבים היו מודעים להליכים שהתנהלו נגדם. על כן, נקבע שהתקיים הכלל של מעשה בית דין והמשיבים היו מנועים להגיש תביעה בגין עילה זהה והבקשה לדחייה על הסף התקבלה.