תאונות הדרכים הפכו לא מכבר למכת מדינה, ורשויות החוק מנהלות נגד התופעה מלחמה יומיומית. לא פעם, התאונות נגרמות בשל חוסר תשומת לב של הנהג, או התנהגות רשלנית בעת הנהיגה. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק הדין דנא.
יש לך שאלה?
במקרה זה, נגזר דינו של נאשם שהורשע בעבירה של גרם מוות ברשלנות. על פי עובדות כתב האישום, ביום 18.06.06 הנאשם נהג ברכב משא סגור בכביש מספר 65. באותה עת, נסע לפניו רכב מסחרי בו היו ארבעה בני משפחה. כאשר הנאשם התקרב לצומת, ובעוד שהרמזור היה ירוק, הוא הפיל מידו את הסיגריה אותה עישן. לכן, הנאשם התכופף והרים את הסיגריה, תוך הסטת מבטו מהדרך ומהרכב המסחרי שנסע לפניו. כתוצאה מחוסר תשומת הלב, הנאשם האיץ את רכבו למהירות של 87 קמ"ש ופגע בחלק האחורי של הרכב המסחרי שלפניו. באותו זמן, האור ברמזור שבצומת התחלף לאדום ולכן הרכב המסחרי החל בבלימה. כתוצאה מהמכה, הרכב המסחרי הועף לנתיב הנגדי, התהפך ופגע בשני כלי רכב אחרים. בעקבות התאונה, נהרגו שתיים מיושבות הרכב המסחרי והנהג ובן המשפחה השלישי נפצעו פציעות קשות. בנוסף, שני נהגים נוספים נפצעו קלות.
במסגרת הסדר הטיעון שנחתם בין הצדדים, הנאשם הודה במעשים שיוחסו לו והעבירה בה הוא הואשם הומרה מהריגה לגרם מוות ברשלנות. בנוסף, הוסכם על עונשו. בית המשפט הרשיע את הנאשם, על סמך הודאתו ולאחר מכן, נשמעו הטיעונים לעונש.
קבלת הסדר הטיעון
לאחר שמיעת הטיעונים לעונש, השופטת החליטה לכבד את הסדר הטיעון. לפסיקתה, העונש עליו הצדדים הסכימו במסגרת הסדר הטיעון שיקף את מדיניות הענישה שהייתה מקובלת בעבירות אלו, גם לאור התוצאות הקשות של התאונה. השופטת ציינה שלא היה בכוחו של העונש על מנת להחזיר את הגלגל לאחור ולנחם את בני המשפחה שאיבדו את יקיריהם בטרם עת. אולם, לשיטתה, הנאשם הביע את צערו על התאונה ועל תוצאותיה והשופטת סברה שהוא יחוש רגשי חרטה ואשמה על רשלנותו במשך כל ימי חייו. בנוסף, נקבע שהסדר הטיעון שיקף כראוי גם את העובדה שלנאשם היו שתי הרשעות קודמות בעבירות פליליות אותן ביצע בעבר, ומספר הרשעות בעבירות תעבורה.
כאמור, בסופו של דבר הסדר הטיעון התקבל ועל הנאשם הוטלו 22 חודשי מאסר בפועל לצד 12 חודשי מאסר על תנאי. בנוסף, הוא חויב בתשלום קנס בסך 5,000 ₪ ורישיונו נפסל למשך 16 שנים, מתוכם 13 בפועל והיתרה על תנאי.