פעמים רבות, הרשויות נאלצות להתמודד עם תופעת השוהים הבלתי חוקיים. במרבית המקרים, מדובר בתושבי הרשות הפלשתינאית אשר מבקשים להיכנס לישראל בשל נסיבות שונות. להלן דוגמא למקרה בו שוהה בלתי חוקי היה מעורב בתאונת דרכים. הנאשם, תושב הרשות הפלסטינית, נכנס לשטח מדינת ישראל ללא אישור שהייה כדין. בהיותו בשטחי המדינה, הנאשם נהג ברכב ללא אישור בעליו ותוך שהוא חסר רישיון נהיגה. במהלך נסיעתו, הנאשם איבד את השליטה על הרכב והתהפך. כתוצאה מכך הנאשם גרם נזק לכלי הרכב ונזקק אף לטיפול רפואי בעצמו.
יש לכם שאלה?
כנגד הנאשם הוגש כתב אישום בגין: שימוש ברכב ללא רשות, כניסה לישראל שלא כחוק, נהיגה ללא פוליסה ועבירה נוספת הנוגעת להתנהגותו במהלך הנהיגה. הנאשם הודה בעובדות כתב האישום במסגרת הסדר טיעון. כחלק מההסכם, סיכמו הצדדים על העונש שיבקשו מבית המשפט להשית על הנאשם. בית המשפט התכנס בהליך זה למען גזירת דינו.
גזר הדין
לחובתו של הנאשם היו הרשעות קודמות לפי חוק הכניסה לישראל (בגין כניסה שלא כדין לישראל) ולפי חוק העונשין (עבירה של התחזות ועבירה של החזקת מכשירי פריצה). בגין מעשיו האחרונים נותר לנאשם מאסר על תנאי בר הפעלה בן 8 חודשים. בית המשפט ציין כי הוא ראה בהסדר הטיעון לעניין העונש כהסדר אשר השיג "איזון ראוי בין טובת ההנאה שניתנה לנאשם ובין אינטרס הציבור". אי לכך, בית המשפט ראה לנכון לאמץ הסדר הטיעון כפי שהושג בין הצדדים. בית המשפט גם התחשב בכך שהנאשם הודה במעשיו, וכי בכך גרם לחסכון בזמן שיפוטי. כמו כן, בית המשפט התחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם.
לפיכך, בית השית על הנאשם מאסר בפועל של 15 חודשים, בניכוי הימים בהם היה עצור. משך מעצר זה כלל את חודשי המאסר המותנה שהיה בר תוקף בעת מתן גזר הדין. כמו כן, בית המשפט השית על הנאשם 8 חודשי מאסר על תנאי לתקופה של 3 שנים מיום שחרורו. לבסוף, בית המשפט פסל את אפשרות הנאשם להחזיק ברישיון נהיגה משך 6 חודשים מהיום שישוחרר מהמעצר.