שעבוד הינו מונח משפטי המתאר מצב שבו בכדי להבטיח כי צד להסכם יעמוד בהתחייבויותיו, נרשמת זכות קניינית או חוזית על נכס מסוים. קיימים שלושה סוגי שעבודים עיקריים:
- שעבוד ספציפי – שעבוד על נכס מסוים. את השעבוד על הנכס הספציפי. יש לרשום אצל רשם המשכונות או אצל רשם החברות. שעבוד זה ניתן למימוש בכל עת באמצעות ההוצאה לפועל.
- שעבוד שלילי – מושג המתאר מצב שבו הלווה מייחד נכס או קבוצת נכסים כערובה לקיום התחייבותו. במסגרת שעבוד זה, הלווה מתחייב שלא לשעבד את הנכסים האמורים למלווים אחרים, ללא הסכמת המלווה. יש לציין כי שעבוד זה אינו נרשם אצל רשם המשכונות או אצל רשם החברות, ולכן, בעיקרון, ניתן לרשום שעבודים נוספים על אותם הנכסים, אולם במקרים כאלה יוכל המלווה לנקוט באמצעים משפטיים.
- שעבוד צף הינו מושג המתאר מצב בו הלווה משעבד נכסים בלתי מוגדרים של חברה בע"מ. שם שעבוד זה מתאר את אופיו: השעבוד "צף" עד להתרחשות אירוע, אשר מביא להתגבשותו. השעבוד הצף נועד לאפשר לחברה לגייס אשראי, כנגד העמדת נכסי החברה כבטוחה, וזאת תוך קיום חיי מסחר שגרתיים. בדין הישראלי מצויים מגוון אירועים אשר יכולים להביא להתגבשות השעבוד הצף לדוגמא פירוק החברה וחדלות פירעון.
במקרה שלפנינו, המבקש היה בנק אשר הלווה כסף לשתי חברות בנייה, על פי הסכם ליווי בין הצדדים. הבנק קיבל כבטוחה שיעבוד צף על פרויקט בנייה של שתי החברות, וכן שעבוד ספציפי על זכויות הבעלות של כל אחת מהחברות בחלקים מהחלקה בה הפרויקט היה אמור להיבנות. בפועל, במסגרת פרויקט הבנייה, הקימו החברות רק בניין אחד מתוך בנייני הפרויקט, ורק חלק מהדירות נמכרו ונמסרו לדיירים. לגבי שאר הבניינים, לא החלה הבנייה או המכירה.
יש לכם שאלה?
בית המשפט נתן צו למינוי עורכי הדין של הבנק ככונסי נכסים של פרויקט הבנייה, לשם אכיפת אגרת החוב ושטרי המשכנתא שלגביהם הגיש הבנק את הבקשה שלפנינו. בית המשפט הוסיף כי כונסי הנכסים ימציאו לבית המשפט ערבות על סכום בלתי מוגבל, וידאגו לפרסם בעיתונות הודעה על מינויים. באשר למימוש השעבודים, בית המשפט קבע כי שיעבוד בדרך של מכירת מקרקעין או מכירת זכויות במקרקעין, לא ימומש, למעט 6 הדירות שלא נמכרו לדיירים. בנוסף נקבע כי מימוש השעבוד יעשה על פי תנאי מסמך השעבוד ועל פי הוראות הדין. בית המשפט הוסיף כי אין לפנות דיירים מדירותיהם ונתן צו מניעה האוסר על חילוט ערבויות.