סעיף 77 לחוק העונשין מאפשר לבית המשפט לחייב אדם שהורשע בעבירה לשלם פיצויים לנפגע העבירה בעבור הנזק שנגרם לו. בשונה מפיצויים הנפסקים בהליך אזרחי, אשר סכומם אינו מוגבל, חוק העונשין הגביל את גובה הפיצוי המקסימאלי שיכול בית המשפט לפסוק בהליך פלילי, סכום זה עומד כיום על 228,000 שקלים. תכליתו של סעיף הפיצויים המצוי בחוק העונשין, כפי שהוסברה לא אחת בידי בתי המשפט השונים היא לפצות את הנפגע בעבור הסבל שנגרם לו ולסייע בידו להשתקם מהפגיעה. על פי הדין, את סכום הפיצוי יש לגזור מערך הנזק או הסבל שנגרמו לקורבן. ניתן לראות כי מדובר בפיצוי אזרחי במהותו אשר תכליתו העיקרית, בדומה לפיצוי הנהוג בדין האזרחי, היא השבת מצבו של הנפגע לקדמותו.
יש לכם שאלה?
סעיף הפיצוי המצוי בדין הפלילי הישראלי שונה מסעיפי פיצוי המצויים בקודקסים פליליים במדינות אחרות. בעוד שבארה"ב לדוגמה, הפיצוי בדין הפלילי הוא עונשי – כזה שמטרתו להרתיע ולהעניש את הפוגע, הרי שבדין הישראלי הפיצוי הוא אזרחי במהותו – תכליתו להיטיב את מצבו של הקורבן.
פיצויים בעקבות הרשעה בבית משפט לתעבורה בגרי
סעיף 77 לחוק העונשין מעורר את השאלה מהו היחס בין הזכות לפיצוי בדין הפלילי לבין זכות זו בדין האזרחי. בערעור שנדון בבית המשפט המחוזי בת"א נדונה סוגיה זו לצד סוגיות נוספות. את הערעור הגיש נהג אשר הורשע בבית משפט השלום בעבירה של גרם מוות ברשלנות. מפסק הדין שניתן בבית משפט השלום ניתן ללמוד כי המערער דרס למוות אישה בעת שנהג את אוטובוסו.
נקבע כי המערער פעל ברשלנות. בערכאה הראשונה נגזרו על הנהג הדורס 6 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות, 6 חודשי מאסר על תנאי, 8 שנות פסילת רשיון נהיגה ותשלום פיצויים בסך 30,000 שקלים לכל אחד משני ילדיה של המנוחה. הערעור נסב על גובה הפיצוי ופסילת הרשיון.
התביעה הכללית טענה כי העונש ראוי ואין לראותו כעונש הנמנה עם הרף הגבוה של הענישה. לטענת המדינה, רף הענישה במקרים דומים חייב מאסר בפועל, ואילו על נאשם זה הוטלו עבודות שירות בלבד. לכן, לשיטת המדינה, פסיקת פיצויים גבוהים יחסית מאזנת באופן צודק את רכיבי העונש השונים. מנגד, המערער טען כי סכום הפיצויים שנפסק גבוה מאוד ומחמיר עימו יתר על המידה. בנוסף, מטיעוניו של עורך דינו של המערער השתמע לבית המשפט כי האחרון טען שאין ליתן פיצויים בהליך הפלילי מאחר והוגשה תובענה אזרחית באותו העניין כנגד חברת הביטוח של המערער.
דיון והכרעה – ניתן לפסוק פיצוי בהליך פלילי גם אם הוגשה במקביל תביעה אזרחית
בית המשפט נדרש לסוגיה, בחן פסיקה קודמת שניתנה והגדיר את הקשר בין הפיצוי בהליך הפלילי לבין זה הניתן בהליך האזרחי. בית המשפט קבע כי אופיו של הפיצוי הקבוע בסעיף 77 לחוק העונשין הינו אופי אזרחי במהותו. יחד עם זאת, בית המשפט קבע בהתאם לפסיקות קודמות, כי עובדת היותו של הפיצוי המצוי בחוק העונשין אזרחי במהותו לא הביאה לשלילת אפשרותו של בית המשפט לפסוק פיצויים רק בשל תובענה אזרחית שהוגשה בשל אותו העניין.
בית המשפט המשיך וקבע כי אמנם מצב זה של תביעה אזרחית לצד הליך פלילי היה עלול להוביל לכפל פיצוי, אך ניתן להתגבר על קושי זה על ידי הקביעה כי כל פיצוי שיינתן בהליך הפלילי ינוכה מסכום הפיצוי שייפסק בהליך האזרחי. בהתאם לכך, בית המשפט גזר על הנאשם לשלם פיצוי לילדיה של הנפגעת, אך העמיד את סכום הפיצויים על 20,000 שקלים לכל ילד, בעוד שבית משפט השלום גזר על הנאשם לשלם 30,000 שקלים לכל אחד מילדיה של הנפגעת.
עודכן ב: 01/11/2012