צו הרחבה הוא צו אשר מוצע על ידי שר התמ"ת. במסגרת הצו מוחלות הוראות של הסכם עבודה קיבוצי בתחום מסוים על כלל העובדים באותו ענף. כך, ההוראות המורחבות מכוח הצו "נכנסות" לחוזה העבודה האישי של העובד בתחום, ומחייבות הן אותו והן את מעבידו.

 

לרוב צווי ההרחבה מיטיבים עם העובדים, ולכן במקרים שונים עולות טענות של עובדים לתחולתם של צווי הרחבה עליהם. במקרה שלפנינו, עובדת של מפעל ביקשה לטעון כי צו ההרחבה בענף החקלאות חל עליה, וכנגזרת תבעה את הזכויות השונות אשר היו מעוגנות בצו ההרחבה, ואותן לא קיבלה.

 

יש לך שאלה?

פורום חוזה עבודה
פורום זכויות וחובות של מעסיקים
פורום זכויות עובדים
פורום בית הדין לעבודה

 

המערערת הועסקה במשך 19 שנים אצל המשיב, קיבוץ כנרת, במפעל בשם "חתר כנרת". תפקידה של המערערת היה אחראית על כוח אדם במפעל, וכן ביצוע עבודות שונות באחד מהמבנים של המפעל.

 

המערערת טענה כי היה להחיל על היחסים בינה ובין המשיב את צו ההרחבה להסכם הקיבוצי הכללי בענף החקלאות. כפועל יוצא, המערערת תבעה את הזכויות אשר היו מוקנות לה אם צו ההרחבה היה מוחל, לרבות פדיון ימי חופשה, הפרשי פיצויי פיטורים, הפרשי תשלומים לקרן הפנסיה והחזר כנגד ניכוי של 5% משכרה, אשר בוצע בחלק מתקופת העסקתה.

 

בית הדין האזורי לעבודה פסק, כממצא עובדתי, כי עיקר עיסוקו של המפעל היה בייצור מוצרים שונים מתמרים, ולא בגידולו של הפרי. לפיכך, בית הדין האזורי כי המפעל לא היווה "משק", ולא היה מקום להחיל עליו את צו ההרחבה בענף החקלאות. משום שכך, בית הדין דחה אף את תביעת המערערת לזכויות שונות אשר נגזרו מהחלה של צו ההרחבה.

 

במסגרת הערעור, המערערת טענה כי קביעותיו העובדתיות של בית הדין האזורי לעבודה היו מוטעות. מנגד, המשיב תמך בפסק הדין שניתן מהסיבות אשר צוינו בו.

 

הכרעת בית הדין הארצי לעבודה

 

לצורך הכרעה, שופטי בית הדין הארצי לעבודה בחנו את ההגדרות אשר נכללו בצו ההרחבה של ענף החקלאות, ובפרט את ההגדרה של מה הוא "משק" לפי צו ההרחבה. השופטים פסקו כי בהסתמך על הלכות קודמות, עיבוד פירות וייבושם לא נכלל בענפי החקלאות, וזאת אף כאשר המפעל רכש את הפירות טרם קטיפתם.

 

השופטים גרסו כי בהסתמך על חומר הראיות אשר הובא בפניהם, ניתן היה להסיק באופן מוחלט כי המפעל במקרה זה עסק בעיקר בעיבוד וייצור מוצרים מפרי התמר, ולא בגידולו של הפרי, אריזתו או אחסנתו.

 

לאור כל האמור לעיל, בית הדין הארצי לעבודה דחה את הערעור, ופסק כי צו ההרחבה של ענף החקלאות לא חל על היחסים שבין המערערת לבין המשיב. לפיכך, בית הדין הארצי דחה במסגרת הערעור אף את תביעותיה של המערערת לזכויות שונות.