על מנת להרשיע נאשם בביצוע עבירה, יש להוכיח את היסוד העובדתי והנפשי, כפי שנקבעו בהגדרות העבירה עצמה. לרוב, היסוד הנפשי הנדרש הינו מחשבה פלילית. כלומר, מודעות לטיב המעשה, הנסיבות ואפשרות גרימת התוצאות. מחשבה פלילית טומנת בחובה גם יסוד נפשי של פזיזות – אדישות או קלות דעת לטיב המעשה, הנסיבות והתוצאות. ההבחנה בין המודעות לפזיזות באה לידי ביטוי בגזר הדין, כאשר במקרה הראשון, הענישה תהיה חמורה יותר. להלן דוגמא לכך.


יש לך שאלה?
פורום תעבורה
פורום כתב אישום
פורום רישום פלילי
פורום פלילי
פורום נהיגה בשכרות

 

במקרה זה, נגזר דינו של נאשם שהורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה; שימוש ברכב ללא רשות; נהיגה ללא ביטוח; נהיגה במהירות בלתי סבירה; סטייה מנתיב נסיעה; נהיגה במהירות מופרזת והריגה. זאת לאחר שביום ה-3.4.06, הוא נהג ברכב שהיה שייך לאביו ללא רשותו ומבלי שהחזיק ברישיון נהיגה תקף. הנאשם נהג במהירות של 106 קמ"ש, למרות שהמהירות המרבית המותרת בדרך הייתה 80 קמ"ש. כתוצאה מכך, הרכב התהפך, נפל לתעלה והתנגש בצלע ההר. בעקבות זאת, נוסע שישב במושב האחורי של הרכב נהרג ונוסעים נוספים נחבלו.


תסקיר שירות המבחן


מתסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו של הנאשם עלה שהוא שירת כחייל ביחידה קרבית, לקח אחריות מלאה למעשיו והביע חרטה כנה. כמו כן, הנאשם הביע אמפטיה למשפחות שנפגעו בעקבות מעשיו, וחש ייסורי מצפון ודיכאון בעקבותיהם. על כן, קצין המבחן סבר ששליחת הנאשם למאסר בפועל תפגע ביכולתו לשוב ולתפקד באופן נורמטיבי ולמצוא את מקומו בחברה.


עם זאת, המאשימה ביקשה להטיל על הנאשם עונש מאסר ממושך ולפסול אותו מלקבל רישיון נהיגה לצמיתות. בנוסף, בית המשפט התבקש להשית על הנאשם עונש מאסר על תנאי ולחייבו לשלם קנס גבוה. זאת בעקבות מעשיו החמורים, שגרמו לתוצאות קשות. מנגד, הסנגור ביקש להדגיש את חרטת הנאשם ואת הודאתו הכנה והמיידית, שהביאה לחיסכון זמן שיפוטי.


הכרעה


במקרה זה, נקבע שלא היה מנוס מהרשעת הנאשם והענשתו. שכן, הלה נטל את ההגה לידיו למרות שלא החזיק ברישיון נהיגה תקף. הוא אף לקח את רכבו של אביו, מבלי לקבל רשות. נקבע שהנאשם עשה מעשים אלו כאשר הוא היה מודע לטיבם ולאפשרות של גרימת תוצאות קטלניות. לא זו אף זו, הנאשם נהג בדרך מסוכנת במהירות שעלתה על המותר, והיה מודע לכך. קרי, הוא ביצע עבירה זו במחשבה פלילית.


בנסיבות אלו, נפסק שהיה ראוי להשית על הנאשם ענישה חמורה. חיזוק לכך היה בעובדה שתכלית נוספת של הענישה הייתה הרתעת אחרים מפני ביצוע מעשים דומים, שסופם מוות ופציעה של הנוסעים. על כן, השופט השית על הנאשם 5 שנות מאסר מתוכן 3 בפועל והיתרה על תנאי. במקביל, השופט פסל את רישיון הנהיגה של הנאשם למשך 15 שנים וחייב אותו לשלם קנס בסך 30 אלף ₪.