חוק שעות העבודה והמנוחה הינו חוק קוגנטי, שקובע שלעובד יום מנוחה שבועי, בו אסור למעביד להעסיקו פרט למקרים חריגים. הפרת איסור זה הינה בגדר עבירה פלילית. יש לציין שישנם עובדים, לגביהם החוק לא חל עקב אופי משרתם והעסקתם. דוגמא למעסיק שנתבע על העסקת עובד ביום המנוחה ניתן לראות בפסק הדין דנא.
יש לכם שאלה?
פורום זכויות וחובות מעסיקים
פורום זכויות עובדים
במקרה זה, הוגש נגד רשת "הום סנטר" כתב אישום בגין העסקת שלושה עובדים ביום המנוחה השבועי, בניגוד לסעיף 26 לחוק שעות העבודה והמנוחה. המאשימה ביססה תביעתה על עדויות מפקחי עבודה שביקרו בחנות ביום שבת ועל עדותם של עובדים יהודים שהועסקו במקום בשבתות.
מנגד, הנאשמת טענה שהעובדים שלגביהם הוגש כתב האישום לא היו יהודים. עוד נטען שלא הוכח כי הנאשמת העסיקה עובדים אלו. לחלופין, הנאשמת טענה ששלושה מתוך ארבעת העובדים היו בתפקידים שדרשו מידה מיוחדת של אמון אישי ולכן חוק שעות העבודה והמנוחה לא חל עליהם.
זיכוי "הום סנטר" מהעסקת מנהלת בכירה ביום שבת
לאחר עיון בחומרים שהונחו בפני בית המשפט, השופטת החליטה לזכות את הנאשמת מאשמה ביחס להעסקת אחת מהעובדות, ולהרשיעה בהאשמות האחריות שיוחסו לה. באשר להעסקתה של העובדת, נקבעה שהאחרונה הועסקה בתפקיד בכיר שדרש ממנה מידה רבה של אמון אישי. שכן, היא ניהלה את הסניף, שכרה, פיטרה ופיקחה על העובדים ואף קבעה את שכרם, השתתפה בישיבות הנהלה ועוד. אי לכך, חוק שעות העבודה והמנוחה כלל לא חל על העסקתה והום סנטר לא הפרה אותו.
מעמדם של שני העובדים הנוספים
באשר להעסקת יתר העובדים, השופטת קבעה שמעדותם וחקירתם עלה כי הם יהודים. נתון זה עלה גם ממרשם האוכלוסין. לפיכך, יום השבת נקבע כיום מנוחתם ולא היה ניתן להעסיקם בו. עוד נקבע שהנאשמת הייתה מעסיקתם של שני העובדים, אשר שהו בחנות ביום שבת בו נערכה ביקורת, קיבלו משכורת והעניקו שירות ללקוחות. נפסק שעובדים אלו לא מילאו תפקיד מיוחד שדרש מהם מידה מסוימת של אמון אישי ולכן חוק שעות העבודה והמנוחה חל עליהם והעסקתם בשבת עלתה לכדי הפרתו. בסופו של דבר, השופטת הרשיעה את הנאשמת בשתי עבירות של העסקת עובד יהודי בשבת.