תקנה 156 לתקנות הסדר הדין האזרחי מאפשרת לבית המשפט למחוק תובענה בעילת "חוסר מעש". ניתן להשתמש בעילה זו במקרים בהם התביעה נזנחה למעשה על ידי התובע ועולה השאלה בדבר הצורך בהמשך ההליכים. בפרשה זו בית המשפט התווה את הכללים לשימוש בעילת חוסר מעש לפי סעיף זה.
יש לך שאלות?
פורום תביעה אזרחית
המערערת בהליך זה, הראל חברה לביטוח בע"מ, הגישה תביעה כספית בסדר דין מקוצר כנגד המשיבה על סך 500,000 שקלים. כפי שנטען, המשיבה הייתה חייבת כספים ביחד ולחוד עם בעלה למערערת, כפי שנקבע בפסק דין קודם אשר ניתן בעניינם. המערערת עתרה בבקשת עיכוב יציאת המשיבה מן הארץ ולהטלת עיקולים זמניים. כתב התביעה שבנדון נשלח אל מקום עבודתה של המשיבה והוא סרב לחתום על אישור המסירה. לאור כך שבפועל לא הוגשה בקשת רשות להתגונן מטעם המשיבה, המערערת הגישה בקשה למתן פסק דין בהיעדר תגובת המשיבה.
בד בבד, המערערת קיבלה מכתב ממשרד המשפטים, בו הוצהר כי עליה להסדיר את כל הדרוש בתביעה בתוך 30 יום, אחרת התביעה תימחק מעילת 'חוסר מעש'. עקב כך, המערערת כתבה אל בית המשפט והפנתה אותו לבקשה שהגישה בדבר מתן פסק הדין קודם לכן. בסופו של יום, בית המשפט הורה על מחיקת התביעה, ואיפשר למערערת להגיש תביעה מחודשת בתוך 15 ימים, שכן נקבע כי לא היה מקום להגיש את התביעה בסדר דין מקוצר. בית משפט קמא קבע כי "בנסיבות הענין, משהמועד בו היה על הנתבעת להגיש את כתב הגנתה הייתה התביעה מחוקה מחמת חוסר מעש, לא ניתן ליתן פס"ד", ועל כך הוגש ערעור.
המערערת טענה בפני בית משפט קמא כי לא הזניחה את התביעה מיום הגשתה וכי לא ברור מדוע היה למחוק את התביעה בעילת חוסר מעש. בית משפט קמ לא קיבל את טענת המערערת, ומכאן הערעור הנידון בהליך זה.
מהם הכללים למחיקת תובענה מחוסר מעש?
בראשית דבריו, בית המשפט ציין כי דין הערעור להתקבל. כפי שצוין, "אכן, תקנה 156 לתקנות מאפשרת לבית המשפט למחוק תובענה בשל חוסר מעש, אולם הדבר ייעשה רק לאחר שניתנה הודעה לבעל דין ליתן טעם מדוע לא תימחק התובענה, ומעת שלא ניתן טעם שכזה או שהטעם שניתן אינו מניח את דעתו של בית המשפט. לשון אחר, ההודעה לבעל הדין מהווה תנאי להפעלת סמכותו של בית המשפט להורות על מחיקת תובענה מפאת חוסר מעש, כשההנחה היא שבעל דין המתעלם מההתראה, מגלה את רצונו לנטוש את ההליך המשפטי". כפי שנקבע כממצא עובדתי, במקרה זה לא נשלחה למערערת התראה בדבר מחיקת התביעה בעילת חוסר מעש. כמו כן, הודעת חוסר המעש נשלחה אל המערערת ימים ספורים לאחר שהגישה בקשה נוספת למתן פסק דין בהיעדר הגנה, וברור שבמקרה זה לא היה לראות את התביעה כאילו נזנחה על ידי המערערת.
בית המשפט קבע כי יש "להפעיל את סמכות המחיקה הנתונה לו לפי תקנה 156 לתקנות במשורה, ומכל מקום, אין מדובר בסמכות שגרתית. הכלל הוא כי על בית המשפט לדון בסכסוך שבפניו לגופן של טענות, והכרעה בהליך בדרך של מחיקת התובענה בשל מחדל דיוני כזה או אחר, מהווה חריג לכלל זה, שכן פוגעת היא בזכותו של בעל דין כי יינתן לו יומו בבית המשפט. אכן, ישנם מקרים בהם ראוי להורות על מחיקת התובענה, זאת בשל התנהגות מזלזלת מצד בעל דין, המגלה בהתנהגותו את רצונו לנטוש את ההליך".
התיק הוחזר אל בית משפט קמא על מנת שיכריע לגבי טענות הצדדים לגופו של עניין.