השפעת אלכוהול על גוף האדם הינה פסיכו-אקטיבית, קרי היא משפיעה על המוח. בעיקרון, כמות קטנה של צריכת אלכוהול פוגעת בקואורדינציה, וכמות גדולה יותר פוגעת בתהליכים קוגניטיביים המשפיעים על המוטוריקה של האדם בכלל, ועל כושר שיפוטו בפרט.

 

מכשיר הינשוף בודק את כמות האלכוהול בגוף ע"י בדיקת נשיפה, אשר תוצאתה מבטאת את ריכוז האלכוהול באוויר אותו פולט הנבדק. ממצאים אמפיריים הוכיחו קורלציה גבוהה בין ריכוז זה, לבין ריכוז האלכוהול בדמו של הנבדק. כלומר, ההנחה היא כי תוצאת הבדיקה מאפשרת ניבוי של מידת השכרות של הנבדק. במקרה שלפנינו בית המשפט נדרש לשאלה האם תוצאות המדידה הינן מדויקות.

 

יש לך שאלה?

פורום נהיגה בשכרות

פורום תעבורה

 

תקנה 169א לתקנות התעבורה קובעת כי מדידת נשיפה במכשיר הינשוף, אשר תוצאתה הינה מעל 240 מיקרוגרמים, מקימה חזקה כי הנבדק הינו שיכור. לאור הסטיות שנמצאו במכשיר המדידה, המשטרה החמירה והעמידה לדין באשמת שכרות רק את מי שתוצאות המדידה שלו היו 255 מיקרוגרמים ומעלה.


הסנגור טען בפני השופט שתי טענות חלופיות. האחת הייתה כי המכשיר לא היה אמין מיסודו. השנייה הייתה כי המכשיר לא תוחזק והופעל כיאות על ידי המשטרה. שתי טענות אלה הובילו, לטענת הסנגור, לכך שהיה על בית המשפט למצוא את התוצאות שהתקבלו ממכשיר הינשוף כבלתי אמינות. ברובד המשפטי, הסנגור טען כי המסגרת המשפטית סביב סמכות השימוש במכשיר לא הייתה בהירה, ולכן לטענתו בית המשפט היה מנוע מלהתייחס למכשיר הינשוף.


הכרעת בית המשפט


השופט הדגיש כי השוני הפיזיולוגי בין בני אדם, לא אפשר לקבוע קריטריונים מדידים ואובייקטיבים למידת השכרות של האדם. כלומר, הן ריכוז האלכוהול בדם, והן ריכוז האלכוהול באוויר אשר פולט הנבדק, לא היוו אינדיקציה חד משמעית להשפעה שלילית של האלכוהול שצרך הנבדק על תפקודו המוטורי. על אף כן, השופט ציין כי החוק לא הבחין ברגישות של הנהג הספציפי לבדיקת הנשיפה, וקבע אומדן אובייקטיבי.


השופט ציין את הבעייתיות בקביעת מידות ברורות, מקום שכאלה לא היו קיימות במציאות. עם זאת, השופט השלים עם הצורך בקביעת שיעורים ומידות חד משמעיות, מטעמי יעילות.


השופט דחה את הטענה הראשונה של הסנגור, שכן החוק מניח את אמינותו של מכשיר הינשוף. בנוסף, השופט דחה את הטענה המשפטית של הסנגור בדבר חוסר הסמכות של בתי המשפט. לעומת זאת, השופט קיבל את טענותיו לגבי אופן שימושה של המשטרה במכשיר. השופט קבע כי בלוני הגז ששימשו לכיול מכשירי המדידה לא נבדקו במעבדה בטרם החל השימוש בהם. בנוסף, ישנה הסתמכות על נקודת כיול אחת בלבד, שלא בהתאם לסטנדרטים המקובלים.


לאור כל האמור לעיל, לאחר עיון בחומר ראייתי רב, בית המשפט פסק על העלאת שולי הביטחון של תוצאות המדידה עד ל-305 מיקרוגרמים לצורך קיומה של החזקה שבחוק.