הטלת עיקול הינו אמצעי אכיפה של רשות האכיפה והגבייה, שמטרתה לאכוף החלטות משפטיות ולסייע בגביית חובות וקנסות. עם זאת, הרשות פועלת במסגרת החוק, וכפופה בהחלטותיה לתכלית החוקים המסמיכים אותה. המקרה שלפנינו מדגים פרשנות תכליתית של סמכות ההוצאה לפועל להטיל עיקול על כספים אשר יועדו למטרות חינוך.

 

יש לך שאלה?

פורום גביית חובות

פורום הוצאה לפועל


הזוכה היה מורה אשר הועסק על החייבת, המועצה המקומית דבוריה. לאחר סיום יחסי העבודה בין הצדדים, ומשלא שולמו לזוכה פיצויי פיטורין כדין, הצדדים חתמו על הסכם המסדיר את תשלום הפיצויים לאחרון. הסכם זה קיבל תוקף של פסק דין על ידי בית הדין לעבודה.

 

דא עקא, החייבת לא עמדה בהתחייבויותיה, ולא שילמה את הכספים לזוכה. מכיוון שכך, הזוכה פנה להוצאה לפועל לצורך גביית הכספים, והטיל עיקולים שונים על החייבת. בין היתר, הוטל עיקול על כספים של החייבת אשר הוחזקו בחשבון חינוך ויועדו למטרה זו.


החייבת טענה כי חשבון החינוך מוגן מפני עיקול בהתאם לחוק הרשויות המקומיות (ייעוד כספי הקצבות למטרות חינוך), תש"ס - 2000 (להלן: "החוק"). בנוסף, החייבת גרסה כי עיקר החוב נבע מהלנת פיצויי הפיטורין של הזוכה אשר לא היו כלולים בתוספת לחוק. מסיבות אלה, החייבת הגישה בקשה לביטול העיקול.


הכרעת רשם ההוצאה לפועל בבקשה


רשם ההוצאה לפועל נענה לבקשת החייבת, וביטל את העיקול. הרשם נימק את החלטתו בפרשנות לפיה פיצויי פיטורין ופיצויי הלנה עקב אי תשלום פיצויי פיטורין, אינם כלולים במושג "שכר עבודה", ולכן אינם חוסים תחת חוק הגנת השכר. מסיבה זו, הם גם אינם יכולים להביא לעיקול הכספים בחשבון החינוך לפי החוק. הרשם הדגיש בפרשנותו את מטרת החוק, שהיא להבטיח את יציבותה של מערכת החינוך בישראל, ואשר בגינה נוצרו הגנות לכספים אשר הועברו מהמדינה לרשויות המקומיות לצרכי מערכת החינוך.


בנוסף, הרשם ציין כי סעיף 10 לחוק קובע שרק בית הדין לעבודה מוסמך להטיל עיקול על כספים בחשבון הקצבות במסגרת תביעה של עובד רשות מקומית. לעניין זה, הרשם קבע כי לא חל החריג לסעיף 10 במסגרת סעיף 13 לחוק. שכן, אחד מהתנאים שמציב סעיף זה הוא כי מדובר בעיקול שהוטל טרם פרסום מועד החוק. במקרה זה, העיקול הוטל זמן רב לאחר כניסת החוק לתוקף ולכן לא הייתה תחולה לסעיף. כלומר, מערכת ההוצאה לפועל כלל לא הייתה מוסמכת להטיל עיקול על הכספים בחשבון החינוך, ורק בית הדין לעבודה היה רשאי היה לעשות כן.


לסיכום, לאור כל האמור לעיל, רשם ההוצאה לפועל החליט על ביטול עיקול שהוטל על כספים בחשבון החינוך של החייבת. בנוסף, הרשם הורה על שחרור הכספים המעוכבים בתיק, אשר הועברו אליו עקב מימוש העיקול, לידי החייבת.