הליך ההוצאה לפועל מאפשר לאדם לממש זכות כספית שהוקנתה לו במסגרת פסק דין, שטר חוב, המחאה, משכנתא או שיק ביטחון. אין מדובר בעשיית דין עצמית, אלא הזוכה נדרש לפנות למערכת ההוצאה לפועל ולדרוש את מימוש זכותו, בהתאם לחוק ולתקנות. במסגרת הליך זה, על הזוכה לפעול בסבירות והגינות מול החייב ולוודא את קיומו של החוב עוד טרם פתיחת הליך הוצאה לפועל. מקום בו הזוכה לא פעל בדרך זו, הוא עלול להידרש לשלם פיצוי לחייב. כך היה בפסק הדין דנא.

 

יש לכם שאלה?

פורום גביית חובות | שיקים חוזרים

פורום התנגדות לביצוע שטר, טענת פרעתי

פורום הוצאה לפועל


במקרה זה, הוגשה לבית המשפט תביעה לפיצוי כספי בגין רשלנות הנתבע. על פי עובדות כתב התביעה, התובע שכר מהנתבע חנות באזור התחנה המרכזית בחיפה. משך תקופת השכירות הייתה כשנה, החל מאוגוסט 1998. טרם כניסתו של התובע לחנות, הוא הוחתם על ידי הנתבע על מסמך במסגרתו הוא התחייב לעמוד בתנאי החוזה של השוכר הקודם. לטענת התובע, כעבור שישה חודשי שכירות, הוא הבין שעסקו אינו רווחי. לכן, הוא ביקש מהנתבע לסיים את החוזה ולפנות את החנות.

 

הנתבע הסכים לכך. כעבור שלושה חודשים נוספים, התובע עזב את החנות לאחר שעמד בכל התחייבויותיו שנבעו מהחוזה. למרות זאת, הנתבע פתח נגדו בהליכי הוצאה לפועל וביקש לממש שיק ביטחון בסך 50 אלף ₪ שנמסר על ידי התובע. לטענת הנתבע, מימוש השיק נבע מהתחייבות התובע לשלם את חובות השוכר הקודם. מאחר שאלו לא שולמו, הנתבע פתח בהליכי הוצאה לפועל.


לטענת התובע, לאחר פתיחת התיק, הוא שילם את חובות השוכר הקודם באמצעות חמישה שיקים. זאת על מנת לסגור את תיק ההוצאה לפועל ובלית ברירה. משכך, הנתבע השיב לו את צ'ק הביטחון. התובע הוסיף כי לאור מצבו הכלכלי הקשה, שניים מהצ'קים שנמסרו לנתבע חזרו ולכן האחרון פתח בשנית בהליכי הוצאה לפועל. תיק זה נסגר לאחר שהתובע הגיע להסדר עם הנתבע. אולם, התיק הראשון נותר פתוח וחובו של התובע תפח למימדים של 92 אלף ₪. לא זו אף זו, בגין תיק זה הוצאה נגד התובע פקודת מאסר. בסופו של דבר, תיק זה נסגר וראש ההוצאה לפועל חייב את הנתבע לשלם לתובע פיצוי בסך 4,500 ₪.


התובע הוסיף וטען שהתנהגותו של הנתבע הייתה חסרת תום לב וזדונית עת פתח נגדו הליך סרק שגרם לו להוצאות כספיות רבות ולעוגמת נפש. לכן, התובע עתר לחיוב הנתבע בפיצוי בסך 20 אלף ₪ בגין ניהול הליך הוצאה לפועל שלא בסבירות והגינות, תוך הפרת חובת זהירות והתרשלות. מנגד, הנתבע התנגד לחיובו בתשלום פיצויים.


דיון והכרעה - בית המשפט מקבל את התביעה


לאחר שמיעת טענות הצדדים, השופט החליט לקבל את התביעה. לפסיקתו, נקיטת הליך סרק כנגד התובע במסגרת ההוצאה לפועל עלתה לכדי רשלנות והפרה של דיני הנזיקין. השופט קבע שהנתבע ניהל את הליכי ההוצאה לפועל נגד התובע בחוסר סבירות או הגינות. לכן, החלטת ראש ההוצאה לפועל לחייבו בפיצוי התובע בסך 4,500 ₪ הייתה מוצדקת. לא זו אף זו, על הנתבע הוטלה חובת זהירות כנגד התובע, אותה הוא הפר כאשר לא טיפל בסגירת כל תיקי ההוצאה לפועל והביא לסכנת מאסר של האחרון.


לעניין תביעת הפיצויים, השופט קבע שהתובע לא הוכיח את נזקו הממוני שנגרם לו עקב תפיחת החוב בהוצאה לפועל ואיום המאסר. עם זאת, השופט התרשם שלתובע נגרמה עוגמת נפש כתוצאה מהליכי הסרק שנוהלו נגדו וסכנת המאסר. לכן, התביעה התקבלה והנתבע חויב בתשלום פיצוי בסך 20 אלף ₪ לתובע.