כאשר גורמים עסקיים מגישים הצעות מחיר עבור שירותים מסוימים, באפשרותם לציין את המחיר כולל מע"מ, או לחילופין, את המחיר לא מרכיב המע"מ. הסיבות לאופני הרישום השונים הן רבות ומגוונות, החל מרצון ליתן הנחה באמצעות "עבודה בשחור" (ביצוע השירות בלי הוצאת חשבונית ובלי תשלום מע"מ), דרך העובדה שמע"מ ניתן לגלגול הלאה לחוליה הבאה בשרשרת העסקית וכלה בכך שללא מרכיב המע"מ הצעת המחיר נראית זולה ואטרקטיבית יותר במבט ראשון. עם זאת, כאשר נחתם חוזה, מקובל כי המחיר המצוין בחוזה כולל את סכומי המע"מ, אלא אם נקבע אחרת.
יש לכם שאלה?
לעיתים, כאשר מתגלעים בין צדדים עסקיים סכסוכים הנוגעים לעסקאות הספקת שירותים, מועלות טענות בנוגע למרכיב המע"מ. בחלק מן המקרים בעל דין יטען כי המחיר שהוסכם כלל מע"מ, בעוד שבעל הדין שמנגד יטען כי הסכום עליו הוסכם היה לפני מע"מ.
תיאור המקרה
בפרשה אשר נדונה בבית משפט השלום בפתח תקווה נבחנה, לצד סוגיות נוספות, שאלת הכללתו של מרכיב המע"מ בחוזה שנחתם בין הצדדים. מדובר היה בתביעה לתשלום יתרת שכר עבודה, אשר הוגשה בידי חברה המספקת שירותי התקנה מערכות איוורור ופינוי עשן, כנגד חברה אשר שימשה כקבלנית משנה של חברת בניה גדולה ומפורסמת. התובעת קבלה על כך שהנתבעת לא שילמה לה סכום של כ-166,000 שקלים, אשר לטענתה הגיע לה בהתאם להסכמים אשר נחתמו בין הצדדים עובר לביצוע העבודות.
טענות הצדדים
לטענתה של התובעת, נחתמו בינה ובין הנתבעת שני הסכמים בנוגע לשני פרויקטים שונים. נטען כי הסכומים אשר צוינו בהסכמים הנ"ל לא כללו את מרכיב המע"מ. בהתאם לכך, גרסה התובעת כי היא הייתה זכאית לקבל במסגרת תשלום יתרת שכר העבודה, גם את סכומי המע"מ אשר החוק מחייב להוסיף על מחיר גולמי של שירות או עסקה. מנגד, טענת הנתבעת לעניין מרכיב המע"מ הייתה כי הסכומים אשר ננקבו בשני חוזי הספקת השירותים כללו את המע"מ הדרוש מלכתחילה.
דיון והכרעה – החוזים לא כללו את מרכיב המע"מ
בית המשפט בחן את הראיות שהוצגו, שמע את עדויות הצדדים ופסק כי הסכומים אשר צוינו בחוזים בין הצדדים לא כללו את סכומי המע"מ. צוין כי על גבי אחד מטפסי התחשבנות בין הצדדים נכתב הסכום המוסכם ולצידו המילים "לפני מע"מ". בהמשך לכך, בית המשפט קבע כי עדותו של מנהלה של הנתבעת אשר כתב את המסמך האמור, שהמילים "לפני מע"מ" נכתבו על ידו בשגגה, נמצאה בלתי סבירה ובלתי אמינה. בנוסף, נפסק כי במכתב אשר הנתבעת שלחה אל התובעת בו צוינו פרטי עלויות העסקה, הנתבעת הוסיפה את סכומי המע"מ על הסכומים אשר נקבעו בחוזה להספקת השירות. צוין כי אמנם הראיות היו בנוגע להסכם אחד מתוך השניים אשר היו במחלוקת, אך מאחר והם זהים בתוכנם, הרי שניתן היה ללמוד מתוכנו של האחד גם על תוכנו של האחר.
לסיכום, בית המשפט פסק כי למרות שבדרך כלל כאשר סכום כלשהו מצוין בחוזה והמילה מע"מ לא כתובה לצידו, הרי שיש לראות את הסכום ככולל מע"מ, אך במקרה דנן לא כך היו פני הדברים. בהתאם לכך, נפסק כי במקרה דנן הראיות לימדו כי מרכיב המע"מ לא נכלל בסכומים אשר צוינו בחוזים, ומשכך, הסכום אותו הנתבעת נדרשה לשלם הוא הסכום המצוין בחוזה, בתוספת המע"מ.