סעיף 79א לחוק בתי המשפט מאפשר לבעלי הדין להסמיך את בית המשפט לפסוק בסכסוך ביניהם על דרך הפשרה. כפועל יוצא מהסמכה זו, בכוחו של בית המשפט להכריע בסכסוך מבלי להידרש לדין המהותי, לדיני הראיות או לפרוצדורה המשפטית המקובלת. בנוסף, בהליך הפשרה, אין מחובתו של בית המשפט למסור נימוקים להחלטתו. היתרונות של הליך זה הינם ברורים, החל מחסכון בזמן שיפוטי יקר, דרך חסכון בזמן ובמשאבים של בעלי הדין וכלה בעובדה שאין בפסק דין על דרך הפשרה ממצאים בנוגע ליושרם או מהימנותם של הצדדים. מאידך, מאחר ופסק הדין ניתן ללא נימוקים, כמעט ואין אפשרות לערער על פסיקה הניתנת על דרך הפשרה.

 

יש לך שאלה?

פורום רכישת דירה

פורום מקרקעין

פורום גישור ובוררות


להלן תביעה ותביעה שכנגד אשר עסקו בסכסוך בין בני זוג שרכשו דירה ביישוב אלעד לבין החברה הקבלנית אשר בנתה את הדירה. התביעה הראשית, אותה הגישו בני הזוג, כללה טענות בגין איחור במסירת הנכס, אי תשלום דמי שכירות (על הנכס החלופי בו נאלצו הרוכשים להתגורר על שדירתם נמסרה להם), עוגמת נפש והוצאות משפטיות לאורך השתלשלות העניינים. התובעים העריכו את נזקם עקב מעשים אלו בסכום שעמד על כ-200,000 שקלים.

 

התביעה שכנגד הוגשה בידי הנתבעת, חברה קבלנית אשר בנתה את הדירה אותה רכשו בני הזוג התובעים. תביעה זו כללה טענות בגין הפרת הסכם המכר עקב כניסה מאוחרת לנכס; היעדר תשלום עבור הוספת חדר נוסף לדירה; היעדר תשלום הפרשי הצמדה עקב תשלום מאוחר של יתרת המחיר ועוד. התביעה שכנגד הייתה על סך של 220,000 שקלים.


דיון והכרעה – פסיקה על דרך הפשרה


השופט ציין שהצדדים הסכימו כי יינתן פסק דין על דרך הפשרה בהתאם להוראות סעיף 79א לחוק בתי המשפט. אולם, הודגש שבמקרה דנן התנהל הליך משפטי מלא, הובאו עדים ובוצעו חקירות נגדיות, הכאשר החלק היחיד שלא התקיים היה שלב הסיכומים, עליו החליטו הצדדים לוותר. השופט ציין שרק לאחר שקרא את כתבי הטענות, שמע את עדויות הצדדים ועיין בתצהיריהם הגיע לכלל החלטה.


לאחר מכן, נפסק שהיה על התובעים (הנתבעים שכנגד), לשלם לנתבעים (התובעים כנגד), סכום של 64,500 שקלים, אליו צורפו שכר טרחת עו"ד והחזר מחצית מאגרת בית המשפט בנוגע לתביעה שכנגד. בית המשפט פסק שהחלטה זו סיימה את הסכסוך בין הצדדים, הן בתביעה הראשית והן בתביעה שכנגד.


זאת ועוד, השופט הדגיש שפסק הדין ניתן ללא נימוקים. הסיבות לכך היו הסכמת הצדדים לדרך פסיקה זו, לצד העובדה שזוהי הדרך הנכונה לפסוק לפי סעיף 79א. השופט ציין כי הפסיקה בהיעדר נימוקים לא פגעה במהימנותם של הצדדים ולא קבעה כל ממצאים בנוגע לטיב התנהגותם. לסיכום, בית המשפט שיבח את הצדדים על שהסכימו לפסיקה על דרך הפשרה ובכך חסכו זמן שיפוטי אשר הפך בעת הנוכחית למצרך נדיר.