מדיניות הענישה בבתי המשפט לתעבורה משקפת את האינטרס החברתי במיגור עבירות בתחום זה. שכן, בתי המשפט מטילים לרוב עונשים קשים על מי שביצע עבירות תעבורה חמורות, ובפרט כאשר התוצאה הייתה קטלנית. אולם, נסיבות כל מקרה נבחנות באופן פרטני ונשקלים גורמים שונים כגון אחריות נהגים נוספים, תוואי הדרך וכד'.

 

יש לכם שאלה?

פורום תעבורה

 

לא פעם, למעורבות הנאשם בתאונות דרכים קודמות ולהרשעותיו הנוספות בעבירות תעבורה משקל משמעותי בהחלטת בית המשפט בעניין גזר הדין. עם זאת, בית המשפט לא ייחס לנסיבות אלו משקל רב כאשר מדובר בתאונה שהתרחשה שנים רבות לפני האירוע נשוא התביעה, או כאשר התנהגות הנאשם לא מהווה סיכון ליתר משתמשי הכביש. דוגמא לשיקולים אלו ניתן לראות בפסק הדין דנא.


במקרה זה, נגזר דינה של נאשמת שהורשעה באחריות לגרימת תאונת דרכים. כלי הרכב שהיו מעורבים בתאונה ניזוקו, והנאשמת ונהג הרכב השני נפגעו. הנאשמת הודתה באחריותה והורשעה. אז, נשמעו הטיעונים לעונש.


לטענת המאשימה, הייתה זו תאונת הדרכים השנייה בה הנאשמת הייתה מעורבת. על כן, בית המשפט התבקש לפסול את רישיון נהיגתה למשך תקופה העולה על פסילת המינימום הקבועה בחוק. מנגד, בא כוחה של הנאשמת טען כי במשך 20 שנות נהיגתה של האחרונה, היא הורשע בעבירות תעבורה רק שלוש פעמים, והתאונה אותה הזכירה המאשימה התרחשה לפני 17 שנים. כמו כן, נטען כי נהג הרכב השני היה אחראי אף הוא לתאונה. בנוסף לכך, הסנגור הדגיש את נסיבותיה האישיות של הנאשמת: בעלה נפגע בתאונת דרכים והפך למוגבל בתנועותיו. עקב כך, הנאשמת סעדה אותו ונזקקה לרישיון נהיגתה על מנת לקחת אותו לטיפולים רפואיים.


דיון והחלטה


השופט קבע כי לא היה טעם לייחס חשיבות רבה לעובדה שהייתה זו תאונת הדרכים השנייה בה הנאשמת הייתה מעורבת, לאור פער הזמנים בין האירועים. כלומר, משום שהתאונה הראשונה התרחשה 17 שנים לפני המקרה נשוא התביעה דנן, השופט בחר שלא להתייחס לכך בעת גזירת העונש. בנוסף, השופט הדגיש כי טענתה של הנאשמת, לפיה היא עצרה בכניסה לצומת הייתה ראויה להתייחסות. שכן, מטענה זו, ניתן היה ללמוד על אשמת המעורבים בפרשה, ומידת האחריות שהוטלה על כל אחד מהנהגים,

 

גם אם שאלה זו לא נדונה במסגרת התיק דנן. שיקולים נוספים שהשפיעו על השופט בעת גזירת העונש היו מספר ההרשעות המועט שהיה לנאשמת במהלך עשרים שנות נהיגתה והעובדה שהיא נזקקה לרישיון על מנת לטפל בבעלה הפצוע. לאור כל האמור לעיל, השופט החליט לקצר במידה מסוימת את תקופת הפסילה שנקבעה בחוק ופסל את רישיון הנאשמת למשך חודשיים בלבד. בנוסף, היא חויבה בתשלום קנס בסך 800 ₪ והושתה עליה פסילה מותנית של שלושה חודשים.